Рубрики
Начало » Коронавирус » Две частни училища обявиха, че минават на онлайн обучение

Две частни училища обявиха, че минават на онлайн обучение

Едното – въпреки нерешителността на МОН. Другото пита „приоритет или на всяка цена“

обн. 31.10.2020

 

decision-1697537_640

 

Кризата е интересно явление. Всеки реагира по определен начин и показва много от определящите му характеристики. Пандемията ни научи много и за управлението на риска. Наблюдавам частните училища у нас от 1997 година. Интересно ми е да следя как реагираха и при старта на учебната година и какви мерки взеха. Щастлива съм да споделя, че наистина много се постараха и подходиха толкова отговорно. При тях нещата не са проформа. Следи се стриктно и съзнателно, дори много повече от това, което изискват от МОН и РЗИ. Тази седмица имаше също ключов момент. В обществото се водят много бурни дискусии дали да се премине на онлайн обучение или да остане присъствено въпреки нарастващият брой на заразените. Всички са насочили поглед към МОН да каже какво да се прави. А решението им да се даде възможност директорите да преценяват дали да минат на онлайн обучение хем е похвално, че предоставя такава възможност и гъвкавост, хем може и доста да бъде атакувано, че се бяга от отговорност и тя се прехвърля отново към директорите, които в последните месеци наистина понасят много. За гимназиите отговорност пое здраният министър, който издаде заповед да се прекратят присъствените часове, но за 1-7 клас лъкатушенето и разнопосочното говорене продължава. Образователният министър заяви, че ще се бори да останат присъствено, но осъзнава, че аргументите му все повече олекват. Ангел Кунчев даде сигнал, че може и малките да преминат на онлайн обучение, а здравният министър защити позицията си за гимназиите с публикация в авторитетно медицинско списание, което доказва, че от започване на обучението на ученици и студенти, заразата се увеличава. Как се реагира в тази сложна ситуация в самите училища беше много показателна. Хубаво е да се вземат ясни и отговорни решения без значение в каква посока са.

 

Две частни училища обявиха публично и твърдо, че излизат в онлайн обучение. Това са „Увекинд“ и „Образователни технологии“.

 

Информация за още училища, които също преминават на онлайн обучение, прочетете в края на статията.

Симпатичните бунтарки от Увекинд с ясно решение „въпреки нерешителността на МОН“

 

Вечните симпатични бунтари от „Увекинд“, които винаги са изпъквали със своето по-алтернативно отношение към ограниченията на образователната система и нехаресване на стриктното подреждане в класации по резултати от матурите (макар че имат много добри), и този път се проявиха точно с имиджа, който имат и с който печелят много привърженици. Мои приятели, които познават създателките на „Увекинд“ – Зарина и Юлия, са ми разказвали, че още като ученички са били такива симпатични бунтарки. По тази причина е още по-симпатично, че точно те създават едно много успешно частно училище. Тази седмица Зарина и Юлия написаха съвсем открито, че вземат трудното, но отговорно решение „въпреки нерешителността на МОН“ и училището преминава на онлайн обучение до 8 ноември, за да запази живота и здравето на учениците и учителите. В „Увекинд“ преподавател е и младият учител Петър Велков, който се превърна е в едно от знаковите имена последните месеци в дискусиите за мерките в образователната система по време на пандемията.

 

Въпреки МОН

Скъпи родители,

Изправени сме пред сериозното предизвикателство да вземем решение за нашата общност в трудно време.

За нас като родители, учители и създателки на Увекинд най-важно винаги е било да опазим на първо място живота и здравето на нашите деца, и да запазим целостта на нашата общност, включваща тях, вас и учителите ни непокътната.

 

Затова, въпреки нерешителността на МОН, взехме трудното, но отговорно решение да използваме предстоящата есенна ваканция и от утре (28.10.2020 г.) до следващия петък (06.11.2020 г.) училището да премине в дистанционен режим на работа.

 

С включените в този период 5 учебни дни и още 7 почивни (ваканция+ 2 уикенда) се събират общо 12 дни, които ще позволят на всяко семейство да се изолира, ако реши, като в същото време няма да нарушаваме учебния ритъм на децата.

 

Есенната ваканция е от петък (30.10.2020 г.) до вторник (03.11.2020 г.) включително, като очакваме учениците обратно присъствено на училище на 09.11.2020 г. (понеделник).

 

Обучението в електронна среда ще се осъществява, като учениците се включват в Google Meet чрез линковете в Google Classroom.

 

В случай на затруднения при влизането в Google Meet, не се колебайте да се свържете с класния ръководител на Вашето дете или да ни пишете на info@uwekind.bg.

 

Напомняме, че в Google Meet е задължително учениците да са с включена камера. Можете да си припомните и нашия Uwekind Netiquette.

 

Ще продължим да ви информираме своевременно за всяко развитие на епидемиологичната обстановка, което засяга общността ни.

Благодарим ви за добронамереността и за подкрепата в това трудно, но важно решение!

 

Вярваме, че заедно нашата общност, която показа завидна сила при Голямата карантина от март до юни’20, ще успее да премине през тази учебна година без страх през малките предизвикателства, които ни предстоят.

