Рубрики
Начало » Интересно » ДОБЪР ЖИВОТ » Дама » Какво представляват интервютата с родители за прием в желани частни училища и градини в САЩ?

Какво представляват интервютата с родители за прием в желани частни училища и градини в САЩ?

 

THE NANNY DIARIES

 

Да ти приемат детето в елитна частна детска градина или в елитно частно училище в САЩ не е лесна работа. Всяка година медии, блогове, сайтове разказват за това. Има описания дори и в книги, които препредават тревогите на амбициозните родители, които са се насочили към частни градини и училища.

 

Още докато децата са бебета, майката трябва да е наясно към кои училища се целят. Прави всичко възможно детето да се подготви за изпита, да се справи с тестовете, а семейството да се представи добре при интервюто, есето и с препоръките.

 

Във форуми и в блогове се срещат много съвети от родители или специалисти към кандидатстващите семейства какви са правилните стратегии, за да влязат децата им в най-желаните частни градини и училища. Има и школи, които подготвят съвсем малки деца за изпитите. Обучават се да решават тестове, а най-забавното, което съм срещала – посещават специални курсове, в които се обучават да играят с други деца, за да могат си вземат и тази част от изпита при кандидатстването. Най-вероятно и родителите минават тренинг, защото изключително много зависи от тяхното представяне на интервюто дали ще бъде прието детето им.

 

Интервюто с родителите е само един от елементите за прием на дадено дете в елитна частна градина или училище. Има тестове с детето, има нещо като „изпит“ как играе – организират се срещи на няколко кандидати за дадената градина и специалисти наблюдават как играят, има писане на есе от страна на родителите, има препоръки.

 

От години следя тенденциите в частното образование и обичам да пиша за интересни практики по света.

 

В България изпитите за прием в частни училища са отдавна навлезли. Интервютата с родителите обаче са само при единични учебни заведения и то по-скоро са плахи опити и едва ли имат голямо значение за приема. Иначе се срещат при някои чуждестранни училища в София. За Френския лицей, поне преди години, интервюто с родителите беше важен фактор. Интересно е каква ще е тенденцията в България през следващите години, особено ако все така продължава да се увеличава броят на кандидатите за частните училища?

 

Тези дни вълненията на американските родители се насочиха към кандидатстването за елитни частни градини за догодина. В големи медии има огромни разкази за тези емоции. На мен най-непознатата част ми беше тази с интервютата за родители. Събрах различни интересни въпроси, а така също и стратегии и съвети как родителите да се справят с това предизвикателство и децата им да бъдат приети в желаните частни градини и училища. Много приличат на интервютата за кандидатстване за работа, но при кандидатстването за желано училище, интервюто е само един от елементите за прием.

 

Експерти по прием на деца в американски частни детски градини и училища споделят:

 

„Доброто представяне на родителите по време на интервюто може да вкара децата им желаната частна градина или училище, а може и да не им помогне, защото има и други елементи.

Едно е сигурно – лошото представяне на родителите по време на интервюто със сигурност ще отреже шансовете на детето за това желано учебно заведение“.

 

Защо са въведени интервютата с родители?

"Дневниците на бавачката"

Броят на кандидатите за дадени елитни частни градини или училища значително надвишава бройката. При някои детски градини в Манхатън се говори за съотношение близко до това за прием в елитните университети от „Бръшляновата лига“. Ако детето влезе в „правилната градина“, то със сигурност ще влезе в „правилното частно училище“, а след това и в „правилния елитен колеж“. Отделно с влизането в дадена частна градина или училище, семейството влиза в конкретната среда. Основното правило е – училището избира детето и семейството, а не семейството да избира училището. Е, да, ако детето е прието в няколко желани градини или училища, тогава вече и семейството има право на избор кое е най-подходящо за тях.

 

Какво иска да разбере училището от интервюта с родителите?

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Ръководството на учебното заведение иска да знае повече за самото дете, а родителите познават своето дете най-добре.

 

Искат да знаят колко сериозно родителите гледат на програмата в това учебно заведение.

 

Искат да разберат какъв тип са родителите на техния кандидат.

 

"Дневниците на бавачката"

 

Искат да разберат дали новото семейство съответства като култура, образование, възпитание на другите родители в училището. Дали биха се включвали като доброволци в различни инициативи. Дали ще си сътрудничат с училището при необходимост или ще стоварят всички отговорности върху учителите, когато има проблем.

 

Служителите по прием искат да дадат и възможност на родителите да зададат своите въпроси, да разгледат училището, да преценят дали това наистина е най-доброто за тяхното дете.

