Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Справочник за частните гимназии в България

Справочник за частните гимназии в България

Справочник от „Данибон“

Кандидатстване, прием, такси

обн. 9.3.2017 

acs 2

Американски колеж в София

 

 

Частното образование в гимназиалната степен много силно се отличава от това в началното и основното образование. С няколко изключения общото усещане е за спокойствие и липса на амбиция за преборване за най-умните деца.

Паралел с частното основно образование

 

В частното начално и основно образование ситуацията е много различна. При приема в предучилищен и първи клас напливът към няколко частни основни училища в София е огромен. За едно от най-желаните частни основни училища например съотношението за прием в предучилищен клас е 4-5 деца за 1 място, а в 1 клас (поради много малкото места) често за 1 място се борят по над 10 деца. Все по-популярни стават и други частни основни училища, които заемат челни позиции в класациите от матурите, имат сериозни изяви в математическите състезания или предлагат нещо интересно и уникално, което привлича родителите. На фона на тази енергична картинка за прием в частните основни училища, при частните гимназии всичко изглежда много по-спокойно. Това обаче не се дължи толкова на факта, че родителите вече са по-спокойни и имат поотраснали деца. Има и странични фактори.

Силният Американски колеж

 

На първо място в частната гимназиална степен силно доминира Американският колеж, който освен, че има лиценз от МОН, е и чуждестранно училище. Също така е доказана и разпознаваема марка с богата история. Много важен факт е и този, че училището приема голям брой ученици, които предпочитат частното образование, а дори успява да привлече и известен процент от така желаните математически гимназии. Обикновено се приемат около и над 160 колежани, докато частните основни училища са с много по-малки випуски. Много от учениците от силните частни основни училища избират Колежа за своя гимназия. Например всяка година от ЧОУ „Света София“, което заема няколко години първо място на матурите в 7 клас, около 50% продължават в Колежа, а към други частни гимназии са единични и дори по-скор случайни бройки (може даже да е бройка).

Силните елитни езикови и математически гимназии

 

Другият важен фактор е, че у нас езиковите и математическите гимназии са много силни и желани. Те са интересни не само за децата, които идват от общинските училища, но са харесвани дори и от възпитаниците на водещите частни основни училища. В някои години процентът на приети в тях сред възпитаниците от ЧОУ „Света София“, което ежегодно дава отчет за реализацията на своите 7-класници, се доближава до този на приетите в Американския колеж, което безпорен лидер в желанията на учениците там.

Български ученици избират да учат в чужди училища

 

Трети фактор е, че в гимназиална възраст някои деца заминават да учат в чужбина. Процентът не е голям, но все пак присъства като постоянна опция. Съществува и опцията с чуждестранни училища в София – а някои от тях предлагат и стипендии.

Интересни примери от частните гимназии

 

И макар частното гимназиално образование силно да се отличава от това в началното и основното, то си има и своите интересни страни.

Някои училища всъщност имат обучение до 7 клас и успяват да привлекат своите възпитаници – те ги изберат и за горните класове. Много силно впечатление прави ПЧМГ в последните 3 години. Успява да задържи често едни от най-успешните си състезатели по математика, които са разпознаваеми имена и носят слава и медали за училището си.

Също така някои от по-утвърдените гимназии успяха да създадат и интересни нови основни училища и градини и да привлекат внимание в тази доста конкурентна област – ЧДГ и ЧОУ. Най-вероятно тези гимназии ще последват стъпките на ПЧМГ и ще имат свои възпитаници от малка ученическа възраст до по-големите класове.

Забелязват се усилията и за създаване на много модерни училищни бази, което е много примамливо за много семейства, а и вече все повече става норма училищата да изглеждат много добре.

Трети училища пък предлагат обучение по IB.

В четвърти – освен на езици, започва да се набляга на информационни технологии, сътрудничество с големи компании, бизнес профили и предприемачески насоки.

Общо за частните гимназии у нас

 

Макар и да имаме интересни примери сред частните гимназии, струва ми се, че все още голяма част от тях имат много още какво да предложат като свежи идеи и желание за по-високи резултати. В повечето случаи (с изключение на 1-2-3 училища) много от тях сякаш се чувстват комфортно в сянката на Американския колеж и силните елитни езикови и математически гимназии и не използват основната си мощ, че са малки и частни и могат да предложат далеч по-атрактни модерни възможности, съчетани с по-голяма амбиция за успех, а дори и възможности за кариерно развитие. Макар че е възможно и точно такова да е търсенето – за по-спокойна обстановка и по-малко напрежение, мисля, че успешният модел за частното образование по-различен.

