Рубрики
Начало » Бизнес » Защо Марк Зукърбърг научи китайски?

Защо Марк Зукърбърг научи китайски?

mark zuk chinese 0

Момчето, което всяка година обича да си поставя едно важно предизвикателство и да го постига, вече може да се похвали, че е успял и с още едно – научил е китайски на ниво, в което може да говори половин час, да отговаря на въпроси и дори да се шегува. Миналата сряда Марк Зукърбър публикува във Фейсбук своето участие в среща в Tsinghua University, където половин час е отговарял на всякакви въпроси. Tsinghua University в Пекин е изключителено престижен и чуждите медии сравняват значението му с Йейл за САЩ.

Зукърбърг започнал да учи китайски през 2010 г. по съвсем лични причини. Много от роднините на съпругата му Присила говорят само мандрин. Баба й, например, била направо шокирана, когато Марк й обяснил на китайски, че иска да се ожени за внучката й.

Зукърбърг разказва още, че винаги се е интересувал от китайската култура, а сега езикът му помага да я опознае и разбере много по-добре. А това е важно за всеки бизнес.

Зукърбърг учи и упражнява активно китайски всеки ден. Това е предизвикателството, което си бил поставил за тази година. Той е известен с това, че всяка година си набелязва една голяма цел. Например през 2009 година се учи да ходи с вратовръзка на работа всеки ден. През 2013 г. – да се среща всеки ден с човек извън Фейсбук.

На въпроса защо учи китайски. Зукърбър отговаря: „Обичам предизвикателствата“. Според психолози, които анализират успеха на 30-годишния милиардер, именно в това, че постоянно полага усилия в нещо, а не разчита само на талант, го отвеждат толкова високо. Усилията, които полага всеки, са добър индикатор в прогнозата за бъдещ успех в бизнеса, ученето и дори в личните взаимоотношения.

Но да оставим настрана личните мотиви и прогнозите на психолозите. Всъщност Фейсбук отдавна се стреми да навлезе в Китай и да достигне до огромния брой Интернет потребители. Засега Китай стопира Фейсбук, Туитър и другите подобни социални мрежи. Но кой знае – усилията на Зукърбърг в изучаването на китайския скоро могат да дадат положителни резултати и в бизнес план.

Видеото, което Зукърбърг качи във Фейсбук, от срещата си в китайския университет е изгледано над 1 милион пъти. Харесано е над 55 000 пъти и е споделено над 25 000 пъти. В него се вижда колко радушно е посрещнат Марк в Китай и всяко изречение на китайски е бурно аплодирано.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.