Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Дни на отворените врати в Американския колеж 2017/2018

Дни на отворените врати в Американския колеж 2017/2018

обн. 19.10.2017

 

acs rozi osnovna sgrada

 

Дните на отворените врати в Американския колеж са не само хубава традиция, но за мен са и изключително полезни събития за семействата и учениците, които проявяват интерес към училището. Когато ме питат познати какво ще препоръчам за подготовка за Американския колеж, винаги отговорът ми е:

 

„Отидете на Дните на отворените врати. Слушате ли внимателно презентацията на Мария Ангелова (зам.-директор на Колежа) – това е направо половин взет изпит, всичко друго е във вашите ръце“.

 

Спомените ми от нашите посещения на Дните на отворените врати са изключително положителни. Първият път посетих такова събитие, когато синът ми беше в 6 клас. Беше през зимата. Исках да се ориентирам какво е необходимо за подготовката му. След това, когато вече беше в 7 клас, отидохме заедно с него и съпруга ми. Там срещнахме повечето му съученици от ЧОУ „Света София“ и всички семейства се движихме заедно. Беше много приятно изживяване!

 

info sresta american college 2013 9

 

Тъй като за сина ми Американският колеж беше първо и единствено желание, решихме да посетим още първата възможна дата през учебната годината, когато е 7-класник. Така имахме възможност да си дадем шанс, ако нещо не станеше ясно, да отидем още веднъж. Всичко беше много информативно и полезно и не се наложи да повторим семейно.

 

info sresta american college 2013 3

Как протича Денят на отворените врати в Американския колеж?

 

В началото ученици от Колежа посрещат пристигащите семейства. С всеки гид тръгват около 10-12 души. Ученикът развежда гостите из училището, разказва кое какво е, споделя личен опит. И не си мислете, че е напудрена информация. И двата пъти, когато ходих, все попадах на много приятни момчета, които споделяха и забавни случки, любими моменти и нещо, в което не са много силни. Такива споделяния още повече сплотяват групата. Родителите и кандидат-колежаните започват да задават въпроси като към близък човек и търсят неговото мнение.

 

info sresta american college 2013 22

 

Ако имате възможност, задължително се включете в тези разходки из училището. Много са приятни и полезни. Заделете време и за тях, а не само за важната информационна среща. По време на тези разходки не само ще видите, но и ще научите много, а най-вече ще общувате директно с ученик от Колежа, а това също носи много информация.

 

След това имахме приятна почивка за чай и сандвичи. Спомням си, че октомврийската среща беше в слънчев есенен ден. Бяхме поседнали навън и се радвахме на слънцето и парка. Малко след това продължихме към информационната среща.

 

info sresta american college 2013 17

 

Информационната среща е нещо изключително важно за семействата и родителите, които имат интерес към Американския колеж. На нея ще научат всичко, от което се интересуват – и за изпита, и за таксите, и за стипендиите, и за ученето, и за училището.

 

Обикновено първо говори Президентът на Американския колеж. Ще разберете какво представлява Американският колеж – история, мисия, цели. Има много важни послания, които е хубаво да доловите.

 

Другите участници в срещата обикновено са заместник-директорът Мария Ангелова, учител от Колежа и бивш възпитаник.

 

Учителят разказва за начините на преподаване. Аз съм запомнила разказа на д-р Семкова, преподавател по история. Впечатлиха ме примерите, които даде за тестовете по нейния предмет – любопитни факти и много логика.

 

Бившите възпитаници на Американския колеж, които обикновено са поканени, са също много ценен източник на информация и модел за подражание. Успешни, интелигентни, завършили в елитни университети.

 

acs 15

 

И идва моментът за включването на Мария Ангелова, заместник-директор. Препоръчвам ви да си вземете листа и химикал за писане. Всяка думичка, която споделя, е много важна и ще е полезна после на ученика при изпита. Обикновено дава примери какви теми за есе са се паднали. Казва дали кандидатстващите са разбрали или не въпроса. Какви са резултатите. Какво са писали. Какви са успешните или интересните предложения. Минава през няколко теми, обяснява какво се изисква от есета – всичко е много полезно и ще ви бъде ориентир как се пише есе за изпита в Колежа.