Прогноза

 

Моята прогноза е, че може би скоро ще имаме раздвижване и при частните гимназии. Ще се появяват най-вероятно нови училища, които ще са модерни и по-динамични, или пък други, които вече са се наложили в конкурентното основно образование, може да се опитат да се развият в гимназиалната сфера. Определено към момента се забелязва липсата на сериозна амбиция при по-голяма част от частните гимназии, а има и такива, чиито имена никой никога не е чувал колкото и да се интересува от частно образование. Появявата на по-амбициозни училища с ясна визия за нещата много лесно ще размести настоящата картинка. Задават се по-големи випуски от деца и местата в Американския колеж и елитните държавни гимназии в София няма да са достатъчни. Частните гимназии имат още малко време да се преориентират и да се замислят дали могат да поемат мотивирани и амбициозни деца като им предложат качествено и интересно обучение.

 

Класациите

И когато говорим за частните гимназии, бих искала да споделя, че при миналогодишната класация на МОН от матурите в 12 клас много от тези училища не бяха отбелязани с пълните си имена. Всъщност изобщо не можеше да се разбере за кое училище става дума. Американският колеж беше на едни от челните места, но имаше и други с добри резултати, но останаха загадка кои са.

 

 

Основни насоки за приема в частните гимназии

В тази статия помествам информация за кандидатстването, приема и таксите в някои от частните гимназии. По-добре съм запозната с тези в София и по-тази причина съм наблегнала на тях. Списъкът е отворен и може да бъде допълван.

 

София

Американски колеж в София

 

acs 40

 

Американският колеж е най-старата американска образователна институция извън САЩ. Създаден е през 1860 година.

Американският колеж в София е акредитиран от МОН, а така също има и пълна акредитация от американската Асоциация на колежите и училищата от средните щати (MSA) и от Международната бакалауреатска организация (IBO).

 

Как се влиза в Американския колеж?

 

В Американския колеж се полага приемен изпит.

Най-типичният случай е да се кандидатства за прием в 8 клас. Приемният изпит е на 19 март 2017 година. Той включва писане на есе и 4 раздела тест – две математики, логика и четене с разбиране. Нужна е регистрация за полагане на изпита.

Има възможност за кандидатстване и след 8 и 9 клас.

В училището се приемат и чуждестранни ученици за IB програмата.

Таксата за 2017/2018 година е 6150 евро за български ученици.

За чуждестранни ученици в IB програмата е 18 000 евро.

За българските ученици училището отпуска три пълни стипендии, а така също и предоставя финансова помощ.

Повече за училището можете да прочетете в специалната рубрика в „Данибон“:

„Американски колеж“ >>

Прочетете и представянето на Американския колеж в „Данибон“:

Запознайте се с образователната философия на Американския колеж >>

 

 

Международна гимназия „Проф. д-р В. Златарски“

Прием след 7 клас

Приемни изпити: 11 март и 2 април 2017 г.

Има регистрация за изпита.

Има и прием след 10 клас за IB програмата.

Такси:

8-10 клас: 4540 евро за ученици от България; 6540 евро за международни ученици

11-12 клас: национална програма 4540-6540 евро; IB 5540-9000 евро

 

ПЧМГ

Все още не са обявени условията за прием в 8 клас. Ще има две паралелки.

Таксата за 2017/2018 година е 2600 евро. Може да се внася на 2 или 10 вноски.

Училището отпуска стипендии за първенците от Пролетните математически състезания и „Математически предизвикателства“ – състезанието на ПЧМГ.

 

Частна английска гимназия „Проф. Иван Апостолов“

На 18 март 2017 г. е изпитът за прием след 7 клас. Тук има примерни тестове.

При свободни бройки има прием и в горните класове.

Такси: не открих на сайта тази информация

Профилите са право, мениджмънт, хуманитарен, ИТ.

 

Първа частна английска гимназия „Уилям Шекспир“

Приемни изпити за 8 клас: 24.2.2017, 24.3.2017, 21.4.2017, 23.6.2017

Профили в училището: чуждоезиков и технологичен – предприемачество и бизнес

Има прием и за 9-12 клас

Такси: не открих на сайта тази информация

25% намаление на таксата за ученици, които са се класирали на областните кръгове на олимпиадите

 

Частна професионална гимназия „Банкер“

Може да се кандидатства онлайн като се подаде заявление.

Има изпит за прием в 8 клас – индивидуално; на 26 март 2017 г.

Специалности: Банково дело, Икономика и мениджмънт, Икономическа информатика

Такси: не открих на сайта тази информация

 

Частно езиково средно училище „Дорис Тенеди“

 

Прием:

  • осми клас с интензивно изучаване на английски език (английска езикова гимназия);
  • осми клас с интензивно изучаване на немски език (немска езикова гимназия);

Условия за прием в осми клас:

  • комбиниран входен тест по български език и математика;
  • минимален общ успех от І срок на VІІ клас – Мн. добър (5,00).

Такса: 2600 евро, допълнително се плаща транспорт

 

St. George Intеrnational School & Preschool

Прием в 8 клас.

