Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » 13 съвета за теста в Американския колеж, които чух на Информационната среща

13 съвета за теста в Американския колеж, които чух на Информационната среща

american college of sofia rozi

Американски колеж в София

В края на тази седмица е изпитът за Американския колеж. Днес ще ви споделя какви съвети чух за теста по време на Информационната среща в Колежа от Мария Ангелова, заместник-директор на училището.

Изпитът в Американския колеж е доста по-различен от типичните за България и винаги около него се появяват интересни дискусии. Има много любопитство какво точно представлява и дори се говори, че понякога някои кандидати се явяват само, за да видят за какво става въпрос и да премерят сили. Дали е така, нямам представа. Но определено има загадъчност и тръпка. Изпитът е от две части – есе и тест. Есето носи 20%, а четирите раздела на теста – 80%.

За есето ви разказах наскоро, какво съм научила по време на Информационната среща, която ми беше изключително полезна. Сега ще ви споделя и какво съм запомнила като съвети за теста. И само едно уточнение – съветите за теста бяха много, но аз съм ги оформила в 13.

Какво представлява тестът?

Общо 4 раздела е тестът. Два от тях са математически.

1.    По-лесен математически тест  с лесни отговори;

2.    По-труден математически тест с изчисления;

3.    Логически задачи – числови изрази, някакви логически връзки. „ОК е ако не се справите, това е сложен тест“, каза г-жа Мария Ангелова. Може да имате и само 1-2 верни отговора.

4.    Езикови умения – четене на текст с разбиране и отговаряне на въпроси. Може отговорът да е в текста, а може и да трябва си направите изводи.  Проверява се как разбирате непознат текст. Изисква разбиране или извод. Важен тест за кандидатите, които не се справят с другите три.

От сайта на Колежа:

Тестът включва четири раздела, които могат да бъдат с математически, езикови и логически задачи. Времето за работа върху всеки от разделите е 25 минути. Форматът на въпросите може да изисква от кандидата или да впише отговора сам, или да го избере от няколко изброени варианта. Отговорите се нанасят в отделен формуляр.

13 съвета за теста, които чух на Информационната среща по време на Дните на отворените врати в Американския колеж:

1.Тестът е като игра!

2. Отговаряте на това, което можете. Ако не можете, оставяте го. Не си губете времето!

3. Не се очаква да отговорите на всички въпроси от теста. Невъзможно е. Има понякога 47 въпроса за 20 мин.

4. Всичките задачи вътре в теста се оценяват с еднаква тежест и лесните, и трудните.

5. Стратегия:

Първо се ориентирайте къде можете да отговорите – има елементарни въпроси, първо отговорете на тях.

След това на тези, при които има изчисления.

Накрая на трудните, ако имате време.

Например:

Въпрос „Колко триъгълника има в една картинка?“ Отговорът е 93. Имало е деца, които са го намерили. Това е грешна стратегия – въпросът е лесен, но губи много време.

6. Последните 5 минути, ако формулярът е със закрити въпроси, се попълват всички пропуснати отговори. Важното е да се попълнят, защото има 20% вероятност да се улучи верният отговор.

Ако формулярът е с отворени въпроси – няма смисъл.

7. Вдигането на ръка е разрешено, но се губи време. „Често се случва да има обаждане от дете, че даден въпрос има 2 верни отговора. Не е възможно. Винаги изцяло верен е само един. Няма смисъл да се губи времето“, посъветва Мария Ангелова.

8. Вписва се с плътно запълване на кръга, а не, например, със задраскване (различно е от матурата).

9. Как се редактира?

Пише се с молив.

Първо се изтрива грешния отговор и чак тогава се пише верният. Често от притеснение детето забравя да изтрие грешния и така има два – при проверката не му се зачита никой.

10. Можете да стоите само в раздела, в който сте в момента. Не можете да минавате напред или да се връщате назад.

11. Може да се сблъскате със специфичен психически момент.

„Прочели сте внимателно въпроса, но не можете да отговорите на 1, 2, 3, 4… въпрос, а всички наоколо пишат. Това не означава, че са по-подготвени от вас. Обикновено съседите работят върху различен тест и не са на същия като вашия. После и на вас ще се падне теста, на който са в момента те. Т.е. дори да пишат, не се знае на кой раздел са“, уточни Мария Ангелова.

Например, математиците могат да срещнат проблем с езиковия тест, а пък не-математиците с математическия тест.

12. Не се отказвай до последно!

13. Важно! „Да не абсолютизираме изпита – той не е мерило за нещо, просто в момента сте се справили така, а утре може да дадете други резултати. Това не означава нито, че сте върхът, нито че нищо не знаете“, посъветва Мария Ангелова.

източник: изказването на Мария Ангелова, заместник-директор на Американския колеж, по време на  Информационната среща в училището (януари 2013)

снимка: Американски колеж в София

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.