Рубрики
Начало » Блог » Медалът на Ники

Медалът на Ники

 

niki sozopol medal 0

Днес в следобедните часове се прибра големият ми син Ники от „Математическите боеве“ в Созопол. Беше със своя сребърен медал за второто място, което зае отборът му – Евгени Кайряков, Златомир Папазов, Емили Вецева, Ванеса Искилиева, Златина Милева и той – Николай Благоев. Беше изключително щастлив. Веднага седнахме, отворихме Фейсбук страницата на „Академия 21 век“, за да ни разкаже къде какво се е случило.

За седмица се беше сближил много с всички от „Академия“. Разказваше ни смешки, случки, показваше ни кой кой е на дадена снимка. С изключителна любов говореше за ръководителите на „Академия“ – Снежина, Божидар и Стоян. Показваше ни свои приятели и набързо ни даваше кратка информация за него – „това е най-добрият математик на Гоце Делчев“, „това е страхотен математик от Американския колеж“, „уникален мозък“, „Пешо е жесток!“, „Тези момчета са от ОМГ Пловдив“, „А, да, тук с Асел на шега дърпаме купата“ и т.н. Разбира се, за Ники няма и по-умни от неговите съотборници, с които бяха рамо до рамо дни наред – Евгени Кайряков, Златомир Папазов, Емили Вецева, Ванеса Искилиева, Златина Милева. Показва ни и снимки с конкуренцията – СМГ, но да не си помислите, че децата се мразят. Напротив. На една снимка СМГ-ец е сложил шапка на „Академия“. А пък днес Ники пътува към София в един вагон заедно със седмокласниците на СМГ, срещу които два поредни дни водиха математически битки. Изказва се с огромно уважение за тях. Били страхотни. Те били във влака със златните си медали, а той – със сребърния. Всички ги разпитвали за какво са тези медали. Подхвърляли си няколко часа и момчешки шегички за първото и второто място. Всеки състезател заобичва много в един момент не само отбора си, но и най-големия си конкурент. За Ники момчетата и момичетата от СМГ са страхотни – и Борислав Антов, и Иван-Александър Мавров, и Георги Ангелов, и Пламен Иванов, и Симона Барокова, и Йоана Николова. Приятелските чувства продължават и към други СМГ-ейци в други отбори – „О, Матей (Димитров) е супер!“ и т.н.

Имам малко информация за класирането, но ще трябва пак да допълвате в коментар под статията кой точно отбор е на 1 и кой на 2 място в големите групи.

При 8-9 клас на първите две места са отборите на СМГ. Ако правилно съм запомнила, на първо място е отборът на Виолета Найденова (СМГ 9-1). На трето място е отборът на „Академия 21 век“ – Николай Даринов Вълков /Пловдив/, Грета Василева Христозова /Пловдив/, Ивета Валентинова Македонска /Ямбол/, Иван Иванов Ганев /София/, Асел Ерлановна Исмолдаева /Шумен/.

При 10-12 клас на първо място отново е отборът на СМГ. Ако пак не греша, става дума за СМГ-12. На второ място, по информация от коментар под статията, е отборът на Варна (вероятно става дума за „Хеттрик“ – МГ „Д-р Петър Берон“ 12 б Варна). На трето място отново е отборът на „Академия 21 век“ – Петър Милков Гайдаров (Пловдив), Мирослав Генов Маринов (Пловдив), Кристиан Георгиев Георгиев (Пловдив), Любен Стефанов Личев (Плевен), Кристиян Руменов Кирилов (Плевен), Петър Пламенов Скорчелиев (Силистра).

В малката група 6-7 клас на първо място е отборът на СМГ (Иван-Александър Мавров, Борислав Антов, Георги Ангелов, Пламен Иванов, Симона Барокова и Йоана Николова). На второ и трето място са отбори на „Академия 21 век“. На второ място, както ви казах вече е нашият отбор – Евгени Кайряков, Златомир Папазов, Емили Вецева, Ванеса Искилиева, Златина Милева и Николай Благоев. На трето място са Цветелина Деянова Куртева (Силистра), Иван Недков Кирев (Гоце Делчев), Иво Владиславов Петров (София), Спасиян Иванов Тодоров (София), Борислав Евгениев Любенов (София). Тук можете да прочетете още информация и да видите снимки.

Радвам се, че всички отбори на „Академия 21 век“ са медалисти. Завършиха с три трети места и едно второ. Единият им отбор игра на финал. За мен това си е изключително добро постижение. СМГ играе с повече отбори, реално зад отборите на „Академия“ има и изключително силни отбори на Софийската математическа гимназия.

Ще се радвам някой да ми изпрати и цялата класация (на danybon.pr@gmail.com), защото виждам, че нонстоп има търсения по тази ключова дума. Аз обещавам да я публикувам.

Фестивалът на младите математици в Созопол, според мен, е изключително интересен и много мотивиращ. Развива на децата не само математическите заложби, но и умения за водене на дебати, екипна игра, лидерски качества. Отделно състезанието „30 задачи на 30 езика“ дава възможност и да се проверят знанията не само по математика, но и по математическа лингвистика и чужди езици. И днес Ники беше горд, че е с владеенето на три езика – английски, руски и френски (разбира се, български), се е почувствал доста спокоен и това състезание му е било интересно и забавно.

Често майки на по-малки математици се допитват до мен дали си заслужава дадено състезание. Сега ще изпреваря въпроса им и ще кажа: „Да, заслужава си!“. За мен е измислено много интересно и развива децата комплексно.

Искам да пожелая успешна учебна година на нашите съотборници от „Академия 21 век“, на конкуренцията от СМГ и от другите математически училища. Успех и на ръководителите от „Академия 21 век“ и на журито на състезанието!

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".