 

thenanny diaries

 

Интервюто е само едно парченце от пъзела, който директорът на училището ще оглежда внимателно, когато решава дали дадено дете ще е прието или не.

 

Какво представляват интервютата с родителите?

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Има различни възможности. Понякога две семейства са заедно на интервю при директора по прием. Друг път може едно семейство да бъде интервюирано само.

 

В някои училища се задават едни и същи въпроси в определена последователност. При други интервюто е като непринуден разговор. Някои държат на по-приятелското общуване, други – на по-строгото препитване.

 

„Не съдете за училището по човека, който ви интервюира. Може изобщо да не е представител на училището, а да е нает само при извършване на селекцията. Или пък отговаря само за подбора, но реално не преподава“, съветват специалистите, които насочват родителите за правилните стратегии по време на интервюто.

 

 

Съвети за най-добро представяне по време на интервюто

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Първата задача, която трябва да си поставят родителите, е директорът по прием да ги хареса, за да одобри и кандидатурата на детето им.

 

Родителите трябва да бъдат себе си.

 

Преди интервюто, добра стратегия е родителите да си кажат, че това е „първият избор“ за прием на детето им. Така ще се нахъсат да дадат всичко най-добро от себе си. Ще бъдат по-ентусиазирани, по-мотивирани, по-привлекателни.

 

Експертите съветват:

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

„Ако се чудите дали това училище е добро за детето ви, директорът по прием веднага ще усети вашето раздвоение и изобщо няма да се впечатли. Така че каквито и въпроси да имате в главата си и да не знаете още дали това е вашето училище, по никакъв начин не го показвайте. Демонстрирайте интерес“.

 

Когато родителят трябва да разкаже за детето си, хубаво е предварително да си подбере и после да разкаже запомнящи се случки, които ще покажат много положителни черти в характера на детето. Така ще го отличат от другите кандидати.

 

Родителите трябва да говорят кратко.

 

Родителите не трябва да прекъсва интервюиращия. И за миг не трябва да се забравя, че той има ключова роля дали дадено дете ще бъде прието.

 

Родителите трябва да са облечени подходящо като за училище.

 

Ако училището е по-консервативно и строго – бащата трябва да е с костюм, майката с костюм или рокля.

 

 

"Дневниците на бавачката"

„Дневниците на бавачката“

 

Ако училището е по-прогресивно – родителите може да не са облечени толкова строго, а малко по-неформално, но пак трябва да положат усилия и е важно да оставят впечатление, че уважават институцията.

 

Родителите трябва да се обръщат към интервюиращия с учтиви форми.

 

Докато чакат за интервюто, трябва да се държат максимално добре. Не трябва да си позволяват да бъдат груби с рецепционистката, секретарката или охраната.

 

Директорът по прием реагира положително, когато се показва интелигентно чувство за хумор, когато се демонстрира топлина, зрялост, увереност, ентусиазъм, интелигентност, когато има фокус само върху детето. Това са знаци, че родителят познава добре детето си, държи на него много и иска най-доброто за него.

 

Директорът по прием не би одобрил поведение, което показва арогантност, неучтивост, неуважение, надменност. Отрицателно се приемат и негативни коментари, цинично отношение, вулгарност, а така също неспособността родителите да се изразяват или когато не са се подготвили предварително с информация за училището. Изключително неприятно впечатление прави, когато родителите гледат на училището като на стока и все едно директорът по прием трябва да им „продаде“ тази стока. Не трябва да забравят правилото – те са там да бъде избрано тяхното дете, а не те да избират училище.

 

Добре е родителите да имат няколко варианта за частни градини или училища. Хубава стратегия е да се оставят за накрая тези, на които най-много се държи. Родителите вече ще са натрупали опит с интервютата, с въпросите и ще се справят по-добре.

 

Родителите трябва да запомнят, че не е работа на директора по прием да ви убеждава, че това училище е точно за вашето дете. Ваша работа е да го убедите, че детето и семейството ви са изключително подходящи за тяхното училище. Това е като при интервюто за работа. Първо те трябва да кажат „Да“, а после родителите ще решават кое училище най-много искат.

 

Макар че задачата на родителите е да убедят директора по прием, че тяхното дете е най-подходящият кандидат, все пак докато са там, трябва да преценят дали улавят общи „вибрации“ с тази образователна институция и дали детето ще бъде щастливо всеки ден да е там.

 

Трябва ли двамата родители да присъстват на интервюто?

