Рубрики
Начало » Блог » „Данибон“ стана на 9 години

„Данибон“ стана на 9 години

 

danybon logo 1542015

 

На 11 октомври 2010 година се роди сайтът „Данибон“. Днес навършва вече 9 години. Много често хората ме питат как съм измислила този проект, който успешно съществува през годините и се е превърнал в позната марка. Не, не беше проект. Беше желание да пиша, да споделям, да разказвам.

Преди 9 години исках само да пиша, да разказвам това, което знам или наблюдавам, да покажа какво умея, да съм полезна, защото обичам да съм полезна за другите. Стъпвах върху журналистическите си умения, но добавих и много личен поглед за живота и света.

През октомври 2010 г. не исках „Данибон“ нито да е само личен блог, нито дистанциран сайт. Направих комбинация от двете – личен сайт. В него пишех по теми, които ме вълнуват или за нещата, които преживявах. Не обичам да разголвам душата си, но пък обичам да извличам информация и новина от това, което е около мен. Всъщност аз съм новинар и това си личи по почерка на сайта ми. Така например докато чаках преди време детето ми от математически състезания, за да не скучая в безумно висене в някой училищен двор, използвах уменията си от репортерството и предавах случващото се и на другите семейства – кога ще излязат резултатите, какво са казали организаторите, какви са били задачите. Споделянето на опит, личните наблюдения и практическата информация се оказаха много полезни и за други семейства.

Друга моя страст е да си подреждам важните неща в списък по номера (първо, второ, трето) или класация. Класацията не трябва да е крайно определяща за даден избор, но пък дава някаква подредба, върху която човек да стъпи и да продължи да търси още своя информация. Така в „Данибон“ с помощта на много родители, учители и организации се появиха класациите за училищата от матурите в 4, 7 и 12 клас, а преди това бяха достъпни преди всичко за МОН и образователните институции.

В сайта обичам да пиша за интересни теории, които ми грабват вниманието. Обичам да разказвам за нашите семейни пътешествия. Пропагандирам ученето, математиката, програмирането, посещенията на музеи, културни и исторически забележителности, семейните ценности. Наистина вярвам, че знанието е ценност, но и обождавам щастливия сладък живот, който дава възможност на човек да се наслаждава на хубавите неща. Водещи търсения в „Данибон“ са и пътят към успеха, и пътят към щастието. Обичам позитивното мислене и позитивната визия за живота.

„Данибон“ ми даде голяма свобода, за която винаги съм мечтала. Не обичам йерархичните организации. Обичам ясните човешки отношения. Точно такива ясни отношения имам и с партньорите на сайта си, и с гост-блогърите, и с източниците си на информация, и с читателите на сайта.

„Данибон“ ми помогна да реализирам и една моя мечта – да работя от дистанция и гъвкаво. Необходими са ми само компютър и Интернет. Преди изглеждаше странно. Сега излежда съвсем нормално. Дори скоро на един малък остров, където бяхме със съпруга ми, говорих със собственичката на таверната, към която бяхме наели стая. София ме пита с какво се занимавам. Обясних й, че имам личен сайт. Допълних, че са ми необходими само компютър и Интернет, и мога да работя навсякъде. Тя реагира съвсем разбиращо: „Много хора вече работят така“, каза тя и ми посочи хипстърите в заведението й, които работеха на компютър. А бяхме на края на цивилизацията. Метри след таверната тя свършваше и се навлизаше в безкрайните пясъчни дюни на красивия плаж Агиянис на остров Гавдос.

„Данибон“ ми даде възможност не само да покажа какво умея, да споделям това, което знам с други хора, защото обичам да съм полезна, но ми предостави възможност да живея точно така, както желая.

 

Благодарности за моя съпруг, който винаги ме е подкрепял и без него „Данибон“ нямаше да съществува! Осъзнавам, че колкото и да е нормално в наши дни да работиш това, което искаш и по начина, по който искаш, все пак все още е лукс да се реализира от всеки, а аз за щастие имам подкрепата на моята любов в живота. Благодаря на майка ми за голямата помощ, която ми оказва в счетоводните дела! Благодаря на семейството ми и децата ми за моето вдъхновение! Благодаря на Радост, Велин, Надежда и всички гост-блогъри, които са не само мои приятели, но пишат чудесни статии за сайта, които са интересни и полезни за всички! Благодаря на партньорите на „Данибон“ за прекрасните взаимоотношения и вярата в силата на сайта! Благодаря на читателите на „Данибон“ за обичта и доверието!

 

Благодаря Ви за голямата подкрепа през всички тези 9 години!

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".