Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » 7+ сгради на частни училища, които си заслужава да видите

7+ сгради на частни училища, които си заслужава да видите

През януари родителите, насочили се към частното образование, започват да търсят допълнителна информация. Още повече, че в много училища през февруари вече стартират кампаниите по прием за следващата учебна година, а в Американския колеж през март е изпитът.

Все по-често и на моя сайт, където се опитвам да ви представям доста информация от частното образование, виждам, че се четат точно тези статии. Затова реших да подготвя нещо по-различно, което може да помогне на мнозина да се ориентират или пък поне да бъде полезно и любопитно четиво. Днес ще ви представя накратко 7 сгради на частни училища, които смятам, че си заслужава да бъдат видяни. Някои специално ходих да ги снимам, за други съм ползвала снимки от сайтовете им.

Ето и моя избор (подредбата е по азбучен ред):

1. Американски колеж

american college of sofia rozi

Американски колеж в София

Училището разполага с осем наскоро ремонтирани класически сгради, които се намират в парк, разположен на площ от 52 акра.

 

ak site

Материалната база включва 62 класни стаи, четири компютърни лаборатории, три научни лаборатории, театрална зала с 435 места, концертна зала със 180 места, общежитие за учениците с 28 легла, закрита мултифункционална спортна зала с надуваема конструкция на площ от 1276 квадратни метра, няколко вътрешни спортни съоръжения, сред които стена за катерене, студио за танци, фитнес център, както и открити баскетболни кортове и спортни игрища.

ak site komlex

 

Наскоро Американският колеж получиха финансиране на стойност от 6 080 000 щ.д. за изграждане на училищен център с нова, модерна библиотека и нова ученическа трапезария. Финансирането ще се използва и за обновяване на две от къщите в парка на Колежа, предназначени за чуждестранни преподаватели.

Можете да прочетете повече за сградите, общежитието, библиотеката и спортните игрища тук.

2. Англо-американското училище

aau site sgrada

Англо-Американското училище в София е сред най-екологичните училища в Европа.

Първото крило (РЗП – около 10 000 кв. м) на постройката е отличено със златен LEED EBOM Сертификат от Американския съвет за зелено строителство (USGBC). Само три училища в Европа могат да се похвалят с подобен сертификат, а този на ААУ е и първият за района на Балканите.

Наскоро е построено и още едноучебно крило за средния и гимназиален курс, кое е с площ 9300 кв.м. В него има впечатляваща библиотека, „зелен покрив” и редица елементи на екологичен дизайн, които подпомагат създаването на възможно най-добра учебна среда.

Англо-американското училище се намира в подножието на Витоша. Кампусът е разположен върху площ от 7 хектара в местността Панчарево. В училището се обучават близо 400 ученици от 40 националности от предучилищен до 12 клас.

През 2006 година училището получава престижната награда „Сграда на годината” за 2006 г., а така също и награди за сграда, съобразена с околната стреда в конкурси, организирани от Министерството на околната среда и вестник „Капитал” (2009 г.) и Камарата на архитектите (2010 г.).

Виртуално можете да се разходите из Англо-американското училище оттук.

3. Българско школо

За „Българско школо“ ви разказвах наскоро. Специално ходих и направих доста външни снимки. 

bulgarsko shkolo

 

Видео презентация на проекта

А ето какво открих из Интернет като информация за сградата:

– Комплексът се намира в „Младост“ (в близост до „Американския колеж“).

– Капацитетът е да се обучават 560 деца. В момента в „Българско школо“ учат близо 200 деца, а в детската градина „Слънчевото зайче“ около 40. От следващата учебна година към тях ще се присъединят и ученици от гимназиалния етап.

– Има открити площадки за тенис, футбол и баскетбол, както и в двата закрити басейна, единият от които е с дължина 25 метра.

– Разгърната площ е от 11 200 кв.м.

– Има класни стаи, спортни зали, плувни басейни, съблекални, ученически стол за хранене, места за почивка и др.

– Автори на проекта, одобрен с конкурс, са архитектите Олег Николов, Сергей Осенски и Иван Рогоански. В надпреварата за идеи за новия комплекс са участвали 17 екипа от архитекти.

