Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Частно училище „Дрита“ с подписка в подкрепа на „Парите следват ученика“

Частно училище „Дрита“ с подписка в подкрепа на „Парите следват ученика“

drita parite sledvat deteto 0 (1)И още едно частно училище е инициирало подписка в подкрепа на идеята „Парите следват ученика“. През миналата седмица в Данибон съобщих за подписката на ПЧМГ, а сега получих писмо от родител с молба да съдействам за популяризирането на инициативата на ЧСОУ „Дрита“.

В писмото на училището до родителите и в молбата да подкрепят инициативата има много ключови моменти, които ще си позволя да цитирам:

„В последните дни ставаме свидетели на разпалени дебати във връзка със законодателното уреждане на принципа „Парите следват ученика“ – текст, залегнал в новия Закон за предучилищно и училищно образование.

Повече от 20 години Българската Асоциация на Частните Училища /БАЧУ/ се бори за тази справедлива кауза и извоювахме гласуването на първо четене на този текст в закона.

Предстои второ четене. Имаме огромни опасения, че ще загубим тази справедлива кауза в последния момент. Обществото и политиците са поляризирани и рискът текстът да отпадне е реален.

БАЧУ изчерпа ресурсите си като организация за пряката защита на тази кауза. Като зам. председател  Ви приканвам настоятелно, ясно и твърдо да защитите своите интереси. Сега е последната Ви възможност! Всичко е във Вашите ръце!

В тази връзка Ви моля да бъдем организирани и единни в отстояване на правото си като данъкоплатци да получим издръжката за нашите деца…

Срокът е кратък, защото следващата седмица Законът влиза на второ четене в комисия по образование в парламента. След това нашите подписи стават безпредметни…

Нека участваме активно във всички дебати по темата, включително и тези в електронните медии. Опитите за манипулация на общественото мнение са огромни. Незнанието и неразбирането – също…

На този линк Ви изпращам едно от многото разсъждения по темата, защото ми се струва достатъчно точно и ясно.

В заключение мога да кажа:

1. Тези пари съществуват! Те са разпределени по ЕГН  на учениците, но не стигат до тях, а в края на всяка годината се раздават като премии или икономии.

2. Образователната система и нито едно дете от държавно училище няма да бъдат ощетени, защото парите съществуват.

3. Тези пари /Единен разходен стандарт/ са само един от четирите стълба, които финансират държавното училище.

4. Всички деца, чрез своите родители ще получат издръжката си като данъкоплатци.

5. Получавайки  тези пари, частните училища равностойно ще намалят таксите си за обучение.

6. Ще се създаде реална конкурентна среда в системата.

7. В дебатите до тук никой не споменава, че издръжката ще се дължи от 2018 година, ако тогава не се реши нещо друго?!?

Всичко зависи и от нас, а времето е много кратко! Всяко Ваше усилие ще е

полезно!

Да бъдем мъдри, единни и мотивирани!

Диляна Божинова“

Нямам координати на инициаторите, но ако някой желае да се включи в подписката, нека да се свърже с ръководството на ЧСОУ „Дрита“. Предполагам, че те най-добре ще го насочат как може да изрази своята подкрепа.

Благодаря на Петя Иванова за изпратената информация!
снимка: ЧСОУ Дрита

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.