Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Защо за южнокорейските ученици от елитното частно училище Daewon любовта е губене на време и единствената им цел е „Бръшляновата лига“?

Защо за южнокорейските ученици от елитното частно училище Daewon любовта е губене на време и единствената им цел е „Бръшляновата лига“?

 

Daewon Foreign Language High School източник: http://www.panoramio.com/

Daewon Foreign Language High School
източник: http://www.panoramio.com/

 

 

„Нямаме и секунда за губене“, споделя 17-годишната Ким Хюн-Кюнг, която е ученичка в частното южнокорейско училище Daewon и мечтае да учи в Харвард, Йейл или друг престижен американски университет.

 

„Какво сте се хванали за ръцете“, така пък се е скарал администраторът на училището на влюбена двойка, „Трябва да се учи!“.

 

В 22,30 ч. учениците от елитното южнокорейско частно училище Daewon Foreign Language High School вече приключват със занималнята си. Учебният им ден е продължил 15 часа.

 

Ким Хюн-Кюнг е постигнала почти перфектни резултати на SAT и се готви преди лягане за три изпита – химия, физика, история. Тя знае защо го прави. Всяка година възпитаници на нейното училище са приемани в едни от най-елитните училища в Америка. За южнокорейците „Бръшляновата лига“ е цел номер едно. Това означава не само добро образование, добра работа, но и добър съпруг и контакти за цял живот.

 

„Отиването в университет в САЩ е истинска мания за южнокорейците и най-вече всички си мечтаят за „Бръшляновата лига“ – Харвард, Йейл и Принстън“, споделя Виктория Ким, възпитаничка на Daewon и на Харвард.

 

Daewon и техният основен южнокорейски конкурент – частното училище Minjok Leadership Academy, което е на три часа път с кола на изток от Сеул, са сочени вече като едни от отличниците  в световен мащаб по най-висок процент приети студенти в „Бръшляновата лига“.

 

Как го правят?

Тяхната формула е сравнително проста.

 

Те приемат най-силните ученици в Южна Корея, които се стремят към американски университети. Постигнали са и най-високите резултати на входните тестове за училищата.  Обучават ги три години преди кандидатстването в САЩ. Учат усилено английски, преподават им елитни корейските и високо платени американски и други чуждестранни преподаватели. Подсилват им определени таланти и умения, упражняват ги за тестовете SAT и за писане на есета, карат ги постоянно да се развиват и да правят проучвания, проекти.

 

daewoe

 

Режимът на обучение е стриктен. Стремежът е да се постигнат максимални резултати. Основателят на Daewon се притеснява дали, устремени към съвършенство в академичната част, не изостават в това да ги учат да бъдат примерни граждани. „На това ще ги научат в американските университети“, успокоява се веднага той.

 

Южнокорейците трябва да съвместяват две програми – корейската и западната. Учебната година по принцип е и по-дълга – в сравнение със САЩ е 1 месец по-голяма.

 

В името на целта – престижния университет, романтиката между тинейджърите не е на почит. Нито се одобрява от училището, нито на самите ученици им липсва много.

 

„Познаваме се твърде добре, за да се влюбваме“, споделя госпожица Ким.

 

Приемът в двете училища е доста сложен. Прилича много на този в американските колежи – оценки от тестове и представяне на интервю. Допускат се само високо мотивирани ученици.

 

„Дори най-лошите ми ученици са велики“, разказва Джоузеф Фостър, преподавател в Daewon и възпитаник на Уилиямс Колидж. „Те са професионалисти. Преподавам им нещо и те задължително го научават. Получавал съм мейли в 2 часа през нощта, отговарям и лягам. Когато стана, откривам, че имам още мейли – последният изпратен в 5 часа сутринта“.

 

Южна Корея не е единствената страна, изпращаща много студенти в САЩ. Надминават ги обаче само Китай и Индия, чиито население е в пъти по-голямо.

 

В Daewon учат децата на богати и интелигентни семейства – лекари, адвокати, университетски преподаватели. Годишната такса е 5000 долара.

 

19-годишната възпитаничка на Daewon Ким Су-Йеон е вече приета в Принстън. Баща й е високопоставен служител в Корейския олимпийски комитет. От малка се научава, че трябва да се учи и да е дисциплинирана. Има по-голяма сестра и си спомня как майка им постоянно й се е карала, ако няма на тестовете максималните 100 т., а е получила, например, 98 т. или 99 т.

