Рубрики
Начало » Блог » Няколко реда за английския в ЧОУ „Света София“

Няколко реда за английския в ЧОУ „Света София“

sveta sofia nadpis

Днес съм много горда с големия ми син! Има 91 т./100 т. и „Pass with Distinction“ на изпита по английски PET (Cambridge ESOL). Резултат над 90 т. е ниво B2 според Общоевропейска езикова рамка.

Ники е наскоро завършил петокласник, т.е. 12-годишно хлапе. Браво и на него, и на учителите му, и на училището му!

Изпитът ни беше в средата на юни. Резултатите ги очаквахме около 25 юли, но днес реших да проверя онлайн дали вече не са излезли и така научихме добрата новина.

Сертификатите се изпращат по-късно, а в нашето училище се връчват официално на 15 септември. Всяка година си е голяма емоция!

Все още нямам информация как са се представили неговите съученици – не се и съмнявам, че и те са със страхотни резултати. Чух се обаче с 3-4 майки на 4-класници, които се явяваха на KET и децата им са също с много високи резултати – над 90 т./100 т., т.е. ниво В1.

Преди 6 години, когато синът ни кандидатства за това училище, си спомням нещо важно за английския. Тогава разговаряхме с директорката и се запознавахме с условията и с обучението. Запомнила съм, че до 6 клас децата овладяват езика на много високо ниво. Тогава се явяват за последно и за сертификати.

Все още не мога да кажа как ще е и при нас в 6 клас, но скоро попаднах на съобщение в сайта на училището (ЧОУ „Света София“) за постиженията на седмокласниците в края на учебната година и там пишеше:

„Постиженията на седмокласниците са следствие от тяхната упоритост и постоянство през годините. Доказателство за това  е и  високата степен в овладяването на английски език. Още в шести клас 9 от учениците са покрили ниво В1, а 26 – ниво В2 по Общоевропейската езикова рамка.

При появата на това съобщение се зароди дискусия в популярен форум, че не е възможно да е такова нивото на учениците и че нещо са сбъркали буквичките – не можело да са „В“, а вероятно „А“, т.е. по-ниско ниво.

Смешно! А пък ако били с такова ниво, значи има нещо притеснително. Да, да!

Е, днес се уверих, че си е напълно по силите на децата и то без да ги затруднява или пък да се полагат някакви изключителни усилия. Каквото си знае синът ми, си го е научил в училище в часове. Приятелки се шегуваха и ме питаха: „Кога играе това дете?“, ами какво да ви кажа – основно само май си играе, по-скоро конструира нещо от Лего и си снима Лего филмчета.

Синът ми учи английски от съвсем малък или по-точно от едногодишен. Винаги е бил при страхотни преподаватели и в детската градина (ЧДГ „Сияние), и в училище (ЧОУ „Света София“).

Това, което ми прави впечатление е, че борави с английския език изключително свободно. Пише еднакво добре и на български, и на английски. В блога си (за Лего), на Фейсбук страницата и в YouTube филмчетата използва английски.  Т.е. не го възприема като чужд език и се чувства сигурен в комуникацията на английски.

Благодаря на г-жа Мариана Станева, която му преподаваше тази година английски! Благодаря и на предишните му учители – г-жа Ангелова (4 клас), г-жа Спирова (1-3 клас), г-жа Елиза Николова (ПУК) и Мисис Бети (в ЧДГ „Сияние“)!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.