Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Един ден на отворените врати в Американския колеж в 30 снимки

Един ден на отворените врати в Американския колеж в 30 снимки

 

info sresta american college Niki i priateli 2013

Ники и приятелите му от ЧОУ „Света София“ по време на информационната среща в Американския колеж – окт. 2013

 

В събота си подарихме прекрасна, слънчева семейна разходка. Имаше прекрасен парк, имаше чист въздух. Единственото, което беше по-различно – разходката беше из Американския колеж. Беше първият Ден на отворените врати на училището за тази учебна година. Срещнахме половината си клас от ЧОУ „Света София“ и както винаги, когато сме заедно, изкарахме повече от прекрасно.

Доста се чудихме дали да вземем малкия ни си син Вики. А и той няколко пъти ни пита: „Аз поканен ли съм?“, но решихме да отидем без него. Оказа се, че там е негово много добро приятелче от ПУК „А“ от „Света София“, който е брат на приятел и съученик на големия ми син. Имаше и други братчета. Така че наистина можеше да си стане прекрасна есенна разходка за цялото семейство.

Колежът през есента е изключително красив. В парка има много дървета, които сега бяха в различни есенни краски. Отделно времето беше топло и много спокойно. Сградите са аристократични, поляните и алеите – поддържани. Наоколо имаше и красиви къщички на преподавателите. Човек се пренася за часове все едно на друго място и забравя къде се намира.

Нашият гид беше прекрасно и лъчезарно момче. Казваше се Антоний Кирилов. Сподели, че се увлича от математика и физика. При задължителните 75 часа извънкласна дейност, той има 180 часа. Член е на Клуба по природни науки. Споделих със служители от Колежа колко съм впечатлена от нашия гид и разбрах, че миналата година на Рожен Антоний изненадал дори местните астрономи с научните си коментари. Удивително момче! Всички бързо му станахме фенове. Момчетата от нашия клас го следваха плътно и се вслушваха във всяка негова дума за живота в училището. Често и ни разсмиваше – има страхотно чувство за хумор. След като се разделихме, нашата групичка от „Света София“ продължихме да си разказваме за Антоний и какво ни е обяснявал.

С Антоний бяхме един час из Колежа. Показа ни всички сгради, спортни площадки, парка. Дори надникнахме и в общежитието. Аз за първи път виждах ученическо общежитие и много ми допадна. Беше чисто и приятно. В стая бяха по две деца. Получаваше се нещо като апартаментче – две двойни стаи, а между тях баня и тоалетна.

Антоний ни заведе в лабораториите на Колежа. Имат по химия, физика и биология. Показа ни и компютърните кабинети. Видяхме сградата на 8-класниците. Бяхме в стаята, в която той е бил в 8 клас. Обясни ни и по коя алея всяка година в началото трябва да бягат и да покрият норматива от 1 миля. Дори ни показа, че вече работи и фонтана – символ на училището. В сградата на 8 клас пък разгледахме изложбата на картини на учениците, които са рисували точно този фонтан. Видяхме отбора по математика, които точно насред парка решаваха задачи заедно с г-н Ивайло Кортезов. Моят математик, т.е. големият ми син Ники, много се впечатли от тази гледка. Видя и няколко познати състезатели, с които се беше запознал на „Математическите боеве“ в Созопол през септември.

Антоний ни разказа какви клубове има в училище и как може човек да си основе сам, ако няма нещо, което му харесва. Той вече си бил направил такъв. Момчетата от нашия клас веднага започнаха да обсъждат какъв клуб да си основат догодина.

Антоний беше прекрасен гид и групичката, за която отговаряше, бързо се увеличаваше. Към нас се присъединяваха и други новодошли и всички го следвахме и слушахме с голямо любопитство.

Разходката ни с Антоний започна в 11,30 ч. и приключи към 12,30 ч. Заведе ни отново във фоайето на основната сграда на колежа. Там имаше кетъринг със сандвичи, банички, сладки, вода и чай. От приятната разходка и чистия въздух вече бяхме гладни. Кетърингът много ми хареса, особено баничките. Всички от нашата групичка от „Света София“ си взехме хапването в чинийки и седнаха на стълбите. Слънцето беше много приятно. Момчетата както винаги бяха се скупчили един до друг и се забавляваха дружно, а родителите си обсъждахме колко е хубаво тук и дано децата да имат късмет и догодина да са пак заедно.

