Рубрики
Начало » Хлапета » Възпитание » Защо богатите деца от Ню Йорк трябва да се родят през октомври или ноември, за да станат успешни?

Защо богатите деца от Ню Йорк трябва да се родят през октомври или ноември, за да станат успешни?

За планирания и вечно консултиран живот на богатите деца от Ню Йорк

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Да си богато дете в Ню Йорк не е лесно. Целият ти живот е планиран още от самото зачеване. Изключително много прилича на живота на децата на китайските майки-тигри.

 

Ако майка ти е мъдра, трябва да те роди през октомври или ноември. Това ще ти даде силен старт и ще ти предвещае много успехи и предимства още в началото на твоя живот. Всичко е в ръцете на твоята майка и колко умело планира живота ти.

 

Човек, който случайно е попаднал сред богатия елит на Ню Йорк, може да се паникьоса, че всичко прави грешно за децата си. Това се случва и с Уенсдей Мартин, авторката на „Примати от Парк авеню“ – книга станала хит в медиите още преди да излезе.

 

Големият син на Уенсдей Мартин бил почти на 3 години и тя осъзнава колко е закъсняла вече и в колко дейности не го е включила преди започване на детската градина. Отделно – не е бил роден нито през октомври, нито през ноември.

 

Голяма, голяма майчина грешка – според разбиране на обитателките на Горен ийст сайд, елитен богаташки район в Манхатън.

 

Унсдей Мартин искала да го прати в правилната престижна детска градина, която ще му предначертае успешния път към бъдещия колеж от „Бръшляновата лига“, но разбира, че е трябвало цялото планиране на едно успешно бъдеще да започне още преди зачеването на това дете.

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Таксите в правилните детски градини в Манхатън през 2004 г., когато детето на Уенсдей Мартин кандидатства, са били между 25 000 и 35 000 долара на година. Но не е въпросът в парите, а в това какво една майка е направила преди това за успешното развитие на детето си, за да попадне в престижна градина.

 

Уенсдей Мартин разбира, че е трябвало преди да се цели в елитна детска градина в Манхатън, да запише детето си още на 3-месечна възраст в Diller-Quaile School of Music. А преди започване на класовете в Diller-Quaile, е трябва да подбере и правилните бебешки групи за посещение. За всичко била напълно закъсняла.

 

 

Изпаднала в истински шок, когато разбрала, че не е подбрала дори правилната рождена дата на детето си:

 

„Ти си в Горен ийст сайд и тук всички раждат по едно и също време. Най-добрите дати за раждане на бебета са през октомври и ноември. Това са добре планираните рождени дни“, научила авторката на книгата.

 

И все пак с дете на 3-годишна възраст има все още някои неща, които може да направи, за да стане успешно. Например, може да наеме консултанти по игра, които да организират игра за малки деца, да ги наблюдават и после да изготвят доклад какви проблеми виждат в общуването на твоето дете с другите. Пионери в тази област са Aristotle Circle. При тях цената за 1 час групова игра с консултацията е 400 долара. Има и оферта за среща между детето и терапевта и цената е между 150 и 300 долара на час.

 

Но не мислете, че това са глупости. Целта е приемът в правилната престижна детска градина, която да те отведе в правилния колеж от „Бръшляновата лига“. Кандидатите за правилните частни градини са много. Някои може да се окажат, че са дори по-селективни и от Харвард.

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

При подбора в правилните частни градини много важен елемент е как дадено дете играе с други деца. Обикновено на изпита са по 8 деца в група и изпитващите ги наблюдават. Трябва да могат да играят спонтанно. Но тези деца, които са на 3 години, са с толкова ангажименти от бебешка възраст и ходят на хиляди занимания, по тази причина не им остава никакво време за игра, а да не говорим да притежават умения за спонтанна игра. Затова се плащат огромни суми на консултанти по игра, които да ги научат да играят правилно и спонтанно с другите деца, за да бъдат приети в правилната частна градина.

Защо е толкова важно богато дете от Ню Йорк да е в правилната частна градина?

 

thenanny diaries

 

Не си мислете, че единственото нещо са само знанията. Има и два допълнителни елемента, които вещаят бъдещ успех на детето.

 

Първо:

 

След правилната детска градина детето има голям шанс да влезе в правилното училище, а след правилното училище – да бъде прието в правилния колеж, който разбира се трябва да бъде от „Бръшляновата лига“.

 

Второ:

 

Чрез правилната детска градина детето попада в правилната среда. Това, за което всички плащат в елитните частни учебни заведения, е да се влезе в правилната среда. Контактите са много важни и те често се оказват изключително значим фактор за бъдещия успех на някого. А приятелствата от детска възраст са най-ценни.

 

Майките на богатите деца от Манхатън трябва да изиграят важна роля в тяхното социализиране в тази ценна среда. Влизат в определения кръг на майките, с които се срещат по женски или с децата, организират детски партита, семейни срещи. Създават се трайни контакти с другите родители от дадената среда, които трябва да помогнат след това на детето в бъдеще.