 

С пожелание за здраве и спокойни дни,

Зарина, Юлия и целият екип на Увекинд – училището на Вашето дете

 

 

„Всеки поема своята отговорност. Аз поемам своята“, каза създателката на „Образователни технологии“

„Образователни технологии“ е другото частно училище, което заяви открито, че преминава на онлайн обучение, за да запази здравето на учителите си. За разлика от „Увекинд“, за „Образователни технологии“ имам по-малко наблюдения. От успешни школи за подготовка за кандидатстване се развиха и в частното образование и се радват на интерес в последните години. Когато прочета нещо за тях, винаги си спомням какво беше споделих с мен един баща, който беше много горд с избора си. Не знаеше, че съм запозната със сферата на частното образование и по тази причина споделеното е още по-ценно. Имахме малък контакт, тъй като като собственик на малък бизнес се ангажира да извърши една инсталация у нас. Видя, че имаме деца и така се похвали, че неговото дете учи в „Образователни технологии“. Беше щастлив колко грижи и внимание получава от училището. Тепърва навлизаше като родител в частното образование и се впечатляваше от отношението. Това е единственото по-лично мнение, споделено с мен, но следя всички частни училища и имам поглед върху тази сфера и мисля, че е точно.

 

Посланието на създателката на „Образователни технологии“ Мария Амзина ми направи изключително силно впечатление. Много откровено, емоционално, разстърсващо. Започва с „ПРИОРИТЕТ ИЛИ НА ВСЯКА ЦЕНА!“. В него имаше личен момент за болни учители от училището, за които се тревожи и не може да спи нощно време, за да мисли как ли са те. Открито и твърдо заявява: „Всеки поема своята отговорност. Аз поемам моята!“.

 

Мария Амзина, създател на „Образователни технологии“, в публично послание във Фейсбук:

 

ПРИОРИТЕТ ИЛИ НА ВСЯКА ЦЕНА!

Начало на учебната година в частни училища Образователни технологии – ентусиазъм, вдъхновение, подготовка в методичен и организационен план. Превантивни мерки с участието на родителите – пречистватели с висок клас, увеличен персонал за дезинфекция на училището, спазване на правила и препоръки. Още през месец август дадохме опция за избор на родителите – присъствено или онлайн обучение за децата си.

Още не е изтекъл месец октомври и за една седмица има четирима болни преподаватели, предшествано от карантинирани паралелки поради болни родители и съответно контактни ученици.

На пръв поглед това се приема за нормално и очаквано. Но не и когато носиш отговорност за живота и здравето на тези учители и съответно се тревожиш за болни деца и родители.

Когато си мислиш, че при теб няма да се случи, защото си взел всички мерки. И само за два дни не спиш, защото не знаеш как са прекарали нощта болните учители, когато ти казват, че „днес бях по-зле“, когато си направил всичко възможно да ги подкрепиш и въпреки това се случва, си задаваш въпроса: Приоритет ли е присъственото обучение в тази рискована ситуация за здравето и живота на много хора или е на всяка цена.

Вероятно за много ИТ компании, фирми в различни сектори, живота и здравето на служителите им са важни и правят всичко възможно да ги защитят. Те имат право на това решение да работят от вкъщи. Къде остава обаче защитата на учителите, а на лекарите, към които мога да замълча и да се поклоня дълбоко с респект.

Много добре знам и очакванията на родителите – родителите искат децата им да са в училище. И ние искаме, защото сме създали училището за техните деца. Но в тази ситуация риска, на който са изложени и учителите, и семействата е неоправдан. Знам, че никой от нас не е застрахован. Няма да коментирам коментарите на много хора и различните мнения с маски или без маски, има ли вирус или няма. Всеки поема своята отговорност.

Аз поемам моята!

Лятото сме подготвили наша платформа за обучение в електронна среда. Имаме собствена платформа и сме лицензирано училище на Google. Ние работим в реално време и работата в електронна среда като система на обучение, проследяване на работата на децата, комуникация с родителите е обмислена с всеки детайл. В същото време от страна на ръководството се следи работата на учителите и се упражнява ежедневен контрол. Правят се периодични срещи. Обръща се внимание на всеки сигнал от родител.

Като пиша това си давам сметка, че трябва да го изпълним на 100% и ще направя всичко възможно с екипа ни да го постигнем.

Знам за неудобствата на родителите да организират делата си така, че да се справят и те с децата си, когато учат от вкъщи. Но повярвайте ми, това не е слабост от наша страна. Моля за разбиране, съпричастност от страна на родителите и за изключителна всеотдайност, отговорност и прецизност в работата на преподавателите.

Оставаме в електронна среда и при първа възможност и успокояване на ситуацията ще правим промени в полза и на децата, и на учителите.

Желая здраве на всички учители от частни училища Образователни технологии, на всички ученици и техните семейства! Пазете се!

Мария Амзина

 

 

Кризата е нещо сложно, но и много ценно като опит, като наблюдения за реакции и най-вече показателна какъв избор ще направи човек.

 

Дискусията е тук.

 

Още училища

Информация от дискусията за още училищата:

 

„И ЧОУ Света София преминава на дистанционно обучение за 4-7 клас“ другата седмица. (източник)

 

„И Руското училище към посолството мина онлайн миналата и идната седмица“ (източник)

 

Получавам много запитвания кои училища са преминали на онлайн обучение. Ако има и други училища, можете да ми пишете на danybon.pr@gmail.com.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".