– Инвестицията е в размер на 21 млн. лв.“ („Българско школо” посрещна учебната година във впечатляващ комплекс, в. Сега)

– „Физкултурният салон“ на най-новото столично училище всъщност е многофункционална зала, а образователният комплекс разполага още с плувни басейни, фитнес център, салон за танци, тенис корт, баскетболно и минифутболно игрище.

– Ядрото в спортната база на школото е многофункционална зала с 300 седящи места, която се явява „физкултурният салон“ на учебното заведение. „Арена Овергаз“ разполага с електронна времеизмервателна система с възможност за отчитане на баскетболни и волейболни резултати, което я превръща в алтернатива дори на най-модерната спортна зала в България – „Арена Армеец София“.

– Освен просторната зала в закритата част от спортния комплекс на „Българско школо“ има два плувни басейна, единият от които e 25-метров, огромен фитнес център, салон за танци, сауна с джакузи и парна баня, спа център, стая за масажи.

– Отвън пък са разположени три открити игрища – тенис корт с твърда настилка тип „Грийн Ю Ес Оупън“, баскетболна площадка и игрище за минифутбол с изкуствена трева.

– Тази година в учебния план са заложени свободно избираеми занимания по баскетбол, таекуондо и народни танци, а в извънучебно време учениците могат да играят свободно тенис или да плуват. След 19 ч. пък има отворени тренировки за любители на волейбола и баскетбола.

– Осигурени са всички необходими условия и за хора с увреждания: рампи и асансьори има навсякъде както в училището, така и на спортните терени.

(„Българско школо“ провокира децата да спортуват, в. Сега)

4. Дорис Тенеди

doris tenedi

 

 

Ето и информация от медиите за проекта и училището:

– Теодора и Венцислав Димитрови: Искахме модерна сграда, която да гарантира устойчиво образование

–  Езиково училище „Дорис Тенеди“ е създадено преди 16 години от Теодора Димитрова като семеен бизнес, който да открие слабите места на българското образование и да промени концепцията за него.

 

doris tenedi 2

– Разгъната застроена площ 3650 кв.м

– В училището могат да се обучават 400 деца от предучилищна възраст до 12 клас,

– Има столова със собствена кухня, библиотека, закрит физкултурен салон, закрит плувен басейн, зала за музика, зала за компютри, зала за хореография и танци, зала за бойни спортове, закусвалня, тенис корт, покривно волейболно игрище, администрация и др.

– Всички тези помещения са организирани около озеленен вътрешен двор, който ще бъде сърцето на социалния живот на училището.

– Традиционната коридорна схема е преобразена, като всички коридори гледат към триъгълния вътрешен двор и по този начин получената лабиринтна организация оставя открити пространства с непрекъсната визуална връзка във всяка една точка.

– Проектът е дело на фирма „Амфион“ ЕООД, а главен изпълнител на обекта е фирма „Нивел“ ООД.

– Архитектурният образ на училището има раздвижената фасада, комбинирана със слънцезащита.

– За да гарантират безопасността на децата, проектанти и изпълнители обръщат внимание на всеки детайл – от бравите на вратите, през специалните подови покрития до прозорците, които имат безопасен режим на отваряне.

– Арх. Борислав Богданов: Важно беше да успеем в малка площ да съвместим много функции… Училище „Дорис Тенеди“ съчетава традиционни принципи с новаторски идеи. Например, традиционно класните стаи се търсят на юг при всяко училище и ние не бягаме от този принцип, защото чисто физически е по-добре за децата да изпитват ласките на слънцето в преходните сезони. В същото време сме направили една доста енергоефективна сграда, като сме предвидили засенчване на цялата южна фасада, където са разположени класните стаи, когато слънцето е високо, във вид на хоризонтални сенници, които спират преките слънчеви лъчи и влизат директно в помещенията. Съответно през преходните сезони, когато слънцето е ниско, светлината ще навлиза в помещенията и това комбинирано със съвременни топлоизолации и обособяване на вътрешен двор в сградата, който служи като комин за естествена вентилация.“

– Арх. Борислав Богданов: „Училището е организирано чрез триъгълна схема, която е разчупена по по-интересен начин, отговарящ на характера на сградата, така че да бъде интересно на децата като пространства и виждане за архитектура.“

(„Забравете еднообразните учебни сгради“, Строителство)

Репортаж на БНТ за сградата на „Дорис Тенеди“.

