Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Историята на елитните швейцарски училища по добри обноски и за техните знатни възпитанички

Историята на елитните швейцарски училища по добри обноски и за техните знатни възпитанички

Училищата, в които се учиш как да живееш добре

Лейди Даяна - възпитаничка на елитно швейцарско училище по добри маниери

Лейди Даяна – възпитаничка на елитно швейцарско училище по добри маниери

 

Западната жена може да е загубила желание да се обучава на добри обноски в обществото, но тази тръпка постоянно се заражда в други нации. В момента голям интерес има сред китайките. Преди това бум е имало сред латиноамериканките, арабките, индийките и сред някои момичета от богати семейства от африкански държави. Напоследък започва да се възвръща интересът и сред английските девойки, които започват да посещават специални курсове и да се обучават как се става дама. По-чести новини в тази област обаче идват от Китай, където интересът е голям и китайки плащат по 16 000 долара за местен кратък курс по етикет и добри обноски. По-предприемчивите завършват в Швейцария Institut Villa Pierrefeu – последният оцелял институт сред т.н. „финишинг“ училища, и след това създават свои школи в Китай. Радват се на добра клиентела и голямо търсене. Прилагат бизнес знания, за да дадат живот на европейската идея за обучение по добри маниер. И успяват. Може би благодарение на тях в последно време отново се заговори за тази уж затворена страница от историята – училища по добри маниери, известни и като английски „финишинг“ училища.

 

Сред ученичките в швейцарския Institut Villa Pierrefeu има много дами с успешна кариера, бизнес и брак. Много от тях са с MBA. Имат много контакти от цял свят. И все повече осъзнават, че добрите маниери водят до по-добър бизнес.

 

 

През 60-те години на 20 век бавно започва убийството на елитните „финишинг“ училища в Швейцария и други части по света. Причините са няколко: философията на модерните времена, която проправи път на нови ценности и загърби традиционните; феминизмът и новата идея за ролята на жената; бизнес мисленето за пари, което измести желанието за придобиване на добри обноски. Всичко това води до закриването на много училища, в които до среда на 20 век се обучават богати млади момичета.

Какво представляват „финишинг“ училищата?

 

„Финишинг“ училищата са училища, в които богатите млади момичета отиват, за да довършват своето обучение преди да влязат в обществото. Там придобиват добри маниери. Изучава се етикет, протокол, „savoir-vivre“ (знания как да живеят добре като запазят елегантност и мъдрост), изкуство по гостоприемство, сервиране на масата, поддържане на дома чист, курс по готварство (обучавани са да приготвят изискани ястия), курс по декорация, история на изкуството, танци, управление на домакинството, интелегентни забавления (intelligent enjoyment). Обучавани са как да реагират при различни ситуации със запазване на самообладание, добри маниери и елегантност.

 

Преди се е говорило само на френски. Сега обученията често са на английски. Много предмети са премахнати и се учи преди всичко етикет, протокол, но все пак са запазени и някои важни насоки по добри маниери на масата.

 

На английски тези училища са познати с две имена: finishing school или charm school. Първото е по-често използвано. На руски са познати като „Пансион благородных девиц“ („Пансион за благородни девици“).

 

Появата на дамски образователни салони през XIX век води до създаването на този тип училища за завършващо образование на дамите от богатите слоеве на обществото. Появяват се в Швейцария през 80-те години на XIX век. Разполагат се във френскоезичната част на страната около Женевското езеро. Мястото не е случайно – често тук дамите поспирали при своите обиколки из Европа, за да подишат чист въздух. Училищата се намират в красиви сгради с красиви гледки. В тях започват да идват богати момичета от Европа и Северна Америка, за да се запознават с европейската и френската култура. Трябвало задължително да знаят френски – езикът на вежливостта.

 

През 1882 година началото е поставено от Brillantmont и Château Mont-Choisi. Двете се намират в Лозана. Brillantmont вече се е трасформирало в международно училище, а Château Mont-Choisi (училището на Карла Бруни-Саркози) затваря врати през 1996 г.

 

В най-златните години на тези пансиони, хиляди знатни момичета били изпращани да учат там и да придобият добри обноски преди да влязат в обществото и да се омъжат за благородници или поне „правилните съпрузи“.

 

След Втората световна война силата на тези училища започва да намалява. През 60-те години на 20 век постепенно идеята замира. Ролята на жената в обществото става вече все по-различна и все по-малко е имало нужда от благородни дами с добри обноски. Макар че семейства като това на принцеса Даяна и други знатни момичета продължават да оценяват и този тип образование.

