Рубрики
Начало » Блог » Книги, които набелязах през февруари 2021 г. за семейната ни библиотека

Книги, които набелязах през февруари 2021 г. за семейната ни библиотека

 

20210222_191834-3-COLLAGE

Обичам да си набелязвам книги, които да добавя в семейната ни библиотека. Оформям заглавията, които са ми привлекли погледа, в списъци и след това по-лесно се ориентирам в книжарниците. През февруари набелязах няколко романа, които излязоха тези дни, но открих и по-стари четива, които бих искала да имам.

 

В края на този месец пренареждах семейната ни библиотека. Уморих се, но беше приятно занимание. Книгите от снимката са отдавна при мен, но бяха част от пренареждането.

 

 

Книги, които ми привлякоха погледа през февруари 2021 г. 

 

1. „Парижката библиотека“ – Джанет Скеслин Чарлс

 

Тази книга излезе в последните дни на февруари. Всеки роман, свързан с Париж, ме привлича.

 

Когато нацистите влизат в Париж, светът на Одил Суше вне­запно се преобръща. Заплашени са семейството й, любовта и центърът на нейния свят – Американската библиотека в Па­риж.

 

2. „По острието на изкуството“ – Филип Гуин Джоунс

 

Венецианското биенале на изкуството, „Юдит обезглавява Олоферн“ от Караваджо – темите за Италия и изкуство са ми любими, макар и да не съм почитателка на криминалните романи. Авторът живее в Италия със съпругата си. Обича кулинарията, изкуството, класическата музика и операта. Неговите романи с венециански загадки бързо се превръщат в бестселъри.

 

3. „Изгубеният Монтеверди“ – Филип Гуин Джоунс

 

Карнавалът във Венеция, опера – всичко това ми допада. Не съм запозната с творчеството на писателя, но може би ще ми хареса, макар романите му да са криминални, но все пак се развиват във Венеция.

 

4. „Психология на забогатяването“ – Моргън Хаузел

 

„Не харчи пари, само за да покажеш, че ги имаш“ – това е един от съветите в книгата. Харесвам книги за успех и забогатяване.

 

5. „Личният живот на Мария Терезия“ – Ростислав Ботев

 

Eрцхерцогиня на Австрия, кралица на Унгария и Чехия и императрица на Свещената Римска империя, Мария Терезия е сред най-забележителните фигури в историята на модерна Европа. Тя е единствената жена, която заема престола на древния род на Хабсбургите, но е сред най-успешнитему представители.

 

Харесвам книги за известни личности, а Мария Терезия винаги ми е била много интересна.

 

6. „Кралиците на Африка“ – Кристина Морато

 

Кристина Морато пътува до Африка за първи път през 1983 година. Оттогава е посетила няколко държави на континента, привлечена от хората и красивата природа.

 

Обичам да чета книги от журналисти.

 

7. „Коко Шанел, кралицата на Париж“ – Памела Бинингс Юън

 

„Коко Шанел, кралицата на Париж“ е роман, базиран върху реални факти, които авторката събира и старателно изучава през целия си живот.

 

8. „Забравени страници за незабравени българи: Факти и истории, подбрани от периодичния печат преди 1944 година“

 

В богатата колекция от вестници на Антонио Станоев, побрала периодични издания от век и половина, се съхраняват и десетки юбилейни броеве с неизвестни факти за възрожденци, поборници, политици на нова България и културни дейци, чието дело е покрито от патината на историята.

 

9. „Българи, за които говори светът“ – Венелин Митев

 

Герои на книгата са световноизвестният учен и конструктор проф. Виден Табаков, който изпрати Нийл Армстронг на Луната; гениалният физик Рашко Зайков, който изумява Айнщайн с блестящия си ум; един от най-виртуозните хирурзи на ръката в света Георги Лазаров; проф. Стефан Найденов, който направи гориво от водата; великият бас Антон Дяков, пял в 105 роли на 85 сцени по света; единственият блестящият цигулар и музикален педагог проф. Емил Камиларов; единственият българин в света с пет номинации за Нобелова награда за литература проф. Иван Бързаков; големите интелектуалци Евгений Силянов, Стефан Груев, Спас Райкин и Стефан Попов.

