Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » 5900 евро става таксата в Американският колеж през 2014/15 г.

5900 евро става таксата в Американският колеж през 2014/15 г.

american college of sofia rozi

Американски колеж в София

 

Американският колеж вдига със 100 евро таксата за следващата учебна година. Новата такса ще бъде 5900 евро. В продължение на две години беше 5800 евро. Информацията е поместена на сайта на Колежа в рубриката „Такси за обучение и стипендии“.

Прави впечатление, че таксата за чуждестранни ученици още не е определена. Не ми е ясно обаче как стои въпроса с деца-чужденци, които учат в български училища. Вече виждам, че чужденци предпочитат някои хубави частни или математически училища за децата си. Миналата година таксата за чуждестранни ученици е била 16 000 евро. Ето и цялата информация към момента:

Учебни такси за 2014 – 2015 учебна година

Такса за български ученици, кандидатстващи след 7. клас и приети след полагане на Приемен изпит 2014 –  € 5900

Такса за български ученици, кандидатстващи след 8. и 9. клас и приети след полагане на приемен изпит –  € 5900

Такса за чуждестранни ученици – предстои да бъде обявена
     
Такса за български ученици, идващи от чуждестранни училища извън страната – предстои да бъде обявена    

Вчера направих сондаж сред родители, които се интересуват от училището. Има три основни притеснения.

Първото – макар и увеличението да е минимално, вече чисто психологически е притеснителна тенденцията за доближаване на такса от 6000 евро. Частните основни училища у нас държат такси около 4500 евро (плюс-минус), но почти всички са под 5000 евро (с едно-две изключения, може би). Но в тази такса влиза обикновено обучение, транспорт, храна, допълнителни занимания. Например, в топ частно основно училище таксата в 7 клас е 4700 евро и покрива абсолютно всичко (без таксата за изпит за сертификат по английски и летен лагер, защото не са задължителни). В таксата за Американския колеж влиза обучение и всички допълнителни занимания.

Второто притеснение е, че преди да се кандидатства, не е ясно какви са точно критериите за отпускане на финансова помощ. Във форумите се появяват тук-там някакви откъслечни информации, че се гледа заплата, доходи, имоти, коли, екскурзии в чужбина, но дали това е точно – не е ясно. Например, пак от сондажа ми с родителите има въпрос дали се вземат предвид разни дялове и „дялчета“ в наследствени имоти.

Ето цитати от една дискусия, където открих много полезни насоки:

„За финансова помощ се изисква да декларираш:

- семейно положение, местоживеене, други деца- къде учат и служебна бележка от училището, снимка на цялото семейство

- информация за финансовото и материалното състояние за семейството за предходната година   
/т.е. сега се декларират приходи за 2012г./ – приходи от трудови договори, договори за управление, услуги, свободна практика. Приходи от наеми, лихви по депозити, наследства, дарения, продажба на движимо и недвижимо имущество и др.

- декларира се притежаваното движимо и недвижимо имущество – къщи, апартаменти, вили, земи и т.н. Декларира се притежаването на МПС – година на производство, година на придобиване пробег в км….

- всичко това се декларира поотделно за всеки родител, като се прилагат справки от работодателя, удостоверение от общината, декларации свободен текст /ако напр. колата не се водеше на твое име и я караш с пълномощно…/

- също така декларираш пътували ли сте в чужбина през последните 2 години и ако ДА – по какъв повод, къде, за колко време , лично или служебно…. поотделно за всеки родител.

-накрая посочваш за какъв процент намаляване на уч.такса кандидатстваш /можеш да посочиш напр. : 100% ,70% , 50% , 30% , 10% или колкото си поискаш…./.“ (източник:  ДиВа ツ)

„Миналата година темата на съчинението за пълна стипендия беше нещо от сорта : Ако имахте възможност да избирате предмет, който да изучавате в училище /нещо, което по принцип не се учи в училище/ какво бихте избрали.“ (източник:  ДиВа ツ)

Третото притеснение около таксата е, че тя расте всяка година (с изключение на м.г., когато се запази на 5800 Е). Вчера се допитах до родители от Колежа, защото не бях наясно дали на вече приетите ученици таксата се променя при всяко увеличение или си остават до края на обучението си на таксата, при която са влезли. Тук е възприет моделът, че таксата се увеличава и на приетите вече ученици с всяко увеличение. Подобна е обаче и ситуацията в други частни училища. Не мога да кажа дали навсякъде се увеличава ежегодно, но в нашето увеличението не е всяка година.