 

По-малкият брой ученички води до финансови проблеми и много от училищата са закрити, а други – преобразувани. Този процес продължава до края на 20 век, когато затварят училища – емблеми. В същото време започват да се прокрадва нов интерес, най-вече от момичета от други континенти. До този момент швейцарските „финишинг“ училища са били посещавани най-вече от англичанки и американки, които в модерните времена са добили по-друга представа за своята роля в обществото. Интересът се засилва от момичета от Мексико, Индия, Япония, от арабските държави, а в последното десетилетие – от китайки. Другата целева група са успели дами, които осъзнават силата на добрите маниери.

 

Известни училища по добри маниери в Швейцария 

Brillantmont – създадено през 1882 г., трансформирано в международно училище

Château Mont-Choisi – създадено през 1882 г., затваря през 1996 г. Училището на Карла Бруни-Саркози.

Institut Alpin Videmanette – училището на принцеса Даяна

Mon Fertile – училището на Камила, херцогиня на Корнуол (втората съпруга на принц Чарлз)

Le Mesnil

Institut Château Beau-Cedre – затваря врати през 2002 г. Кралица Елизабет Втора е обмисляла това училище за принцеса Анна.

Vieux Chalet

Le Manoir – възпитаничка на това училище е британската шпионка Вера Аткинс. Тя е румънка от еврейски произход. Завършила е Сорбоната, а така също и това престижно „финишинг“ училище в Лозана. Le Manoir имал частен плаж, а през зимата възпитаничките карали ски в луксозния курорт Санкт Мориц.

Institut Villa Pierrefeu – това е последното оцеляло традиционно швейцарско „финишинг“ училище. Създадено е през 1954 г. Все още съществува и се радва на голяма популярност и медиен интерес в последните години. Възпитаничка на това училище е популярната китайка Сара Джейн Хо, която създаде своя школа в родината си и в момента умело популяризира не само в страната си, но и на запад идеята за обучение по добри маниери.

 

Известни възпитанички

Сред най-известните  възпитанички на швейцарските „финишинг“ училища са принцеса Даяна и Карла Бруни-Саркози.

 

Принцеса Даяна е завършила Institut Alpin Videmanette. Тя е изкарала там една година – от 1977 година до 1978 година. Била изпратена в този институт след като приключва образованието си, за да завърши напълно цялото си обучение с познания по протокол и добри обноски. Даяна е била ученичка там преди да се омъжи за принц Чарлз. В института са изучавали обноски, готвене, френски. Учили се да се гримират. Карали ски. Institut Alpin Videmanette затваря през 1991 година.

 

Мишел Обама и Карла Бруни

Мишел Обама и Карла Бруни

 

Карла Бруни-Саркози, съпругата на бившия френски президент Никола Саркози, е възпитаничка на Château Mont-Choisi – това е едно от най-първите и престижни „финишинг“ училища в Швейцария. Основано е през 1882 година, но затваря врати през 1996 година. Бруни е от италиански произход. Тя е израснала в богато и музикално семейство. Баща й е композитор на италиански опери, но и един от собствениците на концерна за автомобилни гуми „Пирели“. Карла Бруни е известен топмодел, певица и композитор. Омъжи се за Саркози, докато той беше френски президент. Двамата имат дъщеричка – Джулия, която се ражда през 2011 година.

Institut Villa Pierrefeu 

 

В миналото около Женевското езеро е имало поне 60 елитни частни училища за добри обноски. В момента е останало само едно, но то се е превърнало в световна марка за обучение.  Institut Villa Pierrefeu привлича дами от цял свят и е целогодишно запълнено, тъй като има ученици от цял свят. Начело на института е Вивиен Нери, която наследява тази работа от майка си. С бизнес идеи вече помага и синът й Филип.

 

 

Училището все още е основно за богати дами, тъй като таксите са доста високи (за 2012 година например е известно, че таксата е била 33 000 паунда, за 2011 година – 6-седмичен курс е струвал 20 000 долара). Приемат се момичета, навършили 18 години. Повечето са завършили средното си образование и са си взели „gap year“ преди университета. Те произхождат от богати семейства най-вече на адвокати, лекари, изпълнителни директори. Но много от възпитаничките всъщност са вече реализирани, успешни жени, които осъзнават ценността на добрите маниери. Сред ученичките има журналистки, дипломати, съдии, висши мениджъри. Те са разбрали, че добрите обноски водят до по-добър бизнес. Програмите вече отговарят на новите цели – набляга се основно на международния етикет и дипломация, но през цялото време се акцентира на добрите обноски.

 

„Хората вече разбират, че добрите обноски правят по-добър бизнес“, споделя възпитаничка на швейцарското училище по добри маниери.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".