Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » „Класика“ в Американския колеж

„Класика“ в Американския колеж

bro6ura teatyr 0В петък, точно на 8 март, както вече ви споменах на Фейсбук страницата си, ходихме с големия ми син Ники и с негов съученик и приятел Лео да гледаме представлението в Американския колеж – „Класика“. Беше ми любопитно да видя Колежа и от друг ъгъл – допълнителните дейности.

Билетите се продаваха пред залата, а това беше и чудесна възможност отблизо да се запознаем с актьорите, които след минути щяхме да гледаме на сцената. На входа ни посрещаха и други участници в представлението и ни пожелаваха „Приятно гледане!“.

Залата беше голяма с над 450 места и почти изцяло запълнена. Сред публиката разпознах и Президента на Колежа. А Ники и Лео се бяха зачели в програмата и гледаха за познати имена на ученици, които са учили в „Света София“. Разпознаха един от актьорите, а и видяха други бивши ученици от тяхното училище.

Режисьор на представлението е Христо Чешмеджиев. Всички други участници бяха ученици от Колежа – дизайн: Борис Урумов (10/5), инсципиент: Самуила Минчева (12/2), звук: Стефан Пацов (10/8), осветление: Мария Ангелова (12/2) и Ле Анх Хай (10/1). Актьорите – Мартин Иванов, Михаил Драганов, Борис Урумов, Елизабет Савова, Мария Ангелова, Йордан Михайловски, Михаил Милев, Ева Русева, Яна Николова, Лора Жечева, София Райчева, Вяра Апостолова, Калина Иванова, Велко Велков, Ирина Ангелова, Самуила Минчева, Ивац Цонков, Матю Луканов, Зара Ранчева, Мартин Думанов.

Представлението беше върху 8 откъса от класически произведения на Шекспир, Молиер, Гогол и Чехов. Още в първата минута човек забравя, че на сцената са ученици. Актьорите играха много професионално.

Представлението започна с „Венецианският търговец“, където веднага се усети, че ни очакват приятни минути в залата. Бяха включени четири произведения на Шекспир – освен „Венецианският търговец“, се изиграха още откъси от „Веселите уинзорки“, „Дванадесета нощ“ и „Ромео и Жулиета“. Дори се замислих се, че може би това е най-красивата Жулиета, която съм виждала и че точно така си я представям. Поздравления за Ева Русева за играта й. Много се смях и при откъса от „Тартюф“. Вяра Апостолова, Калина Иванова и Велко Велков ни подариха много забавни минутки. Продължихме в същия забавен дух и при „Дон Жуан“. Накрая беше включена руската класика, която винаги много ми е харесвала. „Женитба“ на Гогол беше с участието на Ева Русева и Матю Луканов. Бяха прекрасни и много въздействащи! Представлението завърши с „Мечка“ на Чехов, където видяхме отново Матю Луканов заедно със Зара Ранчева и Мартин Думанов.

Ако имате кандидат-гимназист и ако можете да отидете, мисля, че ще ви допадне. Струва ми се, че преди изпита в неделя, е добър ход децата да почувстват атмосферата вътре в училището и да се поотпуснат, а и почти съм сигурна, че ще се забавляват. Днес отново ще бъде представено. Билетите за възрастните са по 5 лева, а за ученици – по 3 лева. Началото е от 16 часа.

снимката е от брошурата за представлението на Американския колеж

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.