 

„Повечето корейски майки искат децата им да получават максималните 100 т. на всички тестове по всички предмети“, споделя госпожица Ким.

 

За да е още по-добра на тестовете SAT, Ким освен в училище, ходела през уикенда в частните образователни академии. Искала да даде най-най-доброто от себе си.

 

Ким Хюн-Кюнг, 17-годишна ученичка, е с перфектни резултати на SAT. Планира да вземе 9 Advanced Placement (AP) тестове следващия месец. В училището няма специална програма за AP и тя ще се подготвя сама. Същевременно трябва да учи сериозно и в Daewon.

 

Ким Хюн-Кюнг е доста заета. Става в 6 часа. Училищният автобус идва в 6,50 ч. Пристига в училище, грабва метла, за да помогне на съучениците си да почистят класната стая. Между 8 ч. и 12 ч. тя има различни учебни предмети – например, икономика, география, корейска литература.

 

На обяд похапват ориз, боб, пържени кнедли, маринована ряпа. Момчетата стоят отделно в столовата. След като се наобядват, всички си мият зъбите и се отправят да учат френска литература, френска култура, английска граматика.

 

В 15.20 ч. започва обучението по английската програма. Преподава им полиглот от University of California at Berkeley, а след това и бивш адвокат от Wall Street.

 

Вечерното учене започва в 19,45 ч. в занималнята. Изготвя се списък какво трябва да се свърши. Ученето продължава три часа заедно със съучениците наоколо. На пода има картонени кутии сок и пластмасови бутилки от вода. В 22,50 ч. Ким хваща училищния автобус, за да я отведе до дома й.

 

„Чувствам се горда, че издържах още един ден“, споделя младото момиче.

 

Графикът на учениците от академията Minjok е още по-натоварен. Това е пансионно училище и всичко се развива в него. За тях обаче ще ви разкажа в друга статия, а сега продължавам с още информация за Daewon.

 

Daewon Foreign Language High School

Това е частно училище в Сеул, което подготвя своите ученици за университетите.

 

Специализирано е в преподаването на различни европейски и азиатски езици. Учениците избират един основен, за да го изучават по време на 3-годишното си обучение – китайски, френски, японски, испански, немски. Корейски и английски са задължителни.

 

Както повечето училища в Корея, Daewon започва своята учебна година през март. Вторият срок е през септември, а учебната година свършва през февруари. Има ваканция през февруари.

 

Daewon е едно от четирите училища, основани от образователната фондация „Daewon“. Всички се намират в кампуса в Junggok-dong, Gwangjin-gu, Сеул.

 

 

Daewon е основано през 1984 година от доктор Ли Уон Хи, тогавашен изпълнителен директор на Самсунг. Д-р Ли споделя своите планове за частно училище за изучаване на чужди езици с правителството през 1982 г., но те са отхвърлени от министерството на образованието. Затова Женската гимназия Daewon поема ролята на езиково училище. Малко след това обаче д-р Ли получава одобрение и през 1984 година това е едно от двете езикови гимназии в Корея, които започват да функционират.

 

През първите си години на съществуването си в Daewon са нямали униформи. По-късно се въвеждат морскосините блейзъри и панталоните каки за момчетата, а за момичетата – поли.

 

Приемът в училището е с изпит по английски и кратко интервю.

 

Приемат се надарени деца в голфа без значение какви са им академичните резултати.

 

Учители

В Daewon преподават учители, завършили престижни корейски универститети. Има и преподаватели по китайски, френски, испански, немски и английски.

 

В училището преподават и бивши възпитаници на Харвард, Принстън, Станфорд,  Johns Hopkins University, University of Virginia, Duke University, Cornell University, Columbia University, Williams College и University of Michigan.

 

Училищни програми

В училището има два потока. Единият е с ученици, които ще кандидатстват в корейските топ университети, а другият е международен и за ученици, които са се насочили към престижни чужди университети. Вторият се казва „Глобална програма за лидерство“ (Global Leadership Program). Випуск 2013 обаче е бил последният, който е бил стриктно разделен на два потока.

 

Съотношението корейска : чуждестранна програма е 6:1.

 

Корейски поток

По-голяма част от учениците са се насочили към кандидатстване в корейските топ университети като  Seoul National University, Yonsei University и Korea University. Обучението им е концентрирано в подготовка за корейския вариант на SAT – CSAT, а така също и в писане на есе.

