Рубрики
Начало » Блог » Ники на 18 години

Ники на 18 години

 

Ники на 1 година, на 11 години, на 14 години, а днес вече и на 18 години

Ники
на 1 година, на 11 години, на 14 години, а днес вече и на 18 години

 

Днес е голям празник в нашето семейство. Големият ни син Ники става на 18 години, а ние със съпруга ми освен, че се радваме на един прекрасен младеж, отбелязваме и 18-годишен стаж като родители. За този наш празник се досети малкият ни син Вики, който веднага ни поздрави тази сутрин. Това си е сериозен стаж, изпълнен с много любов, радости около децата и много моменти за гордост.

 

Нашето семейство  2014 г.

Нашето семейство
2014 г.

 

Ники се роди 9 месеца след като завършихме университета и си е едно съвсем младежко бебче. Със съпруга ми Евгений нямахме още 25 години, но винаги – още от първите му дни, сме се отнасяли с него като с равноправен човек. Имахме и много знания, които бързахме да предадем на малкия член на нашето семейство. Аз учех в този период и второ висше образование „Политология“ и заедно с Ники опознавахме идеите на много философи и политически мислители.

 

Ники с тати и мама около 2001 г.

Ники с тати и мама
около 2001 г.

 

Ники беше с любопитен поглед още от първите дни. Не обичаше да спи и кипеше от енергия. Винаги сме се шегували с баща му – добре, че и ние сме били млади и енергични, за да издържим на това темпо. С Евгений отглеждахме с голяма любов и полагахме заедно много грижи за бебчето ни. Заедно сме се учили да бъдем родители. А и все още се учим.

 

niki dany evgeniy

 

Колко бързо лети времето!

Все едно вчера се роди нашият първороден син, а днес вече е 18-годишен младеж. През всички тези години ни е донесъл толкова много радост и много моменти на гордост, че сме родители.

 

Всъщност макар и млади, със съпруга ми много бързо осъзнахме, че няма нищо по-ценно в този живот от това да имаш дете, да виждаш как се развива, да виждаш как нещо дори и малко, което си направил за неговото развитие, надскача многократно всички твои очаквания, да виждаш не само как се развива, но и как бързо те изпреварва и скоро той става експертът, до който се допитваш.

 

niki i einstein

 

Помня толкова сладки моменти с Ники от съвсем малка възраст. Заведохме го например на турнир по шах още в предучилищна възраст. Той беше много амбициозен и искаше да участва, а ние – като добри родители, решихме да го заведем с идеята да отскочим за малко, за да види за какво става въпрос. А той като започна победа след победа, ние хем се изумявахме какво прави, хем се притеснявахме, че нищо не сме му взели за ядене.

 

Ники като 2-класник направи реми с  гросмайстор Кирил Георгиев

Ники като 2-класник направи реми с гросмайстор Кирил Георгиев

 

Като малък искаше да се занимава с какво ли не и уикендът ни започваше от ранни зори в събота и преминаваше в какви ли не допълнителни занимания – шах, пиано, руски, тенис, плуване, история на изкуството, рисуване. Нагледно виждахме как бързо усвоява, всичко му е интересно и иска и още, и още нови знания. Беше с уникална памет. Без проблем можеше да запомни цяла книга. Игрите ни бяха основно образователни. Спомням си, че искаше да му правя въпроси от една дебела детска енциклопедия и той да отговаря. Имахме цяла торба с листчета с въпроси. Това забавление му беше любимото между предучилищен и първи клас.

 

Ники в ролята на Малкия принц в Столичния куклен театър през 2008 г. Тогава беше 1-класник и се справи чудесно.

Ники в ролята на Малкия принц в Столичния куклен театър през 2008 г. Тогава беше 1-класник и се справи чудесно.

 

В 1 клас се дойдоха още по-приятните изненади. Най-значимата беше участието му като Малкия принц в Столичния куклен театър. Тогава се появи голямата му наслада – математическите състезания.

 

niki blagoev math

 

Обичаше математиката още като малък. Любовта към нея се засилваше с всяка година в училище. Имаше много силни периоди, а сега виждам, че все още тя му отваря кръгозора и му помага в много други дисциплини.

 

Ники сред "Успелите деца на България" и Димитър Бербатов

Ники сред „Успелите деца на България“ и Димитър Бербатов

 

Най-голямата изненада ни донесе на 16 години, когато издаде книга. Винаги е обичал да ни изненадва с неочаквани приятни идеи, но обикновено се движеха около неговите интереси – математика, науки, Лего. Книга със стихове на английски и сам да си издаде книга наистина беше за нас изненадващо.

 

Ники, а и ние като родители, много се гордеем с училищата, в които е учил. Градината му (ЧДГ „Сияние“) му даде много силен старт.

 

Ники в ЧДГ "Сияние"

Ники в ЧДГ „Сияние“

 

Приемът му в ЧОУ „Света София“ беше един от най-щастливите дни в живота ни. Още помним и датата на изпита му – 14 февруари.

 

sveta sofia niki blagoev

 

За изпита му в Американския колеж се вълнувах много, а докато чаках да излязат резултатите му – видях, че ми се появяват първите три бели косъма в косата. Може би бяха на късмет. Но това са все прекрасни вълнения, които са част от живота на родителите.

 

Нашето семейство в Американския колеж - 15 септ. 2014 г.

Нашето семейство в Американския колеж – 15 септ. 2014 г.

 

В живота на едно дете не са само родителите му, но също така близките му – баби, дядовци, лели, чичовци, близки.

 

Ники, мама, баба и дядо

Ники, мама, баба и дядо

 

Oт всички тях също наследява важни черти и умения. Те са чудесен модел за подражание.

 

nasheto semejstvo

 

В живота му са много важни и неговите учители, които му дават толкова знания. Всеки от тях е оставил нещо от себе си. Всичките му учители за мен са били много ценни съветници. Най-скорошните ми приятни вълнения бяха от последната родителска среща в Американския колеж. Направо летях след нея. От невероятни преподаватели чух толкова мили думи за нашия син. Запомнила съм една, която ме насълзява – „блестящ ум“. Когато кажех, че съм майката на Николай Благоев, учителите ме поздравяваха толкова сърдечно. Знаете ли колко е важно това за една майка! След родитеслката среща благодарих на Ники за това, което съм преживяла и че съм много горда с него.

 

Ние имахме късмета детето ни да общува с невероятни хора. На днешния ден бих искала да благодаря на всички, които са ни помагали за отглеждането на нашето дете и заедно можем да се гордеем, че е имаме един прекрасен 18-годишен младеж.

 

 

Честит рожден ден, Ники!

Желая ти здраве, щастие, успехи! Да си все така любознателен, знаещ, умеещ! Все така да ти хрумват интересни, неочаквани, креативни идеи и решения!

Вече си на 18 години, знам, че ще избереш най-добрият университет за теб и той ще ти даде много знания. На този ден, когато вече си официално пълнолетен, бих искала да ти пожелая и нещо лично. Пожелавам ти в живота ти да имаш любима, с която да се обичате и подкрепяте, така както ние с тати се обичаме и сме винаги един екип!

Знаеш нашите ценности. Предай нататък!

Благодаря ти за всички радостни моменти, които ме правят твоя горда майка!

Обичам те!

мама

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".