Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Балът за поканените резерви-момчета в Американския колеж падна до 38.74%

Балът за поканените резерви-момчета в Американския колеж падна до 38.74%

american college tabela 1860

 

Американският колеж отправи днес нова покана към резервите. Има една свободна бройка за момиче и седем – за момчета.

МОМИЧЕТА – 1 (едно) място с резултат от 47.41% до 46.16%
МОМЧЕТА – 7 (седем) места с резултат от 40.33% до 38.74%

Преди седмица започна процедурата по поканването на резервите. Първоначално обявените свободни места бяха 24. Бройките за момичета бяха 10 и балът беше между 50.94%-47.72%. Свободните места за момчета бяха повече – 14, а балът за резервите беше 51.25% до 45.09%.

В рамките на дни се запълниха почти всички бройки за момичетата. Остана само една. При момчетата бяха заети обаче само 4 места. В петък от Колежа поканиха нови резерви за 11 свободни места. Балът за свободната бройка при момичетата беше между 47.52% и 47.47%. При момчетата обаче падна с пет единици и стигна 40.70%.

Днес от Колежа за трети път отправят покана към резервите. Прави впечатление, че бройката при момичетата не е заета, но и балът пада съвсем малко – 46.16%. При момчетата обаче има доста свободни места. Заети са само 3 и така отново има 7 свободни бройки. Балът падна под 40% и новите поканени резерви са с резултат до 38.74%.

Ето и цялото съобщение от Колежа:

„Уважаеми кандидати,

До 03.07.2012 г. от поканените ученици от списъка на резервите не са се записали  1 (едно) момиче и  7 (седем) момчета.

От 04.07.2012 г. Американският колеж ще покани за записване кандидатите както следва:

МОМИЧЕТА – 1 (едно) място с резултат от 47.41% до 46.16%

МОМЧЕТА – 7 (седем) места с резултат от 40.33% до 38.74%

Родителите трябва да получат пълния комплект от документи за записване преди да започнат процедурата. Документите могат да бъдат получени на 04.07.2012 г. в сграда Сандърс, офис 102 от 8:00 до 16:30 ч.

При наличие на оставащи свободни места, на 05.07.2012 г. в 17:00 ч.  ще бъде публикувана допълнителна информация.“

И като сме се заговорили за бала на кандидат-колежаните, длъжна съм да спомена, че тази година бяха постигнати доста високи резултати на първите позиции:

Момичета:
1. 81,91 %
2. 74,33%
3. 74,13 %

Момчета:
1. 81,25 %
2. 76,85 %
3. 73,94 %

По-различното от предишните години е, че Американският колеж увеличи бройката за приети ученици за 8 клас на 160 души. Ако съдим по резултатите на поканените първи резерви, става ясно, че резултатите на приетите ученици на първо класиране (ако ползваме терминологията от българската образователна система) са били над 50%. Вероятно при момичетата е бил до 50.94%, а при момчетата до 51.25%.

Таксата тази година отново претърпя леко увеличение в сравнение с миналата – сега е 5800 евро. Тенденцията в последните години е да се увеличава с по 100 евро на година. Американският колеж е едно най-скъпите частни училища в България. Обикновено в другите (българските) частни училища таксите са с около 1000 евро по-ниски и се движат около 4000-4700 евро, а и в повечето случаи покриват почти всичко – занимания, храна, транспорт.

Напливът към Колежа понамаля преди няколко години след като беше отменено правилото първите 50 момичета и 50 момчета да учат на по-ниски такси, които бяха по-малки от тези в българските частни училища. В момента за Колежа кандидатстват около 380 ученика за 160 места. Те имат право на финансова помощ или стипендии, но отпускането им е обвързано с финансовото състояние на родителите, а не с постигнатия успех на децата. Хм, разсъждавам си и си мисля, че може би в това идва известното разминаване с разбиранията на българите. Отделно на финансовата помощ също гледаме като на стипендия. А стипендията у нас се възприема като награда за успеха на детето в нещо и нямат нищо общо с финансовото състояние на родителите му. С каквито и родители да съм говорила за Колежа, всеки е доста учуден, че не се взема предвид какво детето е постигнало, а се гледа какво имат родителите му. И ние едно време сме вземали стипендии за успех – е, не, че бяха големи, но си бяха за нашите заслуги. Може би наистина в това е основното ни културно различие. Разбира се, напълно разбирам американската логика, но някакси у нас все още разсъждаваме по друг начин.

И друго има… Уф, беднички сме още! Ясно ни е колко по-високи са таксите в Европа за подобно образование, но (май) и за тази (невисока от гледна точка на европейците, но пък огромна за българите) такса на Колежа повечето нямат възможности да я плащат. А пък е хубаво да имаме шанс за такова образование тук!

Вчера бях с приятелки от Френския лицея. Обсъждахме освен частните училища и Лицея, но и Колежа и обявените резерви, балове (май доста хора от частните училища сега са вперили поглед в това и всеки се пита, ако ги дам тези пари, кои са другите, които също ще ги дадат; хм, май ще е добре да има статистика от кои училища идват колежаните). Една приятелка-финансистка каза: „Криза е! Случват се такива неща. Малко хора могат да си позволят платено образование“. Наистина трудна задачка – хем да е поносима таксата, хем да има чуждестранни учители, хем и българските им колеги да са на ниво и да класират децата на първо място на матурите, хем да е хубава база, хем да е високо нивото на входа и на изхода. Дано да намерят най-вярната формула за българския пазар! И родителите да са спокойни, че това е Училището.

И така – вживях се!

Американският колеж ми е от любимите училища и го следя с голямо уважение и интерес. Надявам (направо стискам палци) да държи още доста години високо ниво (а, да – добавям и поносими такси все пак).

И за финал – прави им чест, че споделят с нас как се движи приемът на резервите!

източник: http://www.acs.bg/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.