Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Проф. Карл Джераси, бащата на хапчето антибебе, ще получи диплома от Американския колеж

Проф. Карл Джераси, бащата на хапчето антибебе, ще получи диплома от Американския колеж

carl djerassi 280Винаги ми е изключително интересно да чета за известни възпитаници на Американския колеж. Вчера, ровейки се из сайта на училището, попаднах на интересна информация, че на 10 май ще бъде връчена почетна диплома за средно образование на световно известния химик д-р Карл Джераси, който е познат най-вече със своя принос за разработването на първото противозачатъчно хапче.

Карл Джераси е учил в Американския колеж преди Втората световна война в периода 1938-1939 година в продължение на година и половина. Неговите съученици са от випуск 1942 г.

Топ 5 факта за Карл Джераси:

1. Карл Джераси е роден е на 29 октомври 1923 г. във Виена. Бащата му е сефарадски евреин от България, а майка му ешкеназка еврейка от Австрия. Те се срещат в Медицинското училище на Виенския университет, женят се и се преселват в България. Баща му Самуел Джераси е бил известен кожен лекар в София.

2. През 1938 година постъпва в Американския колеж в София. Преди това е учил във Виена, но за да избегне нациския режим, се връща в България. През 1939 г. заминава с майка си за САЩ, където постъпва във висше училище без реално да е има средно образование.

Завършва частния Кеньон колеж в Гамбиер, Охайо с бакалавърска степен по органична химия (1942). През 1945 г. получава докторска степен от Университета на Уисконсин. През 1952 г. става професор и преподава химия в Щатския университет Уейн. От 1959 е професор в Университета Станфорд.

3. Участва през 1951 г., заедно с мексиканците Луис Е. Мирамонтес (Luis E. Miramontes) и Хорхе Розенкранц (Jorge/George Rosenkranz, евреин от Будапеща), в откриването на progestin norethindrone.

4. Проф. Джераси е и известен драматург. Той твори в жанра „science-in-fiction“. Две от пиесите му – “Кислород” и “Непорочно и неточно”, са поставяни и у нас. Тези дни студенти от Американския университет в Благоевград също представят негова пиеса – „Недостатъчност”.

Джераси е водещ колекционер на творби от германо-щвейцарския художник Паул Клее (1879-1940).

5. Карл Джераси е определен от „Лондон Таймс” като една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие, редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин и Айнщайн. Многократно е номиниран за Нобелова награда, но не я получава, заради яростната съпротива на католическата църква. Удостоен е с Национален медал за наука, връчен му от президент Никсън, макар да е бил в т.нар. Списък на враговете на Никсън. През 1978 е включен в Националната палата на изобретателската слава. Награден е с Национален медал за техника (1991).

Вижте интересно интервю с Карл Джераси в YouTube:

Церемонията по връчване на почетната диплома за средно образование на проф. Карл Джераси ще се състои този петък – 10 май 2013 г., в Американския колеж в София.

източник: сайта на Американския колеж, Уикипедия, blitz, http://www.djerassi.com, YouTube

снимка: http://www.djerassi.com

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.