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Така че не само правилната градината е задължителен елемент в планираното успешно бъдеще на едно богато дете от Манхатън, но и срещите между децата извън училище са също много важни. Не е въпросът само в среща на децата, които да се наиграят заедно. Тези срещи изграждат и контакти между семействата и родителите. Детето не само е попаднало в правилната детска градина, но е попаднало вече и в правилната среда.

Защо е от огромно значение богатото дете от Горен ийст сайд да е родено през октомври или ноември?

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Всичко е свързано със сериозното планиране на живота на това дете, което трябва да стане успешно. За да бъде успешно в бъдеще, то трябва да е успешно още в най-малка възраст, особено когато се кандидатства за правилната детска градина. Трябва да е максимално по-голямо и по-зряло и това да му даде предимство пред конкуренцията, за да вземе изпитите и да бъде прието.

 

Възможно най-благоприятните месеци за раждане на успешно дете са именно октомври и ноември, смятат вещите майки от Горен ийст сайд.

 

Този феномен е известен като редшъртинг (redshirting). Терминът идва от спорта при формирането на отбори. Появява през 1950-55 г. и се използва при колежанските спортни отбори. Но в последните години това явление се среща често сред богатите. Богатите родители прибягват до тази хитрост детето да е максимално голямо, когато може да се яви на изпит заради голямата конкуренция и трудните изпити за прием в правилните частни детски градини.

 

„Редшъртинг“ е практиката на отлагане на влизане в детска градина до максимално допустимата възраст. Това позволява допълнително време за социално-емоционален, интелектуален и физически растеж. Случва се най-често, когато рождените дни на децата са толкова близо до крайните дати за прием в даден випуск и те ще бъдат най-малките в групата в детската градина. Затова им се позволява да тръгнат със следващия випуск, когато ще са вече значително по-големи и зрели пред конкурентите си. Точно по тази причина октомври и ноември са най-добрите месеци за раждане на успешни деца в Горен ийст сайд. Представете си нашата система с деца, родени през декември на предишния випуск или пък в началото на годината – януари, февруари. При изпит на 3-годишна възраст е ясно, че ще имат предимство пред останалите, които са родени в последните месеци на годината.

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

За да се произнесат изпитващите, че дадено дете е готово за детска градина, то трябва да развие следните умения – „да следва инструкции“, „да има академични умения“ и „да работи самостоятелно“. За тези изисквания е нужна известна зрялост и затова по-големите деца се представят по-успешно на изпитите за прием в най-желаните елитни частни градини.

 

Според някои изследвания „редшъртингът“ дава предимства в малка възраст, но тези предимства намаляват в края на началното образование и дори тогава могат да имат някои отрицателни последици. Но пък родителите от Горен ийст сайд се целят в прием в елитна градина на 3-годишна възраст, така че явно „редшъртингът“ им помага.

 

Богатите деца от Ню Йорк имат не само планиран живот, но и вечно консултиран

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Детето на Мартин все пак е прието в желаната детска градина, но щастието й трае малко. Скоро разбира, че „интензивното майчинство“ изисква да се грижи за всяко детайлче от живота на детето си.

 

„Не може просто ей-така да кажеш на детето си: „Върви да си играеш на двора.“ Трябва да му наемеш ерготерапевт.“

 

Няма значение, че детето е без увреждания. Ерготерапевтът (професия, за която се твърди, че в бъдеще ще е сред най-високоплатените и търсените) трябва да му изгради правилните движения, за да има предимство пред конкуренцията в бъдеще. Особено това е задължително за момчетата. Правилните движения, правилната стойка са много важни. Ако стои неправилно, когато стане ученик, може да не направи добре важен тест и това да е фатално за бъдещето му.

 

Една добра майка трябва да ги знае тези неща, да предвижда проблеми и да се грижи за децата си много добре, за да успеят в живота, повеляват разбиранията на майките от Горен ийст сайд.

 

И още:

 

„Трябва да наемате треньор, който да научи детето да кара колелото по правилния начин!“.

 

Много майки на злояди деца дори наемат треньори по хранене.

 

Да си родител на богато дете в Манхатън също не е никак лесно.

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Не е достатъчно да го водиш на училище. Не е достатъчно да го следиш дали си пише домашните. Трябва да наемеш консултант, който да те съветва как да помагаш на детето си в ученето или пък как да стане по-добро по математика. Ще идва у вас и ще те обучава как да се справяш като родител, за да помогнеш на детето си да стане успешно.

 

Животът на богатите деца от Ню Йорк е планиран още от зачеването. Набелязва се правилната частна градина и всички усилия са насочени натам, за да бъде приет и да влезе в правилната среда. Също така това малко хлапе има консултанти по всичко и се следи всяко детайлче от неговия живот. Майката играе изключително важна роля в живота на децата си, а те обикновено са много. Модерната тенденция сред богатите в Ню Йорк е да имат много деца – например, 4-6. И за всички тези деца се полагат еднакви усилия. Всички те трябва да станат успешни.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.