Рубрики
Начало » Блог » Вики учи китайски на плажа

Вики учи китайски на плажа

 

viki uchi kitajski

 

От няколко дни малкият ми син Виктор (6 г.) се е запалил да учи китайски. Ако ме питате защо – нямам представа. Единствено разбрах, че в детската градина са обсъждали тази тема с едно приятелче, с когото ще бъдат и съученици в „Света София“. Решили, че на 14 години задължително трябвало да отидат в Китай. Пак не разбрах защо, но вероятно им се струва сериозна възраст, а и имат батковци  (също съученици) почти на толкова години.

Та от два дни Вики упорито държи да учи китайски. И кого-кого да намери за учител и то на плажа – хайде, мама. И моя милост вече е в ролята на учител по китайски. Първото нещо, което направих, е да се обърна към Wikipedia и да открия цифрите, а после и да намеря нещо в YouTube. Малкият толкова се е запалил, че постоянно си ги преписва и преговаря, а аз – всезнаещата учителка – трябва да му ги пиша все по-красиво. Най-много му допада, че не са буквички, а истински картини – има чертички, прозорчета, перденца (поне приличат на тези неща). Намерих интересно видео в YouTube и вече трети ден чевръсто се уча да броя на китайски до 100, пиша и веднага преподавам. Станали сме големи спецове (но ако някой ми намери и по-ясна транскрипция, ще ми е от голяма полза, така че помощ не отказваме). Оказва се, че в китайските числа има страхотна логика и хич не е чак толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Дори от всички езици, които съм изучава, на китайски ми се струва най-лесно как са образувани числата до 100.  Вики си носи постоянно скицник на плажа и изучава китайските числа – пише, повтаря, потретва на нова и нова страница. От време на време преминава и на другите езици. Последно реши да му напишем на езиците, които знаем с баща му, всички цифри до 10. И вече си има табличка с изписванията на числата до 10 на български, руски, английски, френски, немски, италиански, в добавка – новите знания по китайски. Трябвало да му добавим на испански, защото ги знаел от филмчето за „Диего“ и на фърси – учил е до 10 от кунг-футо. А, да, много искал да се захваща и с японски.

 

viki chinese plage 1

 

Оказва се, че с подобни чуждоезикови занимания плажът и на родителите минава доста по-спокойно. Е, да не си помислите, че само учи. Намира време и за плуване, и за приятели, и за замъци, и най-вече за белички, но открихме как да запълним времето, когато му доскучава. Всъщност сам си намери занимавка. Сега иска да го записваме на курс по китайски като се върнем в София. Голям морски ентусиазъм! Ще видим какво ще измисли в София.

 

Преди малко потърсих и сайтове за китайски за деца. Открих този http://chinese4kids.net/, но още не съм го разучила.

Все още не спи. Легнал е в стаята си, но го чувам как пак си преговаря китайските числа. А аз мога да понапиша най-после нещо в сайта си.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.