Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » За България, за българските ученици, за семейството – какво мислят любимите преподаватели от Американския колеж Филип Олтман и Ерън Рафърти

За България, за българските ученици, за семейството – какво мислят любимите преподаватели от Американския колеж Филип Олтман и Ерън Рафърти

 

"На кафе" - Нова телевизия

„На кафе“ – Нова телевизия

 

Млади и изключителни умни, чаровни и харизматични – това са Филип Олтман и съпругата му Ерън Рафърти. И двамата са преподаватели в Американския колеж в София. И двамата са едни от най-любимите учители в училището.

 

Филип Олтман е преподавател по история, а Ерън Рафърти – по английски език и литература. Двамата са възпитаници на елитни университети. Филип Олтман е завършил с отличие известния Университет Уисконсин – Медисон, а Ерън Рафърти е възпитаничка на престижния женски колеж  “Маунт Холиок” и на Колумбийски университет в Ню Йорк – един от университетите в Бръшляновата лига.

 

От Американския колеж споделиха на Фейсбук страницата линк към участието на Филип Олтман и Ерън Рафърти на 4 юли 2016 г. в предаването на „На кафе“ по Нова телевизия. Изгледах го и го препоръчах на много приятели. А сега искам да го споделя и с вас, защото много неща в това интервю ме впечатлиха – особено изказани от такива изключителни хора.

 

Филип Олтман и Ерън Рафърти са образец за идеално семейство. Грижовни, подкрепящи се и изключително позитивни.

 

Филип Олтман и Ерън Рафърти говореха с голяма любов за България и за всичко в нея. В нашата страна отглеждат двете си малки дечица. По-малкото през цялото време е част от предаването. Казаха толкова мили неща за България, които съм чувала единствено от чужденци, които са живели тук и сякаш обичат страната ни повече от българите. Не можеха да изразят радостта си от всичко любимо в страната ни – от пресните и вкусни зеленчуци, здравословното кисело мляко, хубавия мед, зеленчуковия пазар в „Младост“, новото метро, което стига вече до Американския колеж, красивата природа, социалната държава по отношение на майките и семействата, гостоприемните българи и умните младежи. Впечатли ме едно изречение – че у нас имаме всичко, към което се стремят развитите страни.

 

Филип Олтман и Ерън Рафърти се изказаха толкова мило и положително за българските си ученици. Рафърти сподели, че има 16-годишен опит и такива будни ученици никога е нямала. И двамата съпрузи смятат, че всичко се дължи на това, че българските семейства са много здрави. Дава се шанс на майката да бъде по-дълго с децата си след като роди. Това, според тях, е изключително важно за отглеждането на такива будни деца, каквито са техните ученици. Също така смятат, че тук има голяма свобода и спокойствие. Дори малките им деца излизали спокойно да играят. Дъщеричката им е 3-годишна и посещавала уникална детска градина. Мислят, че никъде по света няма да могат да намерят такова място.

 

"На кафе" - Нова телевизия

„На кафе“ – Нова телевизия

 

Филип Олтман разказа как са избрали България. Имали са интервюта с различни училища от различни държави. Били много впечатлени от това, което заместник-директорката на Американския колеж Мария Ангелова е споделила за училището. Избрали България пред другите предложения. През тези години посещавали дори курсове по български език и българска история.

 

Тук е много по-уютно, много по-приятно. За семейства е прекрасно. Пет години бяхме тук и се радвахме на живота в София, сподели Ерън Рафърти пред камерата на Нова телевизия.

 

През първите години са пътували повече, но като са се родили децата, пътували по-малко. Българската природа и култура според тях са прекрасни.

 

Хората, които обичат децата, се чувстват добре в България. Не навсякъде по света се приемат добре децата.

 

Част от интервюто е в парка на Американския колеж, а останалата част е в къщата на семейството в Колежа.

 

"На кафе" - Нова телевизия

„На кафе“ – Нова телевизия

 

Тук намерихме топлина, семейна топлина, каза Рафърти.

 

Рафърти сподели, че е невероятно, че са били в България, когато са били малки децата им.

 

В България е толкова важно семейството да бъде заедно, докато са малки децата.

Децата ни се чувстват тука много добре. Без притеснения ги пускахме на двора. Това е уникално. Няма го никъде по света.

От професионална гл. т. няма да намерим такова място.

Такива ученици не съм виждала. Това са ученици, които оценяват това, което се прави за тях.

 

Олтман:

 

Има изключително здрава семейна връзка тук. В България се дава възможност майката да е дълго време с децата си.

 

 

 

Европейският съюз е от определящо значение за учениците в Американския колеж, смята Олтман. И допълни, че още повече се е осъзнал този факт след референдума във Великобритания. Олтман разказва как винаги се допитва до учениците. Те давали оценка на България 6 от 10 за 2016 г.

 

Учениците ни се намират в една златна ера. България е специално място в такива времена, смята историкът Филип Олтман.

 

Прогнозата за България:

 

България се развива в много позитивна посока. Ние сме оптимисти за нейното бъдеще и това е така заради младите хора, които познаваме. Те са просто превъзходни. След няколко години България ще бъде в техните ръце. Затова сме и оптимисти, заключи в края на интервюто Филип Олтман.

 

Филип и Ерън са се оженили 5 дни преди да дойдат в България. Целият им семеен живот е минал в страната им. Тук са се родили децата им. Голямата им дъщеричка, която вече знае български, вече иска отново да си дойде тук. Следващата дестинация на младото американско семейство ще бъде Бразилия.

 

Филип Олтман беше преподавател по история на големия ми син Ники, който сега завърши 9 клас на Американския колеж. Това, което мога да споделя от наблюденията си, е, че наистина е уникален преподавател – много харизматичен, много начетен, много интелигентен. Разшири изключително много общата култура на учениците. Преподаваше им средновековна история. Лекциите му често бяха качени в YouTube и учениците учеха и по този начин. От разговорите на историческа тематика у нас усещам колко много е научил Ники през тази една година с мистър Олтман. Изключително сме му благодарни за това! Много съжалявам, че няма да имаме щастието и съпругата му да е преподателка на сина ни. За нея съм чувала, че също е невероятен преподавател. От все сърце им желаем много щастие в Бразилия и ги очакваме скоро отново в България!

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".