Рубрики
Начало » Бизнес » В колко часа трябва да си тръгвате от работа, ако искате да сте щастливи?

В колко часа трябва да си тръгвате от работа, ако искате да сте щастливи?

В 17 часа всички си тръгват от работа в Дания, а още в 16 – тези, които имат деца.

city-3525093_640

 

 

„Хората с деца приключват работа около четири, а тези без – в пет. Всички си тръгват, прибират се у дома и приготвят вечеря.“

Това пише в своя „Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот“ Майк Викинг, който е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. Той допълва:

 

„Като мениджър избягвам да насрочвам срещи, които биха се проточили след четири следобед, ако в екипа ми има хора с деца, за да могат да се приберат в обичайния час“.

Майк Викинг шеговито споделя как се опистват работните места на датчаните – като картината от началните надписи на „Семейство Флинтстоун“. Приликата е наистина интересна.

 

„Стане ли пет часът, всички са тръгнали, преди даже да успееш да кажеш: „Яба-даба-дууу!“

 

Датчаните са начело на повечето класации за най-щастливи хора в света. Смята се, че причина за това е тяхното възприятие за живота, което най-точно се обяснява с тяхната дума – хюга, добила огромна популярност в последните години и превърнала се в истинска мания с много последователи. А хюга е преди всичко уют, комфорт, хармония в живота, а това се постига в компанията на семейството или няколко приятели, приятно жилище със свещи, камина, хубава домашна храна, книги, спокойствие.

 

wpid-img_20190305_1442341802330675.jpg

 

За да бъде щастлив човек, той трябва да внесе хармония и уют в живота си. Това се постига най-добре в семеен кръг, след работа, на вечеря. И за да постигнат това щастие, датчаните имат ясен баланс между работа и личен живот. 

 

Работната седмица на датчаните е около 37 часа и имат 5 седмици платена отпуска, споделя Майк Викинг. Позовавайки се на изследвания, той пише още, че датчаните са не само най-щастливите хора в Европа, но и най-често се срещат с приятели и семейството си, чувстват се най-спокойни и омиротворени.

 

„Средно около 60% от европейците се събират с приятели, семейството си или колеги поне веднъж седмично. Средният процент датчани, които го правят, е 78%.“

 

А това може да стане с много добър баланс между работа и личен живот.

 

Най-добър пример за повишане на качеството на живот е описаната лична история от журналистката от „Гардиън“ Кейти Стронгман. Тя разказва, че когато са живели в Лондон, със съпруга й вечеряли набързо заедно, ако той се приберял от работа около 9 часа вечерта. В Дания всичко се променя към по-хубаво. Съпругът й става от бюрото си точно в 5 часа следобед. Ако някой остане да работи в офиса още половин час, ще забележи, че наоколо е пълно мъртвило, допълва Кейти Стронгман.

 

„Ако работиш през уикенда, датчаните ще те помислят за луд.“

Идеята е човек да си тръгне точно в края на работния си ден, за да има възможност да вечеря със семейството си, да се забавляват заедно. И това не е от време на време, а всеки ден.

 

Кейти Стронгман споделя още, че след като са се преместили в Дания, съпругът й не само се прибира много рано, но и й се грижел за малката им дъщеричка като я къпел и приспивал. Татко и детенце стават най-добри приятели, а не почти непознати, които се опитват да наваксат пропуснатото през уикендите.

 

Майк Викинг, който е експерт по щастието на хората и горещ почитател на хюга, посочва кой е най-важният въпрос, който трябва да е водещ за държавите, общностите и хората:

 

„Как да организираме живота си така, че социалните ни контакти да процъфтяват?“

 

Викинг цитира и един научен експеримент на университета Принстън, в който се включват 909 жени. Те описват какво са правили предишния ден и го оценяват в 7-степенна скала. Пътуване към работа, работата и прибиране след работа са най-неприятните дейности в ежедневието на човек. Отделно работата заема и най-много часове. Най-приятните дейности са вечеря, общуването след работата и сексът.

 

Човек е щастлив извън офиса, при семейството и приятелите си. Датчаните си имат и специални думи за хюга в петък и неделя. Fredagshygge (хюга в петък) – след дългата седмица в петък вечер семейството е у дома си заедно, сгушено на дивана, гледа телевизия. Søndagshygge (хюга в неделя) – това е един лежерен семеен ден, в който почти нищо не се прави, пие се чай, четат се книги, слуша се музика, хапват се бонбони и може за разнообразие да има разходка.

 

източник: „Малък наръчник по хюга. Тайните на датчаните за щастлив живот“, Майк Викинг, изд. Хермес, 42, 52, 55, 61 стр.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".