Рубрики
Начало » Блог » Нашите домашни приготовления и вълнения за Хелоуин в ЧОУ „Света София“

Нашите домашни приготовления и вълнения за Хелоуин в ЧОУ „Света София“

 

viki blagoev halloween 2013

 

В нашето училище Хелоуин се празнува и е един от най-запомнящите празници. Според мен, не е въпросът в това чия традиция е, а че децата се забавляват и точно в средата на трудния първи срок, имат повод за един чудесен карнавал. Приготовленията започват може би месец преди това и всички много се вълнуват.

Седмокласниците правят бал, на който са поканени големите ученици от 5 до 7 клас. Има музика, танци, хапване. Снощи Ники – моят седмокласник, не успя да отиде на тренировка по кунг-фу, защото искал да подбере още музика за купона. Щяло да има и жури, което да избира най-интересния сладкиш и той бил сред членовете му.

Малките пък си имат свои забавления, за които говорят години наред. Всеки ден се допитват до г-жа Чанкова, преподавателката им по театър, какво може да се носи и как трябва да са маскирани. Вики – моето ПУК-че (т.е. ученик в предучилищния клас на ЧОУ „Света София“) сведе вчера списъка си с инструкции до три важни точки – 1. да купя бонбони; 2. да му сложа минерална вода; 3. да му купя торбичка, в която да слага сладките и бонбоните, за да не изядял всичките веднага. С такива ясни инструкции няма как да не се справи всяка майка.

Вълненията при Вики бяха доста големи. Снощи му поставих задача да разпредели всички бонбони от една огромна купа в неговата и на батко му торбички за Хелоуин. Вики съвсем старателно се захвана с поставената задача. Бонбоните бяха много и най-различни. Вземаше по две и оформи дълги редички, които бяха съвсем идентични. После приготви двете чанти с лакомства. След това премери костюма си на нинджа и каза, че иска да си ляга рано, за да идва утрешният ден по-бързо. Тази сутрин стана дори преди мен, за да може да се облече с костюма си и да пътува маскиран в буса. Реши, че няма да взема сабята си, която е част от костюма на нинджа, защото имали инструкция „Без оръжия“. Прави ми много добро впечатление на няколко пъти откакто е ученик, че винаги повтаря, че в училището си има правила и той спазва тези правила. Например, казали са им, че могат да си носят по една книжка, посяга да вземе две, но се сеща и казва, че може само по една книга и взема една. Или пък решава да носи играчка, но се сеща, че правилото е да се носят играчки в петък. Ето и днес се лиши от сабята си, защото се сети, че оръжия не са разрешени.

Не съм ходила никога на този празник в ЧОУ „Света София“, но родители, които возят децата си разказват, че е нещо впечатляващо. От всички бусове изскачат приказни герои, принцеси, принцове, пирати, нинджи, вещици, призраци, чудовища, скелети. Носят се тиквени фенери, метли, бонбони. Това са над 400 деца, всичките маскирани и заразени с карнавален дух. С нетърпение чакам снимки от празника, дори и само така – човек може да улови веселото настроение.

Дано да си изкарат чудесно – и малките, и големите, а седмокласниците да направят прекрасен бал, който да се помни години наред!

снимка на Виктор Благоев, ПУК А, ЧОУ „Света София“

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.