Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » 5 „армии от фенове“ на частните училища, от които да се поучим

5 „армии от фенове“ на частните училища, от които да се поучим

PCHMG sgrada

Снощи участвах в една Интернет дискусия за частните училища. Направи ми впечатление, че все още потребители не разбират основните неща в този вид комуникация. Така ми хрумна идеята да напиша няколко реда за онлайн общността на частните училища, в които „влизат“ обикновено доволни родители. Влизат е в кавички, защото това не е реална структура.

От години наблюдавам как се развива частното образование у нас. И следя не само нивото на образование, но и тяхната комуникационна политика, а също и ангажираността на тяхната „армия от фенове“. Какво е това ли? Ами това е нещо, което препоръчвам да го има всяко училище. Хм, не мога да ви кажа дали можете да го изградите изкуствено. Такива работи насила не стават. Можете да съдействате тази армия от фенове да се чувства щастлива, горда, информирана. Пример ли искате? ОК. Чудесен пример са Американският колеж, „Увекинд“ и „Дрита“ с техните Фейсбук страници. Разказвала съм ви за тях и винаги съм ги посочвала сред отличниците. „Армията от фенове“ обаче няма как да действа насила, ако не е доволна. Те трябва да ви обичат, да ви се доверяват и да се борят за чистото име на бранда ви из Интернет пространството. Тази армия от фенове са вашите защитници в онлайн комуникациите из социални медии и форуми. Думата на доволните клиенти в този вид общуване тежи хиляди пъти повече от тази на официалната позиция на бранда, изказана от PR-a, говорителя, мениджъра, например. Също така един официален представите няма как да се включва навсякъде и да следи какво се говори за тяхната компания. А и в повечето случаи е добре да не го прави. Говоренето в някои Интернет ситуации е по-неофициално и намесата на официално лице, само ще влоши нещата. Армията от фенове, която наистина е доволна от бранда, ще направи всичко, което е възможно в онлайн общуването, за да защити името на това, което харесва. Често, много често официалните представители на бранда дори нямат пряка връзка с тази своя армия от фенове. Понякога, ако имат официална Фейсбук страница, могат да разпознаят кои са им защитниците. Но в някои форуми или коментари под публикации, няма как да знаят кои са точно те.

Днес ще ви представя 5 частни училища, които имат силни армии от фенове. Ще започна по азбучен ред.

1. Американският колеж има много силна Фейсбук страница и привлича много от феновете си и там. Обикновено има интересни публикации за успехи на училището. Ангажираността на феновете обикновено е да харесат и споделят публикацията. Симпатиите на армията на фенове обаче можете да видите и на други места. Един от най-искрените и сърцати родители винаги е била Радост, която разказва и в моя сайт за обучението в училището и винаги помага на други родители, които търсят информация. Много силна е общността от родители и във форума бгмама. Напоследък ми прави впечатление, че са по-сдържани, но хубавото е, че са винаги са полезни на другите. Има огромно доверие и в тяхното мнение.

2. Частно училище „Дрита“ привлича най-много чрез своето приятелско отношение във Фейсбук и с интересните инициативи, които представя.

3. ПЧМГ/“Питагор“ – това училище набра изключително силно онлайн присъствие в последните 2-3 години. За разлика от Дрита и Увекинд, армията от фенове не е концентрирана около Фейсбук страницата, а участва в дискусии и дава полезна информация във форумите. Изключителен силен и полезен представител на тази общност е Лени, за чието семейство ви разказах скоро.

4. ЧОУ „Света София“ – училището няма Фейсбук страница, единствено публикува новини на сайта си за успехите на децата. Тъй като аз съм в тази общност, знам как всяка новинка се приема с огромна радост и бързо се споделя от родителите. Аз съм доволен родител и винаги с любов разказвам за училището на децата си в сайта си и в онлайн пространството. Другите родители, които също са от нашата „армия на феновете“, са обикновено на деца, които участват в математически и други състезания. Търсенето на още информация за тези състезания ни направиха доста активни и ни обединиха. В реалния живот сме също така общност и винаги разчитаме един на друг.

5. Увекинд имат изключително силна комуникационна стратегия. Разчитат много на своята Фейсбук страница. Там пиша много пламенно и родители, и деца, и учители, а дори и директорките. Винаги лъха от тях една позитивност. По-малко са познати в другите онлайн пространство, но по принцип имиджът на училището във виртуалното пространство е положителен.

Сега се замислям, че тези армии от фенове във виртуалното пространство нямаше да са така силни, ако не бяха и силни общностите на доволни родители, ученици и в реалния живот.

От общинските училища такива силни онлайн общности имат СМГ, „Шилер“, НПМГ, ТУЕС.

Набързо – толкова мога да споделя. Надявам се скоро отново да се върна към тази тема и ще я доразвия.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.