Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » За кои частни училища най-често се допитваме до Google?

За кои частни училища най-често се допитваме до Google?

danybon google 4astni u4ilistaТемата за частното образование я следя от години, а в последните имам възможност покрай сайта сиdanybon.com и старите си блогове – Хлапета и Danybon да наблюдавам как родителите търсят в Гугъл информация за частните училища, разбира се, в случаите, когато попадат при мен.

Тъй като често пиша по тази любима за мен тематика, за голяма част от частните училища публикациите ми са на челни места или на първа страница в Гугъл. Изключително любопитно ми е да анализирам за себе си всяка година модните тенденции в търсенето на родителите.

И за да бъда напълно коректна, ще уточня отново, че все пак това е информация за търсенията в Гугъл, когато попадат на Danybon.

През януари обикновено се засилва интересът към частното образование. Преди години беше около март, но вече много частни училища започват прием през февруари и е обяснимо да е по-рано. Търсенето за частни училища обикновено е януари-май и в известна степен през юни. След това започва сериозното търсене на информация за частните градини (всъщност започва по-рано, но продължава до септември-октомври).

Още в началото на учебната година ви споделих, че тази година ще имаме леко разместване сред най-популярните частни училища. С пускането на сградата на „Българско школо“, наблюдавах интерес към публикациите по темата още през есента. Търсенето на информация за това училище в сайта ми през януари се засили.  Съчетава се и с въпроси за плуването в базата. Всеки ден имам много трафик по думата „Българско школо“.

Това е промяната, която забелязвам в сравнение с миналата и по-миналата година. Тогава наблюдавах такъв засилен интерес към Първа частна математическа гимназия (и „Питагор“). В момента отново има интерес към ПЧМГ, но запитванията в Гугъл за Българско школо, които насочват към Danybon, са повече.

Отдавна основните фаворити по търсене на информация в Гугъл за частните училища са Американският колеж и ЧОУ „Света София“.

Как бих класирала търсенията в Гугъл за частни училища, които попадат на информация в Danybon?

Класация за 2012/2013:

1. ЧОУ „Света София“

2. Българско школо

3. Американски колеж

4. ПЧМГ/Питагор (и за двете училища има търсения, но са повече за ПЧМГ)

5. Дорис Тенеди

6. ЧСОУ „Свети Георги“

7. ЧОУ „Свети Климент Охридски“

8. ЧУ „Дружба“

9. Увекинд

10. частни немски училища (сборно за всички)

 

Миналата година (2011/12) в моята лична класация, която съм си правила, за търсенията в Гугъл към блоговете ми в топ 3 бяха:

1. Американски колеж

2. ЧОУ „Света София“

3. ПЧМГ/Питагор

Много популярно беше и търсенето на „Увекинд“.

Изключително интересно ми е и как родителите търсят информация за частните училища. Най-често питанията са за таксите. Другият много популярен въпрос е за „дадено частно училище + изпит“. Този въпрос най-често се отнася за Американския колеж и ЧОУ „Света София“. Той е и леко видоизменен с питането „дадено частно училище + прием“.

Напоследък масово се търсят и класации на частните училища. Най-често се съпоставят резултати от матурите или пък има питания за математиката и английския. Или пък се търси по ключови думи – „най-елитните частни училища“, „най-добрите частни училища“, „топ 5 на частните училища“, „топ 10 на частните училища“.

Има и съпоставки на дадени училища. Засичала съм през този месец следните „Българско школо или Света София“ (това беше и първото, което видях в анализа си тази сутрин), „Българско школо – ПЧМГ“, „Питагор – Дорис Тенеди“. Имало е и по три училища за сравнение. Миналата година, а и по-миналата доминираше сравнението „Света София – ПЧМГ“. Предишни години пък често се срещаха въпроси „Света София – Свети Георги“, а още по-отдавна си спомням, че беше модерно да се сравнява „Света София – ЕСПА“.

За Американския колеж са също много интересни питанията. Тези дни се появи търсене: „има ли прием в Американския колеж в София от 5 клас?“.

Прави ми впечатление, че напоследък масово се търси не по ключови думи, а се задава въпрос. Няма да забравя един такъв от началото учебната година, макар че няма пряка връзка с частното образование: „В кое училище в София са най-готините момичета?“.

Въобще доста е интересно да се докоснеш по този начин до вълненията на хората и чрез натрупвания на търсения да уловиш модните тенденции по темата.

Надявам се да ви е било интересно, любопитно, а може би и полезно, за да разберете къде сте спрямо другите в търсенията си за частните училища.

И накрая пак да повторя, че това не е някаква официална и твърда класация, а са мои наблюдения какво се търси от родителите през тази учебна година. Ще продължа да наблюдавам, защото сега сме само в началото на кампанията по прием в частни училища. Може пък да има промени. Ще бъде интересно как ще продължи търсенето до май-юни.

Да, сега отново погледнах какво се търси и отново има запитване за частно училище. Този път е за ПЧМГ.

Малко след това последваха следните търсения: „частно училище дрита мнения“, „мнения за училище петър берон“, „българско школо мнения“ и „детска градина към света софия“.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.