 

Отскоро обаче корейските университети въвеждат и изискването за извънкласни дейности и по тази причина учениците от корейския поток вече са включени в Глобалната програма за лидерство и участват в различни клубове.

 

Глобална програма за лидерство

Това са курсове на обучение, които подготвят учениците за колежите в чужбина. Обучението е след редовните учебни часове. Концентрирани са върху академичното използване на английския език в часовете по English Literature, Critical Reading, Speech & Debate и English Composition. Има и други академични дисциплини, които се избират допълнително. Те са най-различни и могат да варират от математика до психология. Включени са и дисциплини като „Международни отношения“ и „Философия“.

 

Обучението се провежда от чуждестранни преподаватели, завършили Харвард, Йейл, Принстън, Корнел, Калифорнийския университет, Уилиямс колидж и от други престижни американски университети.

 

Не е необичайно учениците да прекарват 6-8 часа на ден, за да си подготвят проектите. От тях се очаква да покриват най-високите академични стандарти.

 

Глобалната програма за лидерство е основана през 1998 година. Първоначално се е казвала „План за учене в чужбина“ (Study Abroad Plan), но после името се променя. Тази програма е първата в Корея, която специално и целенасочено подготвя учениците за обучение в чужбина. В момента по тази програма в престижни университети се обучават 250 ученика, а с предишните випуски преминалите курса на обучение в Daewon вече са хиляди. Това е най-успешната програма, която изпраща толкова много ученици в най-добрите университети по света.

 

В Daewon няма AP и IB програми, но курсовете от „Глобалната програма за лидерство“ подготвя учениците напълно за целта. Много студенти от тази програма сами се готвят за изпитите AP. Най-популярен е изпитът Calculus BC Exam. На него са се явили 52 от 63 ученика. Оценени са на 5.

 

През юни 2006 година средният резултат на SAT Reasoning Test на явилите се 75 ученика е 1485 точки от 1600 т и 2171 т. от 2400 т. Най-популярни са тестовете по  Math Level II (78 явили се ученика) и Химия (56 явили се ученика). Средните резултати по математика са 787 т., а по и химия – 745 т.

 

Още при първия випуск от „Глобалната програма за лидерство“ повечето ученици са приети в престижни американски колежи и университети.

 

Дрес код

Училищната униформа е задължителна. И момчетата, и момичетата имат морскосин блейзер. Момчетата са с панталони цвят каки, а момичетата с поли. Ризите са бели. Имат и пуловери, които се носят с униформата, но могат да се махат, когато се носи пролетният блейзър. През лятото се носи светъл панталон и риза с къс ръкав. Имат и тъмна жилетка, която може да се облича целогодишно. Нямат вратовръзки, но коланите са задължителни за момчетата целогодишно. Бельото трябва да е само бяло. Тези, които не са били изрядни по някакъв начин с униформата, получават наказание, което трябва да се отработи с различни дейности до края на учебната година.

 

От една година има леко облекчение на режима. Допуска се носене на маратонки и суичъри, но само в кампуса. Джапанки и чехли са забранени, единствено могат да се носят в залите на занималнята.

 

Извънкласните занимания

Има над 30 извънкласни занимания в Daewon – училищен хор, училищен вестник, училищна музикална група и оркестър. Всички ученици трябва да се присъединят към клубовете. Те са насърчавани и да се включат към неофициалните ученически организации, които съществуват в кампуса.

 

Учениците, които са в „Глобалната програма за лидерство“ трябва да са в 2-4 допълнителни клуба и да имат някои дейности, типични за Америка – „Дебат“, „Модел ООН“, „Модел Конгрес“, които не са достъпни за учениците от корейския поток.

 

В последните години голям интерес към клубовете има и от страна на учениците от корейския поток, защото подборът в местните топ университети вече също изисква богата извънкласна дейност.

 

Прием на випуск 2012

Харвард – 1
Принстън – 4
Йейл – 1
Колумбия – 4
Пенсилвания – 4
Браун – 4
Корнел – 8
Dartmouth – 3
Станфорд – 4
MIT – 3
Chicago – 3
Northwestern University – 7
Duke – 9
Williams College – 3
Oxford – 2

 

В класация на Wall Street Journal това частно южнокорейско училище се нарежда сред най-добрите гимназии в света, които изпращат почти целите си випуски в престижните американски университети.

 

 

източник: http://www.dwfl.hs.kr/eng/, NYT, Wikipedia

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.