Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Американският колеж кани първите резерви да се запишат

Американският колеж кани първите резерви да се запишат

ak rezultati 280Първите 20 резерви от момичетата и първите 20 резерви от момчетата са поканени автоматично да се запишат да учат в Американския колеж, научи Danybon от родители на кандидатстващи. Решението е на Борда на настоятелите на Колежа. Това правило се прилага за първи път.

Досега се отправяше покана към резервите чак, когато изтече времето за записване на приетите и се види колко са свободните места. Обикновено се случваше в началото на юли.

Имам информация за конкретен случай с едно семейство, което първоначално е видяло детето си сред първите резерви, а Американският колеж е бил основен избор. По досегашните правила, трябваше да чакат до юли, за да разберат дали има отказали се и да влязат. Мястото на детето е доста близко до чертата и със сигурно щеше да влезе, но това са няколко месеца излишни нерви и чакане и то за сигурен кандидат. В този случай определено новата промяна се прие доста положително.

Друго, което научих е, че родителите на първите резерви, които са се обаждали, за да питат каква е процедурата за тях, са научавали следната информация (не гарантирам за точност на цитата, защото ми е преразказано):

„Това е ново решение на Борда на настоятелите.  Първите 20 момчета и 20 момичета под чертата са поканени при абсолютно същите условия като 80-те над чертата“.

Интересно е, че тази промяна се коментира доста предпазливо. Порових се в Интернет и открих само на едно място пост в популярен форум, където майка на дете от резервите споделя с другите какво е научила, когато се е обадила по телефона. Засега няма и официално становище от Американския колеж, но в момента има и училищна ваканция.

През дни, докато си събирах информация обаче, си дадох сметка, че има доста положителни страни и най-вече се пестят излишни нерви и време. Миналата година се разиграваше една бройка при момчетата на няколко „тура“ и това определено изисква всеки път обявяване официално, канене, изчакване на отговор, което пък още повече би забавило и следващия кандидат, ако предишната резерва откаже. Сега по-бързо ще стане ясно дали даден ученик от резервите ще може да получи и финансова помощ. Иначе, предполагам, че в рамките на часове родителите е трябвало да събират всевъзможни документи и отделно от Колежа пък е трябвало да дават бързи отговори дали ще им се намали таксата или не. Струва ми се стресово и за тези кандидати, и родителите им, и за администрацията. Така че определено виждам в новата промяна доста положителни моменти. Реално с вдигането на таксата и с увеличаване на бройката на 160 души, в училището се появяват доста свободни места и не всички приети се записват. А има и деца, които се явяват заради тръпката от изпита – така поне се говори сред родителите от СМГ. Вероятно идеята на Колежа е по-експедитивно записване и набиране на пълен випуск, вместо дълъг процес на записване от 3-4 месеца. Не знам дали съществува толкова дълъг срок в другите частни училища или поне искат капаро, но пък е удобен заради кандидатстващите и в елитните гимназии. Предполагам, че и занапред ще се запази този толеранс към кандидатите, за да могат да видят резултатите от матурите си в 7 клас и ако искат да участват в класациите за гимназиите. Би било добре да се запази, защото Колежът прави добро впечатление с този си жест. По-скоро ми се струва, че от Американския колеж се опитват да спестят дългия процес след това с няколкото „тура“ канене на резерви през месец юли. Но ще видим след края на кампанията по записване как точно ще се процедира.

Сега поглеждам и процентите на поканените резерви. Всъщност бройката звучи впечатляващо – 40 души и си мислех, че балът им ще падне доста. Оказва се обаче е надолу съвсем малко спрямо последните приети кандидати. Ако тази новост проработи – с покана и към първите резерви, определено в Колежа биха влезли деца с доста силни резултати или поне спрямо миналата година.

Момичета:

Първото прието момиче е с резултат с 67,14 %.

Последното прието момиче е с резултат 49,12 %

Първата резерва от момичетата е с резултат 49,06 %.

Последната поканена за записване резерва е с 46,30 %.

Момчета:

Първото прието момче е със 73,16 %.

Последното прието момче над чертата е с 49,38 %

Първата резерва при момчетата е с резултат 49,21%.

Последната резерва при момчетата, поканена за записване, е с 46,03 %.

Ето и резултатите на поканените резерви. Първо са на момичетата, а след това на момчетата (махнала съм регистрационните номера, за да ползваме само статистическите данни):

ak rezervi momi4eta i mom4eta ak rezervi momi4eta i mom4eta (1)

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Полетата са маркирани като задължителни *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>