Снимки на сградата

5. Дружба

drujba site

Частна профилирана гимназия “ДРУЖБА” е с интензивно изучаване на английски език и с два профила – “природоматематически” и “хуманитарен”. Като втори чужд език се изучават немски и турски език с тенденция за изучаване и на испански език. (от сайта на училището)

Не откривам подробности и характеристики на сградата, но на сайта има виртуални разходки и YouTube клипчета.

Виртуална разходка из ЧУ „Дружба“

Видеоклип в YouTube канала на частно училище „Дружба“:

 

6. „Евроучилище РОВЕЛ“

„Евроучилище РОВЕЛ“ е разположено върху парцел от 7000 кв.м. на панорамен хълм между Околовръстното шосе и град Банкя, в землището на кв. Иваняне.

Комплексът РОВЕЛ представлява обширна, монолитна, пететажна постройка с обща разгърната застроена площ от 5555 кв.м. проектирана и изпълнена специално за училище, съгласно европейските стандарти.

Сградата има 36 оборудвани учебни зали, административен блок, лекарски кабинет, закрит целогодишен плувен басейн, спортен салон, библиотека, тенис корт, баскетболно и волейболно игрище и други „малки тайнства и удобства“.

Има професионален кухненски блок и съвременна столова, където се предлага три пъти дневно здравословна храна, която се подготвя ежедневно „на място“ от професионални готвачи. (информация от сайта на училището).

rovel site sgrada

7. ЧОУ „Света София“

За частно училище „Света София“ ви разказвам често, защото там учи големият ми син, а така също от тази година и племенничката ми. Училището се намира в квартал „Бояна“ на улица „Морени“ (в някои карти се води кв. „Княжево“). Има две сгради, които са свързани с надземна връзка. В старата сграда учат големите класове, а в новата – малките. Всяка сграда си има и двор. По разкази на сина ми – имат 4 физкултурни салона. Доколкото разбрах по два в двете сгради. Видях единият в новата сграда – беше доста голям и с брандирана настилка. Много ми хареса. В училището, пак по разказ на сина ми, са над 400 деца. Наскоро направих и няколко вътрешни снимки, които ще пусна в отделна тема.

 

sveta sofia6 sveta sofia16 sveta sofia12

Надявам се статията ми да ви е била полезна и поне мъничко да съм ви помогнала да се ориентирате, ако сред изискванията ви за частни училища има и критерий – хубава сграда.

 

И още сгради, т.е 7+

Всъщност статията е отворена и за ваши предложения. Веднага щом я публикувах, получих такова от фен на Danybon. Става дума за

8. ЧОУ „Джани Родари“

Разгледах им сайта – има виртуална разходка и действително изглежда добре. Затова помествам и сградата на това училище като препоръка от фен на Danybon.

И информация от сайта на училището:

– „Частно основно училище „Джани РоДари” се намира в затворен комплекс със строг пропускателен режим, 24- часова охрана и видеонаблюдение.

– Разполага със самостоятелна модерна сграда с отделни корпуси за детска градина и  начално училище, разположени сред с 15 дка паркова площ.

Просторни и функционални класни стаи, оборудвани с мебели от еко материали
Специализирани кабинети и лаборатории по всички учебни предмети
Музикално-театрален салон, библиотека с читалня, ателие по керамика със собствена пещ, логопедичен кабинет, сензорен кабинет за индивидуални занимания, медицински кабинет, физкултурен салон със стена за катерене, съблекални и душове, уютна столова с огнище, собствена кухня с разработена систем по НАССР, площадка за безопасност и култура на движението, летен плувен басейн със зона за плаж, обособени игрища за тенис, футбол, волейбол, бадминтон, стрелба с лък.“

djani rodari

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.