Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Два месеца в Американския колеж и няколко мисли за новите знания и умения, породени около дрескода при една презентация

Два месеца в Американския колеж и няколко мисли за новите знания и умения, породени около дрескода при една презентация

acs 8 class 15 sept 2015

За известно време се позабавих с писане на статии за Американския колеж. Същевременно обаче разбрах колко много момичета и момчета, а и техните родители, следят тази моя рубрика. Радвам се, че мога да бъда полезна на много хора с моята гледна точка.

През тези седмици се случиха много неща в Колежа. Винаги съм се чудила как PR-ите на това училище успяват да обхват всичко. Дори и в някои корпорации едва ли се случват ежедневно чак толкова събития и имат толкова новини.

Ще ви разкажа през тези две-три седмици какво най-много ме впечатли. Това е нещо, което споделих с най-близките си приятели и което, струва ми се, е доста по-различно от нещата в нашите училища. Изключително много ми хареса и го смятам за много ценен опит.

Миналата седмица класът на Ники (8/5) имаха презентация. По отношение на английския, презентаторските умения и други качества, които трябваше да се демонстрират, а така също и за параметрите на проекта – не бих могла да говоря, защото това е изцяло нещо, което зависеше от сина ми и съученика му, с когото работиха в група. Имаше си изисквания, стъпки, за да се постигне резултата. Това, за което ние с мъжа ми помогнахме, беше изискването да е облечен за самата презентация по определен начин. Имаха дрескод. И той беше – business casual. В училище им бяха разяснили как трябва да бъдат облечени, когато презентират. Имаха изпратени и определени примери – и за момичетата, и за момчетата. Ники, съпругът ми и аз отделихме време и мисля, че се справихме много добре със задачката. Междувременно и Ники понаучи още доста при какви случаи как би трябвало да се облича.

Аз съм на мнение, че това не трябва да са изкуствени знания, а е хубаво, че отрано има кой да им ги обясни, имат ситуации, в които да бъдат с това облекло и най-вече да придобият опит и да се чувстват естествено по този начин. Ники сподели, че ще имат и още презентации през тази година и явно ще отработят всички умения, за да са отлични презентатори на свои проекти. Ще е необходимо да спазва и посочения дрескод, когато презентира.

Винаги съм очаквала от училището, особено в по-големите класове, да насочва учениците при какви събития как е удачно да са облечени, как да се държат, а и да им дава възможности и да им предоставя ситуации за тестване на новите умения. Тези знания говорят за едно високо ниво на култура, самоуважение и най-вече уважение и към другите.

Но да не останете с впечатление, че се обръща внимание само на дрескода. Да уточня, че пиша за него, защото имахме участие като родители и ние давахме също съвети. Иначе за самите проекти бегло се информирах и забелязвах как всичко се прави стъпка по стъпка и обръщаха внимание на всяко детайлче. Разказвах скоро на приятелка за това и използвах израза: „изпипват всичко до съвършенство“. Вероятно, за да имат един стабилен модел, който след това да ползват при други проекти, които ще правят, но тогава насоките от учителите ще са все по-малко. А тези знания и умения вече трябва да са съвсем естествени.

Изглежда Ники се беше справил с всички компоненти, които формираха оценката му от презентацията на проекта. Признавам си – очаквах тази оценка с доста голямо нетърпение и после доста се зарадвах.

Скоро имаше Ден на отворените врати в колежа за родителите на учениците. Запомнила съм едно изказване, което силно ме накара да се замисля. То беше на Румяна Иванова (ръководител на Катедра по английски език в осми клас), която преподава по английски на 8-класниците (8/5 и 8/6) и точно при нея беше презентацията. Тя каза, че най-важното е всеки ден децата да правят стъпка напред и да се развиват. Ако се наложи родител да отсъства за един месец, например, той ще забележи огромно развитие с детето си за този период. Точно това ми се струва, че е много важно за философията на Колежа. Няма някакви резки скоци напред за един ден. Всичко се постига с постоянен труд и се върви нагоре „стотна по стотна“, ако се обърне този труд в ученическа оценка. Тези умения за постоянство, труд, старание, спазване на изискванията и правила много се забелязват при най-новите ученици. Трудно ми е да отговоря на хора, които ме питат какво учат в Колежа, защото няма как да се следи всичко – хем е много, хем е разнообразно, а все пак са вече и големи. Виждам, че на Ники му е много интересно и увлекателно, а и не го затруднява. Мога да споделя обаче нещо, което усещам у детето си. Има израстване. Забелязвам по-зряло поведение, отговорност, уважение към задълженията и правилата. За тези два месеца в Американския колеж мога да заключа, че за мен това училище е свързано не само с учене, но и с нещо по-различно. Всички са много активни да предоставят на децата нови полезни знания, умения и най-вече ситуации, в които да си тестват тези нови знания и умения.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.