Рубрики
Начало » Топ новини » Нито едно известно частно училище от София не е кандидатствало за държавна субсидия

Нито едно известно частно училище от София не е кандидатствало за държавна субсидия

9 частни училища ще получават държавна субсидия

sveta sofia 15 sept 2017 1 zvunez

 

 

Нито едно известно частно училище от София не е кандидатствало за държавна субсидия. Само 9 частни училища ще получават такава, съобщава вестник „Сега“. Толкова са били и кандидатите от цялата страна. Сред одобрените има и няколко частни градини.

 

Кои частни училища и градини ще получават държавна субсидия става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще получават средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа, пише изданието. Списъкът е публикуван в „Държавен вестник“ на 15 декември 2017 г., уточняват от „Сега“.

 

Списък на одобрените частни училища и градини за държавна субсидия

 

Ето кои са одобрените:

 

Частни детски градини:

4 от одобрените частни детски градини са от Варна:

„Аз съм българче“, „Д-р Мария Монтесори“, „Мечтатели“ и „Чебурашка“,

 

ЧДГ от София: – „Арлекино“

„Монтесори-Търговище“ – ООД

 

Частни училища:

 

Частно средно у-ще „П.Р Славейков“ (София)

Частната професионална гимназия по икономика и управление и частна профилирана гимназия „Едмънт Бърк“ (Пловдив)

Частно средно училище „Леонардо да Винчи“ – Добрич

Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (Добрич)

Частно начално училище „Д. Екимов“ в с. Русаля, В. Търновска област

Частна профилирана гимназия „АК-Аркус“ във Велико Търново,

Частно средно училище „Мечтатели“ – Варна

Частно основно у-ще „М. Монтесори“ – Варна

 

Общо у нас има 186 частни училища, в които учат 14 000 ученици, съобщават от в. Сега. По данни на МОН в одобрените училища се обучават 553 ученици от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи, пише изданието. Вестникът пресмята:

 

„Ако школата получат за всяко от тях грубо по около 1400 лв. на дете (колкото бе средно държавната издръжка на учениците от държавните и общинските училища за м.г.), това прави около 800 хил. лв. В бюджета за 2018 г. са планирани доста повече средства за частните училища (7 млн. лв.), в случай че всички частни школа поискат държавни средства.“

 

През 2016 година с новия училищен закон се даде право на частните учебни заведения получават държавна субсидия 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г., припомнят от в. „Сега“. Дотогава заявленията за включване в системата на държавно финансиране от бюджетната 2018 г. са подали само 9 частни училища. Беше поставено условие в частните училища да се приемат 20% от учениците (таланти или деца със специални образователни потребности) безплатно.

 

Таксите в частните училища всъщност са далеч по-високи в сравнение с това, което отпуска държавата на дете – по около 1400 лева на година. В София таксите за частните основни училища са около и над 10 000 лева (5000 евро) на година. При частните гимназии варират – има и по-ниски, има и по-високи. При известния Американски колеж в София е над 6000 евро, но пък училището има три пълни стипендии, а също така предоставя и финансова помощ. Стипендиите и финансовата помощ се осигуряват от дарителство (американски фондации, филантропи, приятели на училището, бивши възпитаници) и не са за сметка на таксите на другите ученици.

 

Години наред родители и организации на частните училища се бореха тези 1400 лева да се дават на всяко дете без значение в какъв тип училище учи. Предлагаше се родителите на децата от частните училища да си приспадат тази сума и така таксите да са по-ниски и по-достъпни за повече семейства. Условието, което постави държавата за държавната субсидия, дори породи страхове сред родителите. Един от тях беше въз основа на условието за голям безплатен прием. Ако се приемат 20% деца безплатно в частните училища и държавата плаща за тях само около 700 евро на година, кой ще покрива остатъка от таксата им до около 5000 евро/година и да не би да доведе това искане до повишаване на таксите на другите ученици.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Справочник за таксите в частните основни училища в България

 

 

Няма известни частни училища от столицата в списъка

 

По-известните и успешни частни столични училища, особено в основното образование, от години се представят изключително добре на матурите в 7 клас и заемат челни места. С всяка година частните основни училища в столицата стават все по-популярни сред търсещите добро образование. Още с приемането на поправката за държавни средстава и поставянето на условия на частните училища стана ясно, че тя няма да бъде примамлива за тези, които са постигнали успехи, радват се на добро име и имат много кандидати.

 

Класациите на училищата въз основа на резултатите от матурите са поместени в тази рубрика. От години няколко известни частни основни училища и математически гимназии са начело в класациите от матурите в 7 клас. При матурата в 12 клас сред първите са известните ни елитни езикови гимназии, Американският колеж в София и математическите гимназии.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".