Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Как възпитават на добрини и на добри дела в Американския колеж

Как възпитават на добрини и на добри дела в Американския колеж

dobri dela v acs

Сутринта ми започна с едно мило извинение от моя 14-годишен син Ники: „Извинявай, мамо, че се забавих!“, а точно бях паркирала колата пред блока и реално не съм чакала повече от секунди, но ми направи много добро впечатление вежливото изречение на моето голямо момче. Това изречение ми усмихна деня и признавам си – бях като заразена. Правех през цялия път до Американския колеж добри дела – с отворени обятия и с усмивка давах предимство на всяка кола, та дори и пуснах огромен автобус, който определено щеше да ме забави, но какво от това, казах си – вътре пътуват толкова хора, а ние бързо щяхме да наваксам секундите забавяне след това.

От няколко дни пиша упорито как трябва да се върнем към по-джентълменското поведение. Все си припомням една реплика, която бях споделила във Фейсбук преди време: „Винаги отваряйте вратата пред дама, не защото тя е дама, а защото Вие сте джентълмен“. Т.е. важно е самоуважението, а правенето на добрини и на добри дела е дори по-висша стъпка в това джентълменското поведение.

Днес съм решила да ви разкажа как в Американския колеж учат учениците си да правят добрини и добри дела. Но преди да споделя, ще вметна и още нещо. Явно няма случайни неща. Тази сутрин видях много силно филмче във Фейсбук профила на моя приятелка – как хората трябва да са добри и да правят добрини. Филмчето разказва следната история: непознат човек подарява на едно дете торта, а то иска да я подари на своя дядо, но нямат парички. Непознатият плаща и след това споделя как като малък друг непознат човек от опашката му е подарил торта на рождения му ден, тъй като майка му е нямала достатъчно пари. Този жест се е превърнал в лавинообразен – всеки, който е получил такъв изненадващ подарък, обещава да не връща парите, а да върне жеста на друг непознат човек, когато има възможност. Филмчето можете да го изгледате тук.

А сега се връщам към Американския колеж и една тяхна инициатива от последните седмици, която явно се оказва заразителна и много се надявам да бъде подхваната и от други младежи извън Колежа, а и не само младежи. Идеята беше да правят добри дела. А натрупването на добри дела в един момент наистина може да се превърне в социална епидемия и на всички нас да ни е по-приятно.

Миналата седмица бяха гледали филми, в които се разказва колко е хубаво да се правят добрини. Едното филмче е било да се разглежда правенето на добрини от научна гледна точка или по-скоро от гледна точка на физиката. След това към 8-класниците беше отравено предизвикателство да направят две добри дела, които после да впишат.

Началото на добрите дела е тръгнало от учителите. Съветничката на Ники – Хана Алън беше приготвила кексчета за цялата им група и им ги беше раздала – на всяко дете по две. Първото предизвикателство беше да подарят всяко кексче на непознато дете в Колежа – хем мил жест, хем повод за запознанство. Явно всички са доста по-отворени в Колежа и задачката е била изпълнена бързо.

След като свършат с мисията си да направят две добрини, 8-класниците трябваше да ги впишат на листчета от цветна хартия, а после Ученическият съвет на 8. клас свързали във верига добрините и я окачили на стълбището в сграда „Сандърс.“ Основното мото на кампанията е цитат от Далай Лама:

„Бъдете добри, когато е възможно. Винаги е възможно.“

А ако ви е интересно какво са вписали децата, ето няколко добрини:

– Купих сладки на приятелите ми, просто за да ги почерпя.

– Предложих на възрастната ми съседка да й напазарувам. И го направих.

– Предложих на приятеля си от моя клас да му помогна по математика.

– Видях един господин да си изпуска портмонето. Вдигнах го и тичах, за да настигна господина и да го върна.

– Помогнах на възрастен човек да се качи в автобуса.

Надявам се инициативата им да е заразителна и в нея да се включат и други – не само ученици, а и възрастни. Не говоря за някаква официална кампания, а всеки сам да си реши да направи добрини.

Скоро споделих идея във Фейсбук, как всеки може да си направи Коледен календар с добри дела. Всеки ден да си набележи да направи някоя добрина – например, „да се усмихвам на всички хора“, „да започвам разговора с комплимент“, „да почерпя приятели и колеги“, „да спазвам правилата на пътя“ и др. Можете да впишете най-различни вариации за добрини в този Коледен календар – и за себе си, и за децата си и дано това положително настроение да стане още по-заразително и да виждаме все повече усмихнати и вежливи хора, готови винаги да помогнат.

снимка: Американски колеж

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.