Изпит: 29 март 2017 г., сряда – за VIII клас

Тест по български език и литература, тест по математика, комбиниран тест по науки и комбиниран тест на английски език;
Психообразователно интервю – по индивидуален график.

Такса: 5900 евро/година; има депозит: 1000 евро, такса обследване: 500 евро; храна и транспорт – отделно се заплащат; има отстъпки за второ и следващи деца

 

Английска и немска гимназия „Увекинд“ 

Прием:

Общообразователен тест

Създаване на тест за защита на мнение

Интервю с ученика

Такса: 3500-3840 евро; транспорт: 1150 евро; обяд: 800 евро; закуска: 320 евро

Частно средно училище „Евростар“

 

Чуждоезиков профил с изучаване на английски или немски като първи език.

Към момента не откривам актуална информация за следващата учебна година.

 

Езикова гимназия „Ерих Кестнер“

 

Кандидатите полагат тест по български език и литература, тест по математика и тест по немски език (само за прием в група „Напреднали”).

Може да се кандидатства с резултатите от националното външно оценяване.

За прием в 8 клас успехът трябва да е над 4,50 от 7 клас.

Такси: 5650-6150 лева; храна – 1550 лева; транспорт – 2050 лева; клубове – 750 лева

Има възможност за разсрочено плащане.

Правят се отстъпки за второ дете.

Частна гимназия „Веда“

 

В 8 клас се приемат ученици, които са начинаещи или напреднали по немски език.

За приема се имат предвид оценките по математика и български от националното външно оценяване, а така също и от дипломата – оценката по български и по история.

За горните класове има изпит по немски език.

Такса за 2016/2017 г. – 2500 евро

„Дрита“

 

Прием след тест по български, математика и английски език.

Такси: 2640 евро, транспорт: 1040 евро

 

„Меридиан 22″

Изпит за прием в 8 клас: 25 март 2017 г.

БЕЛ – тест и преразказ

математика – тест

Такса: 2300 евро

 

ЧСУ „Цар Симеон“ 

Uchilishte Tzar Simeon Veliki

 

Прием: общообразователен тест и тест за определяне на нивото на езика.

 

Гимназиално образование, обособено в рамките на разширено направление „КОМПАС + Креативно Образование за Млади Предприемачи и Активен Старт“ (8-12 клас).

Училището ни се фокусира и върху IT – компетенции и езици, а в близко бъдеще имаме план да създадем сектори за особено талантливи деца и деца със специални необходимостти. (източник)

 

Повече за училището научете от представянето им в „Данибон“.

ЧСОУ „Цар Симеон Велики“ – родолюбие, предприемачество, иновации >>

 

Частни гимназии в страната

 

Варна 

 

ЧСУ „Юрий Гагарин“ – Камчия

 

Училището разшири профилираното обучение след 7 клас, като освен интензивното изучаване на руски и английски език, учениците могат да се насочат и към информационните технологии. И двата профила изучават по 20 часа език седмично. (източник)

 

Yuriy gagarin Kamchia

 

Повече за училището научете от представянето им в „Данибон“:

Училището на бъдещето е в Камчия >>

Успехи и отлични резултати на учениците от ЧСОУ „Юрий Гагарин“, СОК „Камчия“ >>

ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ посреща новата учебна година с два пъти повече ученици >>

Велико Търново

 

Американски Колеж Аркус – Велико Търново 

Училището е лицензирано от МОН.

Приемният изпит се състои от две части:

Тест (1 час и 45 мин.)
Съчинение (Есе – 30 мин.)

Максималният резултат за двете части на приемния изпит е 130 точки.

Такси:

Таксата за националната програма за учебната 2016-2017 година е 2400 евро.

Таксата за IB програмата за учебната 2016-2017 година е 3300 евро.

 

Момчето и момичето, постигнали най-висок резултат на приемния изпит, постъпват в колежа със стипендия, която покрива пълната такса за обучение…

Първите 60 кандидати (30 момичета и 30 момчета), показали най-добри резултати на приемния изпит, се обучават със субсидирана такса от 50% от пълната такса за всеки ученик.

 

 

Надявам се информацията да е полезна за родителите и учениците!

Списъкът е отворен

Не са обхванати абсолютно всички частни гимназии, а някои от по-известните.
Ако имате допълнения или редакции, можете да ми пишете тук. Ако става дума за добавяне на училище – поместете кратка информация за приема (2-3 изречения), каква е таксата и поставете линк за повече информация към сайта на училището.

ПРОЧЕТЕТЕ: Справочникa за кандидатстването в частните основни училища за учебната 2017/2018 година >>

НАУЧЕТЕ: Справочник за таксите в частните основни училища в България (2017) >>

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ СЪС: Справочника за чуждестранните училища в България >>

ПРЕГЛЕДАЙТЕ: Списъкa на сайтовете на частните детски градини в София >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".