В 13 часа започна информационната среща. Нашият отбор от „Света София“ се настани пак заедно – бяхме най-отзад вдясно. Аз се захванах да водя подробни записки, тренигът ми от журналистическата професия е ценен при такива ситуации. Успявам да уловя почти едно към едно всичко, което се каже. Обещах да разпращам после записките си и към другите родители, но сега ще можете да ги видите и в сайта ми.

Момчетата седнаха отново заедно и слушаха внимателно, накрая дори задаваха въпроси. Аз също се включих с три въпроса.

Първо говори президентът на Колежа – д-р Пол Джонсън. Събрала съм основните акценти от неговата презентация в отделна статия.

След това любим учител по история от Американския колеж – Ивайло Димитров, разказа как се преподава в училището българска история. Придържат се към оптимистичния подход, а не към романтичния. Той даде пример с час, в който се учи за Цар Симеон. Посочи, че първата седмица разпраща през електронната система информация, която трябва да четат учениците. Втората седмица има презентации на учениците. Третата седмица се прави оценка на политиката на Симеон и дори се разиграват сценарии, които не са се случили в историята, но се мисли какво би се случило, ако Цар Симеон беше застанал начело на Константинопол. Обсъжда се дали би се задържал на власт? Какво би се случило с българската народност? И други подобни хипотези. Всички ученици са разделени на групи и имат 5 минути, за да оформят тезата си. Дори се допуска от една група да се изкажат повече тези. Накрая се прави заключение. Всъщност г-н Димитров освен преподавател по история, той е и треньор по тенис на маса. В последните години отборът на момичетата имат силни постижения. Интересното в Колежа е, че много преподаватели са освен учители, но и треньори по някакъв спорт. Например, другият учител по история бил и треньор по баскетбол.

След това говори Борис (Боби) Статев – възпитаник на Американския колеж, завършил е през 2003 г. Той обясни, че в училището е имал възможност да се занимава с програмиране и музика. И най-важното – всеки развива своя талант. След Американския колеж е учили и в Америка, и във Великобритания. Навсякъде е намерил съученици и всеки уикенд си ходели на гости. Винаги е разчитал на мрежата на завършилите ученици и винаги може да се обърне към някого за съдействие. Наскоро е основал и организация, която помага за събиране на дарения в Колежа. Само за 1 година 10% от завършилите са дарили пари. Това са 200 души от випуските между 1997 г. и 2012 г.

Накрая говори г-жа Мария Ангелова. Нейната презентация беше изключително ценна и ще я разгледам в отделна публикации. Тя даде полезни съвети за изпита. Раздадоха ни и извадка от теста, който се падна миналата година.

И за финал – на мен ми беше изключително приятно да присъствам отново, защото и миналата година бях ходила. Мъжът ми беше за първи път и улови други важни неща от мъжка гледна точка. Разгледа теста със задачите и каза, че не са изобщо трудни, по-скоро са хитри. За есето въз основа на чутото даде добри съвети на Ники – не, че аз не давам, но май двамата се разбират по този въпрос много по-добре. На Ники пък му допаднаха много разказите за живота в самото училище. Както каза накрая: „Вие се интересувате от изпита и кандидатстването, а мен ме вълнува какво се случва в Колежа“. Например, разказите на Антоний му бяха май най-ценните, хареса му това, че има клубовете и че дори сам може да си основе, хареса му съчетанието между програмиране и музика, за които говори Боби, хареса му това, което сподели преподавателят по история как протичат часовете в Колежа. И разбира се – хареса му общото послание, че всеки може да се развива в каквато област иска.

Накрая ето и моя фоторазказ от разходката в Колежа:

 

info sresta american college 2013 1 tabela info sresta american college 2013 2 info sresta american college 2013 3 info sresta american college 2013 4 info sresta american college 2013 5

info sresta american college 2013 6 info sresta american college 2013 7 info sresta american college 2013 8 info sresta american college 2013 9

info sresta american college 2013 11 info sresta american college 2013 12 info sresta american college 2013 13 info sresta american college 2013 14 info sresta american college 2013 15

info sresta american college 2013 16 info sresta american college 2013 17 info sresta american college 2013 18 info sresta american college 2013 19 info sresta american college 2013 20

info sresta american college 2013 21 info sresta american college 2013 22 info sresta american college 2013 23 info sresta american college 2013 24 info sresta american college 2013 25

american college vunshna american college tabela 1860

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.