Това, което е различно от българските частни училища, е, че в Американския колеж предлагат финансова помощ. Едва в няколко български частни училища има стипендии и те са по модела, който много се харесва у нас – стипендия за изявени ученици или пък отлично представяне на някое трудно състезание. Такива стипендии се дават от ПЧМГ, ЕСПА, Евростар и ЧУ „Дружба“. В Американския колеж може да се кандидатства за финансова помощ, ако има нужда от такава за намаляване на таксата. Вероятно идеята е много добра, но в разговорите ми с родители на бъдещи кандидат-колежани все още е не съвсем ясна, защото е нещо различно от това, което се среща у нас. Българският модел е да се подпомагат отличните ученици без значение какви са доходите на родителите им. Системата на финансиране в Колежа не е нова, а вече може би ще стане на 5 години. Пак от разговори с родители мога да споделя, че продължава да се одобрява повече предишният модел на финансиране в Американския колеж, когато се намаляваше таксата на най-добре представителите се ученици. Може би, когато човек измине пътят на новия модел за намаляване на таксата, ще види и плюсове в новия модел, но мисля, че все още той буди притеснение в родителите на кандидат-колежаните. Отделно, че за финансова помощ се кандидатства всяка година.

Ето и още важна информация за финансовата помощ:

1. Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени да се запишат в Американския колеж в София, могат да кандидатстват за намаляване на таксата за обучение. След като бъдат предоставени всички необходими документи, комисията за финансова помощ определя размера на таксата индивидуално за всяко семейство.

2. Всички успешно класирали се кандидати след 8. и 9. клас се обучават при финансовите условия, определени за останалите български ученици в Американския колеж. Семействата им могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса в размер, който да отговаря на техните финансови нужди.

3. Финансовата помощ в Американския колеж се отпуска единствено на база на финансова нужда и се дава на семействата, които могат да я докажат. Те могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса всяка година, през която синът или дъщеря им учи в Колежа.

4. На 93% от кандидатствалите за намаляване на учебната такса от випуска, приет през 2013 г., е предоставено такова. Намаляването на годишната учебна такса варира от 10% до 90%. Общо над €160 000 са отпуснати на семействата на нашите осмокласници.

5. Средствата за финансова помощ идват предимно от дарения на частни лица и фондации. Най-значителен е приносът на фондация Tianderrah със седалище в Ню Йорк, която дари €100,000 за отпускане на финансовата помощ през учебната 2009-10 година.

В Американския колеж освен финансова помощ, предлагат и стипендии. Ето още информация от сайта на училището:

Пълни стипендии за български ученици, успешно положили приемния изпит в 7-ми клас

Колежът предлага три пълни стипендии за новоприети ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас – Стипендиите „Полански“ и „Обербауер“. Хубавото в случая е, че тези стипендии се отпускат еднократно и покриват пълната такса за обучение за петте години в Американския колеж, докато при финансовата помощ се кандидатства всяка година.

Ето още важна информация за стипендиите от сайта на училището:

Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени за записване в Колежа, могат да кандидатстват за стипендиите „Полански“ и „Обербауер“. Комисията се ръководи от няколко критерии при отпускането им, като финансовата нужда е най-важният от тях.

Стипендиите „Полански“ и „Обербауер“ се финансират от фондация Tianderrah, със седалище в Ню Йорк.

Повече информация за финансовата помощ и стипендиите „Полански“ и „Обербауер“ можете да получите от офис „Връзки със завършили ученици, планиране и прием”.

Пълни стипендии „Полански” и „Обербауер”

Американският колеж в София ще отпусне две стипендии „Полански” – на едно момче и на едно момиче, както и една стипендия „Обербауер”. Стипендиите ще се отпуснат на ученици от 8. клас, приети през 2013 година. Стипендиите „Полански” и „Обербауер” са учредени през 2008 г. и покриват пълните учебни такси на ученици, които показват високо академично ниво през целия курс на обучение.

– Стипендия „Полански“

Стипендията „Полански“ носи името на Н. Пр. Сол Полански, бивш посланик на САЩ в България (1987-1990). Г-н Полански изиграва важна роля за възстановяването на Колежа през 1992 г. Той продължава да работи с институции, ангажирани с политическото, икономическото и културното развитие на България. Понастоящем г-н Сол Полански е член на Борда на настоятелите на Американски колеж в София и на Американския университет в България.

– Стипендия „Обербауер“

Стипендията „Обербауер“ носи името на Джоузеф Обербауер. Инженер и архитект, г-н Обербауер пристига от Австрия в София през 90-те години на 19. век. Той е един от главните архитекти, изготвили градоустройствения план на модерна София. Г-н Обербауер живее в България до смъртта си през 1930 г.

Стипендиите са учредени с щедрото дарение на фондация Tianderrah. Те са израз на стремежа да се подпомогне развитието на гражданското общество в България.

Критерии за определяне на пълните стипендии:

1. Одобрени документи за финансова помощ.

2. Резултати от съчинение – отговор на въпрос. Кандидатите ще бъдат поканени да напишат съчинението в Колежа.

3. Интервю с кандидатите, избрани по резултати от съчинението.

4. Общ резултат от приемния изпит.

Говорила съм и с родители от Американския колеж и вероятно като се мине процедурата по кандидатстване и одобрение на финансовата помощ, нещата изглежда по-ясни. Самите те отбелязват, че няма друго българско частно училище, което да предоставя толкова много финансова помощ и стипендии за учениците си. И това наистина е така.

източник: сайта на Американския колеж

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.