 

10. „Оберж“ – Джулия Стаг

 

Тази книга ме преследва цял месец като реклама във Фейсбук и наистина ми привлече погледа.

 

Многопочитаният „Оберж – Ресторантът при двете долини“ попада в ръцете на английска двойка и това предвещава края на гастрономическата цивилизация за малкото общество на Фогас във френските Пиренеи.

 

11. „По бреговете на Сена“ – Ирина Одоевцева

 

Нобелистът Иван Бунин, остроумната Тефи, жлъчната Зинаида Гипиус, поетът и религиозен философ Дмитрий Мережковски, лирикът Георгий Иванов (когото Бунин наричал Българина), странният и хазартен Георгий Адамович – това са част от руските писатели, емигрирали в Западна Европа, които са герои в живописната мемоарна книга на Ирина Одоевцева „По бреговете на Сена“. Авторката добавя разкази за своите срещи със Сергей Есенин, Игор Северянин, Марина Цветаева, Константин Балмонт, Иля Еренбург, Константин Симонов, но също и за по-малко известните на българските читатели Юрий Терапиано, Яков Горбов, Борис Зайцев. Мемоарите са плод на личните познанства на Одоевцева с представителите на руската литературна и художествена интелигенция, отнесена към Европа от емигрантската вълна по време на гражданската война в Русия.

 

12. „Всичко, което трябва да умее един мъж“ – Оливър Кун

 

Новият наръчник за мъже от Оливър Кун се опитва да покрие всички аспекти от живота. Заедно с напътствията за обноските на масата и ремонтите у дома, той обхваща още много други ежедневни ситуации. Когато мъжът прочете тази книга, той не само ще може да свири с два пръста, карайки велосипеда си без ръце, но ще знае и как да впечатли една жена, да си направи домашна бира, да се освободи от усмирителна риза и дори да издържи на алкохолен тест.

 

13. „Колекционерът на парфюми“ – Катлийн Тесаро 

 

Младоженката Грейс Монро не се вписва в ничии очаквания на успешното лондонско общество от 1950 г., а най-малко в своите собствени. Когато получава неочаквано наследство от непозната жена, мадам Ева д’Орсе, Грейс иска да разкрие самоличността на тайнствената благодетелка. Преминавайки през десетилетията, от 20-те години в Ню Йорк до Монте Карло, Париж и Лондон, историята, която Грейс разкрива, е тази на необикновените жени, които вдъхновяват един от най-големите парфюмеристи в Париж. Обезсмъртена в три забележителни парфюма, историята на Ева д’Орсе ще промени живота на Грейс завинаги.

 

14. „Храната – италианското щастие (Кулинарно пътешествие в областите на Италия)“ – Елена Костюкович

 

Гастрономическите детайли и специфичните описания на характерни ястия и продукти са съчетани с културологично изследване на историята и традициите в Италия, поднесено по увлекателен и атрактивен начин. Предговорът е написан от самия Умберто Еко, който не пести похвалите си за книгата. Елена Костюкович живее и работи в Италия близо 30 години.

 

15. „Вечерна сватба“ от Иван Станков

 

„Разказите в тази книга са любовни. Разкази за несбъднати сватби. Действието се развива в годините между двете световни войни. В един красив български град на брега на Дунава. Преди да стигнат тук, героите са минали през вестникарските хроники. Искат да разкажат своето време. Днес то ни изглежда легендарно. Но всъщност прилича на всички останали времена. Следователно – и на нашето. Защото любовта няма никакво отношение към годините и вековете. Роклите, файтоните, гемиите и вечеринките са тялото на времето. А човекът е неговата душа. Приятно четене.“

 

20210217_104812-2

 

През февруари се отдадох на приятно четене на „Вечните образи на Англия“, която бях набелязала през януари. Много ми харесва. Върна ми вярата в добрата стара Англия и в англичаните. Чета я бавно, разказ по разказ. Изпитвам огромно удоволствие. След всеки разказ се чувствам отпочинала. Обръща се внимание на толкова приятни детайли от английската провинция и човек все едно си почива някъде там сред обширните зелени английски ливади.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".