Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » Как се кандидатства за елитна детска градина в Манхатън?

Как се кандидатства за елитна детска градина в Манхатън?

 

elitna chdg manhatan

 

Да се влезе в добра градина в Манхатън е равносилно на това да бъдеш приет в колеж от Бръшляновата лига. Местата са много малко, а броят на желаещите постоянно се увеличава. Нищо, че таксите в тези градини са между 16 000 и 25 000 долара на година. Консултациите как да се минат изпитите за прием в градина струват по 6000 долара и доста родители ги плащат, защото мечтаят детето им да учи на такова място. И пак няма гаранции за прием след толкова скъпи консултации. А стресът по приема е огромен.

Когато детето стане на 2 години, пише Лиза Бърнбах в книга си „Истинските препита“, родителите трябва да се обадят на всяка градина, която са харесали в един единствен ден – вторникът след Деня на труда (първия понеделник на септември). Само тогава могат да го направят. Родителите средно харесват по осем градини. Започва се звънене, а линиите са непрекъснато заети. В прозвъняването се включват всички, които могат да съдействат – майката, бащата, асистентката в работата на бащата, съпругът на асистентката. Няма смисъл някой да се изнервя от ситуацията, защото това изобщо няма да помогне на детето. Обажданията са, за да се запази час за събеседване с детето и със семейството. Никой от родителите никога не е виждал отблизо тази градина. Единствено ако имат по-голямо дете в него, са по-запознати.

В Манхатън местата за детските градини са около 2500. Половината обикновено са запазени за по-малки братя и сестри. Търсенето е огромно.

Лиза Бърнбах пише, че ако семействата имат късмет и успеят да се свържат с някоя градина в първия вторник на септември и им дадат час за събеседване, а и ги приемат, ще са големи късметлии децата им да учат в прекрасна детска градина срещу суми от 16 000 – 25 000 долара на година.

Тестовете за кандидатстването в тези частни градини в Манхатън също са пословични. Има дори развити супер скъпи консултантски услуги, които съдействат на семейството и детето да се справи с теста. Има и популярни групи за взаимопомощ между родителите, където взаимно се съветват как да се вземе даден тест. Изпитът е под формата на игра. Ето един пример, който видях в един сайт като ориентир за родителите как да тренират с 2-годишното си дете преди да отиде на изпит. Играта се казва „Аз шпионирам“. Родителят казва: „Аз си мисля за нещо, което има бутони, звъни и се ползва, за да се обадиш на някого. Що е то?“. Такива въпроси със сигурност ще има на изпита. Също така трябва да се провокира мисленето на детето с въпроси от сорта: „Защо е важно да се държи ножицата внимателно?“. Тези въпроси са втората част от теста, който трябва да минат децата-кандидатстващи за градина. Третият раздел от устния тест е проверка дали детето е с добри обноски. Задават се въпроси от сорта: „Защо трябва да казваме „моля“?“. Често децата отговарят „Защото аз така искам“, което е грешен отговор. Целта е детето да покаже, че наистина е възпитано и осъзнава защо използва думата „моля“, например. Четвъртият раздел от препитването е да се намери връзка между два предмета – например, „четката за зъби и четката за коса са …“.

При кандидатстване за елитни градини в САЩ Лиза Бърнбах дава 5 ценни съвета, които важат за ситуации извън Манхатън.

1. Да се кандидатства онлайн.

2. Не забравяйте, че всички деца, които попадат в тези училища, ще станат надарени. Така че не използвайте при кандидатстването тази дума.

3. Детето ви е преди всички човек. Не засилвайте умишлено някои негови качества. (Например, в един сайт прочетох, че е имало случаи в Манхатън, в които родители обясняват, че често дискутират с 3-годишното си дете Израелско-Палестинския конфликт).

4. Опитайте се да не следите под микроскоп поведението на детето си по време на събеседването. Учителите наблюдават детето как общува с другите деца, доколко емоционално и социално е готово за посещение на детска градина/училище.

5. Никога не казвайте на 3-4-5-годишните деца, че „отивате на изпит“ или че „кандидатствате“ за дадена градина/училище. Опитайте се да не му предадете целия си стрес. Кажете му, че отива на едно място, където ще види други деца и да си поговори с няколко възрастни.

източник: „Истинските препита“ на Лиза Бърнбах, http://theivycoach.com/,http://erblearn.org/parents/admission/ecaa, http://nymag.com/nymetro/urban/education/features/15141/

снимка: карта на Гугъл, David Harry Stewart

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.