Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Сградата на Катедрата по природни науки в Американския колеж вече носи името на световния учен проф. Карл Джераси

Сградата на Катедрата по природни науки в Американския колеж вече носи името на световния учен проф. Карл Джераси

 

Chemical Heritage Foundation [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Chemical Heritage Foundation [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Една от най-интересните сгради в Американския колеж, в която учениците ежедневно изучават химия, физика, биология и в която се намират лабораториите по природни науки, вече носи името на световния учен проф. Карл Джераси, известен с откриването на „хапчето антибебе“. Той е бил ученик в Американския колеж до започването на Втората световна война през 1939 година. На 10 май 2013 година проф. Джераси получи почетната диплома за средно образование от Американския колеж в София.

 

Забележителна личност с 18 почетни докторски титли от световни университети, три автобиографии, седем пиеси, пет романа и три брака в биографията си, Карл Джераси твърди: „Не е задължително учените да бъдат тесни специалисти, които общуват на неразбираем език и прекарват времето си в уединената среда на своите лаборатории в занимания, откъснати от грижите на ежедневието. Те могат да имат широките интереси и егоистичните несъвършенства на всеки изследоветел и мислител от кое да е интелектуално поприще и в същото време да се включват в парещите обществени проблеми.“ (acs.bg)

 

 

Топ 5 факта за проф. Карл Джераси:

1. Карл Джераси е роден е на 29 октомври 1923 г. във Виена. Бащата му е сефарадски евреин от България, а майка му ешкеназка еврейка от Австрия. Те се срещат в Медицинското училище на Виенския университет, женят се и се преселват в България. Баща му Самуел Джераси е бил известен кожен лекар в София.

 

2. През 1938 година постъпва в Американския колеж в София. Преди това е учил във Виена, но за да избегне нациския режим, се връща в България. През 1939 г. заминава с майка си за САЩ, където постъпва във висше училище без реално да е има средно образование.

 

Завършва частния Кеньон колеж в Гамбиер, Охайо с бакалавърска степен по органична химия (1942). През 1945 г. получава докторска степен от Университета на Уисконсин. През 1952 г. става професор и преподава химия в Щатския университет Уейн. От 1959 е професор в Университета Станфорд.

 

На 10 май 2013 година проф. Джераси получи почетната диплома за средно образование от Американския колеж в София.

 

3. Участва през 1951 г., заедно с мексиканците Луис Е. Мирамонтес (Luis E. Miramontes) и Хорхе Розенкранц (Jorge/George Rosenkranz, евреин от Будапеща), в откриването на progestin norethindrone.

 

Многократно е номиниран за Нобелова награда, но не я получава, заради яростната съпротива на католическата църква. Удостоен е с Национален медал за наука, връчен му от президент Никсън, макар да е бил в т.нар. Списък на враговете на Никсън. През 1978 е включен в Националната палата на изобретателската слава. Награден е с Национален медал за техника (1991).

 

4. Проф. Джераси е и известен драматург. Той твори в жанра „science-in-fiction“. Две от пиесите му – “Кислород” и “Непорочно и неточно”, са поставяни и у нас.

 

Джераси е водещ колекционер на творби от германо-щвейцарския художник Паул Клее (1879-1940).

 

5. Проф. Карл Джераси почина на 30 януари 2015 г.

 

На 8 юни 2017 година беше пусната българска пощенска марка, посветена на енциклопедичната личност на проф. Карл Джераси, съобщават от министерството на транспорта. Тя изобразява личността му по един артистичен начин. Образът е изграден в стила поп-арт от епохата на 70-те години. Художник на проекта е Георги Павлов. Той използва играта на цветовете, за да създаде контраст между ярката личност на проф. Карл Джераси и строгата сериозност на неговите научни постижения. Синът на световния учен – Дейл Джераси, споделя, че баща му, по време на детството си в България, е започнал да колекционира пощенски марки. Тогава едва ли е предполагал, че неговият собствен образ, ще бъде на пощенска марка. В родното маркоиздаване има само още една марка, посветена на световноизвестен творец от български произход и това е Елиас Канети. Изданието за проф. Карл Джераси е в тираж 11 000 броя.

 

От 9 юни 2017 година сградата на Катедрата по природни науки в Американския колеж вече носи името на проф. Карл Джераси.

 

Проф. Карл Джераси е определен от „Лондон Таймс” като една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие, редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин и Айнщайн.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".