Рубрики
Начало » Интересно » ДОБРО ОБЩЕСТВО » Хампдън-Сидни – елитният колеж за джентълмени, който никога не се променя и държи на ценностите от 19 век

Хампдън-Сидни – елитният колеж за джентълмени, който никога не се променя и държи на ценностите от 19 век

 

Morton_Hall_Front_Facade (1)

 

„Когато нещо не е необходимо да се променя, значи не е необходимо да се променя. Ако нещо не е счупено, не го поправяйте“.

 

Това е написано около 1985 г. за един от най-старите колежи в САЩ – Хампдън-Сидни, чиято слава е, че в него учат истински джентълмени.

 

Правилото продължава все още да важи и всеки път, когато чуя идеи за резки промени в профила на някое успешно училище или университет, се сещам за този колеж и разбирането им, че когато всичко е добре, няма нужда да се променя или поправя.

 

В книгата си „Истинските препита“ Лиза Бърнбах поставя този колеж като най-най-„препи“ (т.е. най-елитни, с традиционни ценности и маниери) от всички учебни заведения в САЩ. В него се държи изключително много на традициите, на правилата, изковани преди много години, обучават се истински джентълмени и почти никога нищо не се променя.

 

Колежът Хъмпдън-Сидни е основан през 1775 г. и е един от 10-те най-стари колежи в САЩ. Той е изцяло мъжки колеж. Вече е и най-старото мъжко учебно заведение, което все още съществува като такова. Приема се, че образователните институции, в които учат само възпитаници от един пол, са по-консервативни и са с по-традиционно образование. Смята се също, че са и по-елитни и по-„препи“, пише Лиза Бърнбах.

 

Хъмпдън-Сидни има три важни отличителни черти – кодекс на честта, тежък изпит по реторика и наръчник за добри маниери.

 

Кодекс на честта

 

Колежът Хъмпдън-Сидни има най-строгият кодекс на честта в сравнение с всички други образователни институции в САЩ. Всеки, който влиза в училището, се заклева, че няма да лъже, мами, краде и няма да толерира тези, които го правят. Клетвата се прави на специална церемония. Всеки, който чуе името си, трябва да излезе отпред и да се закълне. Правилата важат в и извън кампуса, т.е. навсякъде. При провинение Кодексът позволява и съдебен процес и нарушителят може да бъде временно отстранен от колежа или напълно изключен. Изключително тежки престъпления са лъжата, измамата и кражбата.

 

Тежък изпит по реторика

 

Изпитът по реторика е другата специфична черта на колежа. Той остава в съзнанието на всеки възпитаник на Хъмпдън-Сидни. Всички трябва да го вземат. Преди това трябва да минат два курса по реторика. Обикновено се прави през първите два семестъра на обучението в 1 курс. Изпитът е писане на есе в продължение на 3 часа. Оценява се доста сериозно. Много завършили споделят, че това, което е било най-ценно за тях в колежа, е именно обучението по реторика.

 

Добрите маниери

 

Всички първокурсници получава наръчник за добро поведение, който се казва – „To Manner Born, To Manners Bred: A Hip-pocket Guide to Etiquette for the Hampden-Sydney Man“. Няма друг колеж в САЩ, където толкова да се държи на добрите маниери, разказва писателката Лиза Бърнбах.

 

Книгата е написана през 1978 г. Поводът е, че съпругата на президента на колежа се е оплакала, че никой не е отговорил на поканата й за официална вечеря. Бивш възпитаник на колежа, а след това дългогодишен служител в него – като президент и мениджър „Връзки с обществеността“, сяда, започва да чете известни книги за етикет на Емили Пост и Ейми Вандербилт и създава важния наръчник на колежа, който всеки първокурсник получава –  „To Manner Born, To Manners Bred: A Hip-pocket Guide to Etiquette for the Hampden-Sydney Man“. В него има ценни правила и съвети как да се обличат, как да се държат дори и в Бъкингамския дворец, как да кавалерстват на дама, как да се хранят и въобще всичко, което трябва да знаят младите господа.

 

Когато завършват колежа, имат организирани специални вечери, където трябва да демонстрират научените добри маниери.

 

Едната вечеря е с представителите на корпоративна Америка. Поканени са обаче и млади дами. Възпитаниците на колежа хем трябва да водят приятни разговори и да кавалерстват на дамите, хем трябва да общуват с представителите на компаниите и да завързват контакти. Отделно ястията и приборите са само за хора с изтънчени маниери или поне такива, които са прочели наръчника.

 

Когато отидеш в колежа Хъмпдън-Сидни, сякаш попадаш в обстановка от 19 век. Запазени са и някои от най-добрите ценности, маниери и джентълменско поведение от тази епоха. Дори в ерата на новите технологии все още са дълбоко застъпени класическите науки. Той е от малкото колежи, които все още успяват да запазят голяма част от традициите си и да не се променят. Една дума е изключително подходяща за Хъмпдън-Сидни – джентълмен. Тук се възпитават джентълмени. Обикновено техните бащи и дядовци също са завършили този колеж и също са окачествявани като джентълмени.

 

Няколко въпроса будят размисъл:

 

Когато нещо се развива добре, защо трябва да се модернизира?

Когато нещо не е необходимо да се променя, защо трябва да се променя?

Ако нещо не е счупено, защо да се поправя?

Мотото в Хъмпдън-Сидни продължава да бъде:
„Елате тук като момчета, за да си тръгнете като мъже“.

 

А мисията на колежа остава същата като едно време:

 

„да формира добри мъже и добри граждани в атмосфера на добро обучение“.

снимки: Уикипедия, сайтът на Хъмпдън-Сидни

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.