Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Кои частни училища са с успехи в състезателната математика?

Кои частни училища са с успехи в състезателната математика?

Моите наблюдения върху състезателната математика в частните училища

 

medali

 

Състезателната математика отдавна навлезе в частните училища и много от тях се състезават наравно със силните математически гимназии. В националните отбори на страната ни има дори представители на някои от тези училища. Най-скорошните примери са със състезатели от ПЧМГ, а преди време имаше и медалисти от Американския колеж.

 

От 14 години следя точно тази пресечна точка – състезателната математика и частните училища. Шеговито мога да кажа, че съм способна дори да напиша историята в тази насока. Сега само ще ви маркирам някои училища, които са ми направили впечатление през годините, а след това ще добавя и тези, които смятам, че си заслужава да се следят как ще се развиват.

 

Кои частни училища са с успехи в състезателната математика през годините?

(подредбата е по азбучен ред)

 

Американският колеж в София

Американският колеж в София не е математическо училище (втори профил в училището е математиката), но всяка година успява да привлече някои от най-силните състезатели по математика. Така всеки випуск си има своите изявени математици, които успяват да формират отбори за големите математически състезания и да се борят за позиции в класирането с математическите гимназии. В училището има клуб по състезателна математика, воден от проф. д-р Емил Колев. Съчетаването на ангажиментите в колежа и активната състезателна дейност не е лесна задача, но е постижимо. От Американския колеж са имали свои възпитаници и в националните отбори на България, които са донесли медали за страната ни. Топ математиците на Американския колеж, чиито успехи съм следила, са продължили в Принстън, Станфорд, MIT, Йейл, Кеймбридж, Импириъл, Уорик, ТУ Делфт и в други топ университети.

 

ЕСПА

От много години ЕСПА привлича много именити наши математици, които занимават учениците със състезателна математика. Училището е имало топ състезатели на челни места в състезанията до 7 клас. По мои наблюдения продължават в Американския колеж в София. От ЕСПА участват доста масово в много математически състезания.

ЧНУ „Питагор“/ПЧМГ

ПЧМГ и ЧНУ „Питагор“ вече се превърнаха в класика за качествени училища с математическа насоченост. В училището са едни от най-големите имена на учители по математика като Иван Симеонов, Ирина Шаркова, Петя Тодорова и много други. Училището домакинства редица състезания. Много силни възпитаници на ПЧМГ избират да продължат в своето училище след 7 клас, макар и да са приети на други места. Топ математици на ПЧМГ попадат в националните отбори на България и ни радват с медали. Топ математици на училището продъжиха в Кеймбридж, Оксфорд, Кингс Колидж (Лондон), ТУ Делфт и в други елитни университети.

 

ЧОУ „Света София“

ЧОУ „Света София“ не е математическо училище, но е с около 10 часа матетика на седмица. Има много силни преподаватели по математика, отделно има и клубове по „Състезателна математика“ и „Занимателна математика“. От всеки випуск на ЧОУ „Света София“ има изявени математици, които от години се състезават за челните позиции по състезанията. В училището се влиза след сериозен подбор в предучилищен и в първи клас, при който има решаване на тестове с логически задачи. Така че определено и много деца, които влизат са с доста състезателен дух и с логическо мислене. Участията в математическите състезания е много популярно и обикновено има доста отличени състезатели. Някои състезания са органзиирани от училището, при други учениците сами се записват, но в електронния дневник напоследък има съобщения кога какви математически състезания има и как става записването. В последните години забелязвам, че има силни ученици, които кандидатстват в СМГ след 4 клас. Има приети на челни позиции, които са се отказали и са продължили в „Св. София“. Топ състезателите на ЧОУ „Света София“ по мои наблюдения най-често и много масово избират да продължат в Американския колеж в София. Преди година имаше и един избор на Англо-американското училище от силен математик. Има и продължили в чужбина. Мисля, че СМГ напоследък не се изключва вече като опция – нещо, което преди не беше толкова атрактивна идея.

ЧОУ „Томас Едисън“ 

Това училище ми направи впечатление преди време с хъса си при участие в математическис състезания. За ЧОУ „Томас Едисън“ също има подбор, подобно на ЧОУ „Света София“ и ЧНУ „Питагор“. От математическите изяви на състезателите на „Томас Едисън“ явно подборът е отново на деца със състезателен дух и с логическо мислене.

 

 

Кои частни училища да следим още за успехи в състезателната математика?

(подредбата по мои интерес как бих проследявала училищата)

 

Izzi Science for Kids 

Това училище е ново. Започна втората си учебна година. То е и с фокус към науките. В него са събрани едни от най-ярките имена в различни сфери като физика, география и други. Привлече и топ преподаватели с богати биографии. Определено ще е интересно да се следят успехите му и в математическите състезания.

 

ЧУ „Свети Георги“

Училището обикновено се свързва със силния английски и за мен попада в полето между българските и чуждестранните училища. Но през годините помня две супер силни състезателки по математика, които направиха фурор и прославяха името на училището си. Едната продължи в Американския колеж, а другата – към СМГ и вече попада в националния отбор на България и ни радва с медали.

 

ЧОУ „Свети Климент Охридски“

 

Това частно училище ми беше направило впечатление преди време с много силен випуск математици. Това наистина беше отдавна и някои имена вече срещам сред състезателите на Американския колеж. През годините обаче винаги виждам участие на ученици от ЧОУ „Свети Климент Охридски“ в състезанията, което говори за траен интерес.

 

„Българско школо“

Българско школо е от популярните частни училища, има участия в математически състезания, но по мои наблюдения не е така масово застъпена тази идея за включване в математическата надпревара както е на други места. Досега не са имали топ състезател, който да заема челни позици в редица състезания години наред, за да се запомни името му. Въпреки това училището заяви интерес към математиката и смята да я развива. Именно по тази причина е добре да се следи какво предстои и дали промяната ще роди математически таланти щом вече има цел за развитие. В училището влизат будни деца след прием и е очаквано да се появи и топ състезател в даден момент.

 

ЧУ „Петър Берон“

 

Големият наплив към топ училищата като „Света София“ и „Питагор“ и огромната бройка на кандидатите, които няма как да влязат в точната бройка в тези две училища, бързо насочи някои от тях към други училища, които са с хубави бази и добри предложения. Още преди 7-8 години помня колко умни ученици избраха в предучилищна възраст това училище. След забелязвах имената им по състезания с хубави резултати. Не познавам добре училището и не знам доколко са заслуги на учителите, но познавам някои от състезателите – определено са от образовани семейства и обяснимо децата имат постижения.

 

В страната

 

Изброените училища са в София. През годините няма как да не се забележат усилията на Частно езиково училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич, които винаги предоставят бърза и актуална информация за състезанията, които се провеждат при тях или в кои участват.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".