 

dnevnicite na detegledachkata roditeli2

 

Почти е задължително двамата родители да бъдат на интервюто, ако семейството е с двама родители.

 

Ако са разведени, родителите да преценят спрямо ситуацията и отношенията помежду им. Но ако отидат заедно, това ще е много добър знак, че ги е грижа за детето им. Ако обаче двамата родители се карат винаги, когато се видят, по-добре е да не ходят заедно, защото ще навредят на детето.

 

Ако родителят сам отглежда детето си, може да отиде на интервюто с близък, който е свързан с отглеждането на детето – чичо, леля. Това прави добро впечатление.

 

Как родителите да се приготвят за интервю?

 

"Дневниците на бавачката"

 

Родителите трябва да прочетат всичко на уебстраницата на училището.

 

Родителите подготвят и есета при кандидатстването на детето им. По време на интервюто не трябва да включват информация, която вече са споделили в есето.

 

Родителите трябва да са изключително добре подготвени защо даденото училище е добро за тяхното дете.

 

Родителите трябва да открият какво точно търси училището в децата, които приема. Ако търси зрялост, родителят трябва да подготви истории за своето дете, които показват неговата зрялост.

 

Родителят ще е късметлия, ако успее да научи кой ще го интервюира и да намери някой, който познава интервюиращия. Така ще може да се ориентира от какво се впечатлява интервюиращият.

 

Какви въпроси се задават по време на интервюто?

 

dnevnicite na detegledachkata apartament 11

 

Родителите трябва да се подготвят да отговорят на:

 

„Разкажете ни за детето си“;

„Защо избрахте нашето училище?“.

 

Когато родителите бъдат помолени да разкажат за своето дете, трябва да се подберат такива случки, които да покажат, че детето идеално пасва на училището.

 

На въпроса „Защо избрахте нашето училище?“, родителят трябва да каже кое в училището, в неговата философия му харесва, да свърже отново с това, че семейството има същите разбирания, че детето изключително добре ще се впише в такава среда. Ако училището се гордее с постижения, да наблегне на това и да добави за постижения на детето си. Ако училището има специфична философия, да направи връзка между семейните ценности и тези на учебното заведение.

 

Какви други въпроси обикновено се задават по време на интервютата?

dnevnicite na detegledachkata apartament 16

„Как вашето семейство прекарва уикендите?“

„С какво е най-гордо вашето дете?“

„Защо се спряхте на детската ясла/градина, в която е детето ви?“

„Какво детето ви най-обича да прави в градината?“

„Разкажете за нещо, за което детето ви много се е трудило и е постигнало“.

„С какво най-трудно се е справяло детето ви до момента?“

„Ако не познавам вашето дете, как ще ми подскажете да го разпозная на детската площадка. То обича да прави …“

 

За какви „мини“ трябва да внимавате?

 

dnevnicite na detegledachkata maskarad

Директорите по прием имат право да задават дори въпроси от сорта на:

 

„Разкажете ни за вашата бременност и раждане“;

„Разкажете ни за вашите родители“;

 

Ако родителят не иска да отговори на такива въпроси, нека да даде кратък отговор и да се опита да смени темата.

 

Ако въпросът е твърде личен и родителят не се чувства чувствате комфортно, трябва да се запита дали това е подходящото училище за детето му.

 

Родителят бързо трябва да преценява какво стои зад даден въпрос.

 

Не е добра идея родителят да пита дали медицинската сестра може да дава лекарства на детето му, защото това ще бъде сигнал за някакъв проблем и може да се окаже фактор детето му да не бъде прието.

 

Ако детето има някакви проблеми, родителят трябва да си изготви план как да отговоря на въпросите, които му се задават.

 

Ако детето учи в градина, към която има училище, но родителите все пак са решили да го сменят, със сигурност ще бъдат попитани:

 

„Ако сега не сте щастливи във вашето училище, да не би да сте от родителите, които никога не са щастливи?“

 

Директорът по подбор бързо трябва да прецени дали новото семейство ще се впише добре и в училищната и родителска общност и дали другите родители ще приемат новите попълнения. Той носи отговорност и пред тях със своята селекция.

 

Интервютата са „спечелени“ или „загубени“ в рамките на 5 минути. Специалистите по прием са с толкова голям опит, че в рамките на няколко минути могат да преценят дали дадено семейство е подходящо за тяхното училище или не е. Всичко оказва влияние – дрехи, подготовка за срещата, лично присъствие, зрителен контакт, невербална комуникация, усмивка, доверие, личност.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.