Рубрики
Начало » Блог » „Коледна тайна“ – скъпо шотландско уиски, бизнес коуч и състуденти от елитния „Сейнт Андрюс“

„Коледна тайна“ – скъпо шотландско уиски, бизнес коуч и състуденти от елитния „Сейнт Андрюс“

Бързи уроци за скъпо шотландско уиски от остров Айла, упражнения по лидерство с бизнес коуч и силно приятелство със състуденти от елитния университет „Сейнт Андрюс“

 

128745918_134995344823842_2345389351927227782_n

 

 

„Коледна тайна“ ми причини книжен махмурлук. Не я изоставих, докато не я изчетох през нощта. Преди това момчетата у нас ми обясниха, че съм пристрастена към четенето. Нищо не можеше да ме накара да изоставя книгата. Дори идеята за хубав вечер филм не ме съблазни. Обясних, че чета хубава книга и това е – времето ми е само за нея.

 

Първите 60 страници не ме грабнаха много, но около 100-та страница вече бях завладяна. Зная какво може Карън Суон – писателката, и бях убедена, че отново ще ме спечели. И този път успя.

 

Моите статии за книги обикновено нямат нищо общо с това, което се пише в обичайните ревюта. Обичам да виждам нещо друго отвъд сюжета. Харесвам такива четива, от които научавам нови неща. А при романите на Карън Суон винаги има какво да научи човек. Да, в „Коледна тайна“ се разказва за красиви, умни, богати, успешни, които ще се влюбят на Коледа и ще е вълшебно. Това гъделичка приятно, но за мен по-ценното в романа беше в уроците, които научих за скъпото шотландско уиски от остров Айла, за упражненията по лидерство от бизнес коуч и за крепкото приятелство на състудентите от елитния университет „Сейнт Андрюс“.

 

Уроци за скъпо шотландско уиски

Алкохолът не е нещо, което ме привлича. Заслуги да ми допадне дори виното има съпругът ми, който подбира внимателно всяка бутилка спрямо ястията, които приготвям, а след това ми разказва като приказка от кой район е, какво е характерно. Учи ме на ритуалите да отпивам с наслада и ме пита какво усещам. Именно заради всичко това ми харесва да пия вино с него. Уискито ми е напълно непознато. Но в книгата „Коледна тайна“ ме спечалиха именно тези ритуали за пиене на класно уиски. Не знаех, че за шотландското чашите са със столче. Имаше и много история за тази напитка, а също и как се прави бизнес с нея – трябва да се предвиди търсенето за десетилетия напред. Това ме спечели и четох с огромен интерес. Научих, че за ценителите на хубавото шотландско уиски остров Айла е както Бордо за ценителите на хубавото френско вино.

 

Упражнения по лидерство със скъпоплатен бизнес коуч

 

Главната героиня Алекс е бизнес коуч. Най-добратата професионалистка. В началото реших, че е психотерапевт, но постепенно стана ясно, че в работата си използва много от психологията, но е нещо по-различно. Работи с едни от най-успелите висши мениджъри в цял свят и ги прави още по-успешни. Има интересни упражения и теории. Интересни бяха принципите на модела Грейвс.

 

Силно приятелство със състуденти от елитния университет „Сейнт Андрюс“

Студентството не е само учене. То е и създаване на силни контакти и приятелства за цял живот. Елитният университет в Шотландия „Сейнт Андрюс“ е много кодово място за познавачи. Там учи британския елит и аристокрация. Това е университетът на Кейт Мидълтън и принц Уилям. В този университет е учила и Карън Суон. Писателката го познава много добре. И в „Парижка тайна“ главната й героиня беше възпитаничка на „Сейнт Андрюс“.

 

В „Коледна тайна“ главната героиня Алекс се оказа, че се е самообучавала и това беше единственото, което не ми допадна. Изучила е всичко сама без да посещава университет и по тази причина на 31 години е вече съвсем успяла – Алекс обяснява, че така си е спестила 3 години, макар че се оказва, че причината е по-скоро семейна трагедия и тя трябва да се справя сама в живота.

 

Главният герой обаче Локлан Фаркар, който е главен изпълнителен директор на компания за скъпо шотландско уиски, е възпитаник на „Сейнт Андрюс“. Той е млад, красив, успешен, но и бунтар. Виждаме го да управлява семейната компания, овладяна от интриги и караща го да изпитва гняв. Но го виждаме и в мека светлина сред приятелите му в университета, с които ловува през почивните дни и се забавлява в дните около Коледа. Те са до него, за да му помогнат дори в любовта.

 

Книгите на Карън Суон ни пренасят в света на богатите умни. Наоколо има много лукс, известни марки дрехи, обувки, скъпи питиета, имения, изкуство, лов, забавления. Но и много изисканост, елегантност и най-вече човещина. Богатите не са лоши. Те са нормални хора със своите болки, амбиции, любов и приятелство. Харесвам света, който Суон гради в книгите си. Винаги научаваме много и се чувстваме приятно.

 

От трите „Тайни“ на Карън Суон, които изчетох: „Френска тайна“, „Римска тайна“ и „Коледна тайна“, те ми допаднаха точно в тази подредба. И трите са прекрасни четива. Очаквам с интерес новото й предизвикателство „Перфектният подарък“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".