Рубрики
Начало » Бизнес » На каква възраст са служителите в технологичните компании от Силициевата долина?

На каква възраст са служителите в технологичните компании от Силициевата долина?

 

startup-593305_640

 

Във Фейсбук работят най-младите служители в сравнение с другите технологични компании в Силициевата долина, сочи проучване на Бизнес инсайдър. Средната възраст на служителите във Фейсбук е 28 години. На второ място по младост са служителите в LinkedIn и в Google. Средната възраст в тези компании е 29 години. Най-„възрастни“ са служителите в Hewlett-Packard. Средната възраст е 39 години.

 

Компания – Средна възраст 

Facebook – 28 години

LinkedIn – 29 години

Google – 29 години

Amazon – 31 години

Apple – 31 години

Tesla Motors – 31 години

Yahoo! – 31 години

eBay – 32 години

Adobe – 33 години

Microsoft – 33 години

Intel – 34 години

Cisco – 35 години

Dell – 37 години

IBM – 38 години

Oracle – 38 години

Hewlett-Packard – 39 години

 

 

Проучването на Бизнес инсайдър показва, че младежкият дух в Силициевата долина изобщо не е мит, а реалност. В някои големи компании средната възраст е под 30-годишна възраст. Общо за всички технологични компании е под 35-годишна възраст.

 

„Твърде млад, за да умра,

твърде стар за технологичните компании.“

 

Това е коментар от мъж на средна възраст, който е поместил под проучването на Бизнес инсайдър. В друг коментар се отбелязва, че е много трудно някой над 40-годишна възраст да си намери работа в технологична компания. Фирмите не искат да плащат на хора с опит и то с голям опит. Дали търсят млади таланти или просто искат да плащат по-ниски заплати на по-неопитни младежи с много неангажирано време и без сериозни лични ангажименти? В други коментари се посочва, че самите рекрутъри също почти не препоръчвали да се наемат хора с опит, защото според тях опитните служители не искали да се учат на нови неща, а и уменията им не били на ниво. Коментарът, който е събрал най-много харесвания, е свързан с очевидния факт, че компаниите не искат да наемат талантливи „възрастни“ хора – макар че говорим за хора на средна възраст около 40 години. Друг пита нима всъщност 39 години не е възрастта, в която хората са натрупали достатъчно опит, знания и са започнали да разсъждават. Защо точно тогава стават ненужни? По-опитни се включват със споделено, че в компании, където работят само млади хора, често се вижда как служителите „прегарят“ бързо. В компании, където има по-възрастни хора е много по-добър балансът между работа и личен живот.

 

източник: Бизнес инсайдър, PayScale

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.