Рубрики
Начало » Блог » Книги, които планирам да добавя скоро в библиотеката си (август 2020)

Книги, които планирам да добавя скоро в библиотеката си (август 2020)

обн. 10.9.2020 г. 

Списък на Данибон

 

knigi danybon avgust

 

 

Обичам списъците. Те ми помагат да си пропомнят какво съм си набелязала. Обичам и класациите. С тяхна помощ свеждам нещата да кратък списък и е по-лесно за изпълнение. Но обичам да имам свобода да нарушавам тези списъци и класации, когато реша или си заслужава.

 

В момента съм на вълна да чета книги на винена тематика. Миналият месец бях на вълна Русе и Русчук. Преди това на вълна – Париж. Вчера приключих с поредната книга за виното – „Бургундските дневници“.

 

burgundski dnevnik4

 

И понеже точно излезе следващата, която си бях набелязала – „Лозята на Шампан“, а още не съм си я купила, отидох до моята библиотека да си избера друга. Търсех „Тюркоазени лъчи и ароматно вино“. Бях сигурна, че я имам. По време на изолацията около коронавируса си накупих много приятни книги за четене. Оказа се, че явно само съм планирала да си я взема, но не съм. И реших, че крайно време е да си направя списък.

 

Списък за август 2020

1. „Лозята на Шампан“ – Джулиет Блекуел – добавена и прочетена

 

Книгата ни разказва за Шампан по време на Първата световна война и в наши дни. Авторката я познавам с романа й „Писма от Париж“.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Факти за пенливото вино и един роман, който буди жажда за още

 

2. „Лятото, когато срещнах Джак“ – Мишел Гейбъл – добавена и прочетена

Това е новата творба на любима моя писателка. Мишел Гейбъл ме спечели с „Парижкият апартамент“, който винаги препоръчвам като четиво за дами. В нови си роман разказва за любимия президент на Америка Джон Кенеди и първата му годеница – млада полякиня. Задължително ще прочета тази книга това лято. Отлагах досега, тъй като съм на винена тематика, а аз обичам, когато имам страст по дадена тема, да се придържам към нея.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

„Лятото, когато срещнах Джак“ – между историческата истина и силата на добрия роман

 

3. „Тюркоазени лъчи и ароматно вино“ – Софи Клеър

Явно ще трябва да си купя тази книга след като съм я запомнила и дори си мислех, че вече е в библиотеката ми. Щом има френско вино и Прованс – ще ми допадне. Виждам, че авторката е англичанка, която живее в Прованс и пише любовни истории.

 

4. „Четири шепи любов“ – Джо Томас

 

Тази книга пък ни пренася в Южна Италия и ни говори за „долче вита“ – друга любима моя тема. Писателката е репортер на ББС. Обичам книги на журналисти. Чувствам ги близки.

 

5. „Тост за непознатата Белгия“ – Алек Льо Сюр - добавена (в момента я чета)

 

Много ми харесва поредицата за различни държави. Чета ги с интерес. На семействата, които имат студенти в холандски университети, препоръчвам книгата за Нидерландия – „Това е Нидерландия или защо лалетата са различни“ на Бен Коутс.

 

6. „Риба и пържени картофки – Моята невероятна година в Полша“ – Бен Ейткен – добавена

Това е най-новата книга от спомената поредица. Авторът е британец, който се отправя с евтин полет за Полша и започват да живее по този начин.

 

7. „Пътуващото кафене на Роузи“ – Ребека Рейзин – добавена и прочетена

Вчера прочетох в „Хрисиландия“, че тази книга излиза през август и новината много ме зарадва. Обожавам книгите на Ребека Рейзин. Приятни, много позитивни и с много изискан стил. Препоръчвам ви предишните й романи: „Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула“, „Малката книжарничка край Сена“ и „Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе“.

 

Препоръки от читатели на Данибон:

 

„Пътят към Бургундия“ – Рей Уокър

„Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж“ – Джени Колган – вече е в библиотеката ми

„Любов и джелато“ – Джена Еванс Уелч

„Където пеят раците“ – Дилия Оуенс

 

Мога да ви препоръчам още една на винена тематика – Пътят към Бургундия на Рей Уокър, по истинска история.

 

Наскоро прочетох ‘Най-прекрасното магазинче за шоколад в Париж’ на Джени Колган. Заглавието е доста ‘сладникаво’, но историята е много приятна, забавна..и малко тъжна. И тъй като по време на пандемията ми хареса да ‘пътувам’ из любими градове докато чета, си купих и ‘Любов и джелато’ на Джена Еванс Уелч. Имаше хубава рецензия. В момента съм във Варна и вчера от ‘Алеята на книгата’ си взех на половин цена ‘Бургундските дневници’ и снощи я започнах:). Но книгата, която прочетох съвсем скоро и която силно препоръчвам е ‘Където пеят раците’ на Дилия Оуенс. Изключителна книга. Дълго ще остане в съзнанието ми.

 

 

Получих препоръки за хубави книги. Благодаря! (обн. 4.8.2020 г. – 21,54 ч.)

 

 

Списъкът вероятно ще бъде допълван, защото откривам още и още книги, които ми допадат. Може да изготвя и списък с книгите, които са вече в библиотеката ми и трябва скоро да прочета. Обичам да колекционирам книги. Понякога ги изчитам веднага, но по-често ме изчакват. Нужно е да бъда и в подходящо настроение или да имам желание да навляза в дадена тема.

 

tri knigi

 

Сега съм си приготвила три други романа, с които да запълня времето докато при мен е „Лозята на Шампан“, но вече реших, че ще си правя списъци кои книги искам да си купя и да са скоро в библиотеката ми.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

4 книги за романтично лято

„Парижкият апартамент“ – перфектно четиво за лятната ваканция, един роман с дъх на шампанско и много история

„Писма от Париж“ – приятно четиво за дами, които обичат Париж и изкуството

„Бургундските дневници“ – книга за почитателите на френските вина и история

„Кралицата на шампанското“ – историята на „Вьов Клико“

Писателка с мило послание до „Данибон“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".