Рубрики
Начало » Бизнес » Може ли заради вулгарен пост в Туитър да бъдеш уволнен?

Може ли заради вулгарен пост в Туитър да бъдеш уволнен?

 

twitter rabota uvolnena

 

Един казус с „разглезена тинейджърка“ предизвиква сериозни трудово-правни дискусии в социалните медии през февруари 2015 г. Заформи се истинска сага с много въпросителни – може ли заради вулгарен пост в Туитър да бъдеш уволнен от работодателя си също през Туитър?

Това е Села. Снимала се е веднага след като разбира, че е одобрена да започне работа в пицария. Дотук всичко е нормално за днешното поколение, което документира всяко свое движение и мисъл в социалните медии. Но тя прави грешка, че освен снимка, добавя и вулгарен пост, в който с цинични думи се възмущава, че трябва на следващия ден да започне работа. Помества всичко в Туитър.

 

vulgaren twitter

 

Постът й се вижда от всичките й приятели, но не само от тях. Вижда го дори и новият й шеф, който реагира мигновено и й съобщава в Туитър, че е уволнена дори преди да е почнала работа.

 

twitter rabota uvolnena 1

 

Трудовият казус предизвиква интересът на много хора не само в социалните медии, но вече се прехвърли и в авторитетни издания в цял свят.

Водят се спорове за свободата на словото в социалните медии, за уважението и спазването на служебните правила  и дали е възможно уволнение през Туитър. Но също така се отбелязва, че Села е научава бързо ценен урок – какво трябва и какво не трябва или по-скоро как не трябва да се пише в социалните медии, особено що се отнася до работодател. И още едно напомняне – всичко, което се пише в социалните медии, се гледа и чете и от другата страна, за която се говори и е нормално тя също да реагира, ако е засегната. Среща се и въпросът защо да не си понесеш последствията след такова крайно отрицателно отношение. Също така – това лекомислена постъпка на разглезена тинейджърка ли е или е публикация с лично мнение и трябва всички да се борим за свобода на словото. Но определено доминират поздравленията за това как е станала известна.

Интересно е, че Села не си е скрила информациите от профила си след случката и всичко е публично доста време. Получава поздравления от цял свят, че е станала известна – явно това е супер-супер важно. Публикациите на шефа й Робърт не са видими в профила му. Има само негова снимка с две малки дечица. Около 1200 са последователите му в Туитър. Статистиката в онлайн пространството на Села е по-сериозна по време на скандала. Тя има почти 3000 последователи, а постовете, които е публикувала досега са над 65 000.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.