 

info sresta american college 2013 1

 

Също така г-жа Ангелова описва и какви са правилните стратегии при попълване на теста, който е от 4 части – две математики, логика и четене с разбиране. Например, ако въпросът, който ви е затруднил и не успявате да намерите верния отговор, но имате посочени няколко варианта, по-добре изберете един от тях, така имате шанс да улучите верния. Ако е отворен въпросът (т.е. без посочени отговори), може би е по-добре да не посочвате нищо, за да не губите време. Изложението съдържа все такива ценни съвети, които ще са ви полезни не само за този изпит, но и за други в подобен формат.

 

Нещо също така важна – в последните години по време на тези информационни срещи служители от училището раздаваха и листа с извадки от теста, който се е паднал в предишната година. Така че всички, които питат къде да намерят тестове за прием в АК – това е мястото.

Дни на отворените врати

 

Дните на отворените врати за учебната 2017/2018 година са обявени на сайта на Американския колеж:

 

21 октомври, събота, 11:30 ч. – регистрацията вече е приключила

11 ноември, събота, 11:30 ч. – регистрацията вече е приключила (вижте тук, обн. 19.10.2017)

15 ноември, сряда, 16 ч.

9 декември, събота, 11:30 ч.

13 януари, събота, 11:30 ч.

Пловдив
26 октомври 2017 г., 18:00, ОУ „Екзарх Антим I“
ул. „Захари Стоянов“ 86

Кърджали
26 октомври 2017 г., 18:00, Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“,
ул. „Републиканска“ 40

Бургас
9 ноември 2017 г., 18:00, ОУ „Братя Миладинови“,
ул. „Родопи“

Варна
9 ноември 2017 г., 18:00, ОУ „Черноризец Храбър“,
ул. „Студентска“ 1

Получих запитване от читател на „Данибон“ за повече информация за тези Дни на отворените врати. Ето какво ново научих.

 

Американският колеж е въвел вече форма за регистрация за тези Дни на отворените врати. Целта е организаторите да се ориентират колко души ще присъстват и най-вече всички присъстващи да се чувстват удобно, залата да не е претъпкана и да няма правостоящи.

 

Седмица преди първата дата, всички места вече са запълнени за събитието на 21 октомври, и формата за регистрация е вече затворена, съобщиха от училището. Имайте предвид тази информация при следващите дати. Регистрирайте се по-рано.

 

Друга новост е свързана с формуляра за регистрация за тези събития. Има въпрос дали записалите се искат да получават електронния бюлетин на Американския колеж, т.нар. e-Newsletter. Онези, които отговорят с „да“, се абонират за него. Той е списван много добре, съдържа интересна информация, така че ако искате да се ориентирате още по-добре какво се случва в училището, можете да се абонирате.

 

За новини около Дните на отворените врати следете:

 

Сайта на Американския колеж

Фейсбук страницата на Американския колеж

Семействата, които пропуснат всички информационни срещи поради някаква причина, могат да се свържат с Американския колеж и да си запишат час за посещение. Ще им бъде организирана обиколка из училището и ще бъдат дадени насоки за подготовка за приемния изпит.

 

Новости около Американския колеж

 

Също така има новости тази година и в самия Американски колеж. Вече е със статут на иновативно училище, а всеки ученик разполага с Chromebook и достъп до Google Classroom.

 

21640463_10212075212128432_1745170699_o

 

Изпитът за прием в Американския колеж е 18 март 2018 г.

 

Следете рубриката „Американски колеж“ в сайта „Данибон“, в която споделям личен опит и информации за училището, които ме вълнуват като родител на ученик от Колежа и като блогър с интереси по темата за частното образование. В рубриката има вече над 270 статии по темата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".