Рубрики
Начало » Хлапета » Вундеркинд » Приемът за елитните частни детски градини в Ню Йорк става с труден тест на Ipad

Приемът за елитните частни детски градини в Ню Йорк става с труден тест на Ipad

 

ipad manhattan kindergarten

 

Елитните частни детски градини в Ню Йорк вече започват да заменят остарелия IQ тест, с който са препитвали 45 години наред децата в Манхатън, с нов тест, който хлапетата ще трябва да попълнят на Ipad. Той е за 4-годишни. Те трябва да имат математически способности и ниво на грамотност, която да им позволи да преминат през тестовете.

 

NNat_MockUps

 

Експертите смятат, че старите IQ тестове вече не могат да са полезни за приема в елитните частни градини, защото децата са на далеч по-високо ниво. Местата са малко, а напливът е огромен. Това налага да се покачи нивото на изисквания за прием.

Децата трябва да могат да се справят с математически и логически задачи, да броят, да могат да събират и изваждат, да познават формите, цифрите, буквите, а така също и да имат още умения и знания, които да им помогнат за теста, съобщава Бизнес Инсайдър.

 

ipad manhattan test kindergarten 3

 

 

Това едва ли стряска чак толкова родителите, насочили се към най-елитните частни детски градини в Манхатън. Децата им обикновено се готвят от най-малка възраст за прием в тези учебни заведения и си имат частни учители, които ги подготвят за изпита.

За приема в тези така желани частни градини не важат нито пари, нито връзки, защото всички кандидати ги имат. Дори до скоро е било истински късмет да успее родител да си запише малчугана за изпит и никой не си и помислял за заобикаляне на цялата процедура.

Ето интересна история как е протичало записването за събеседването:

Когато детето стане на 2 години, пише Лиза Бърнбах в книга си „Истинските препита“, родителите трябва да се обадят на всяка градина, която са харесали в един единствен ден – вторникът след Деня на труда (първия понеделник на септември). Само тогава могат да го направят. Родителите средно харесват по осем градини. Започва се звънене, а линиите са непрекъснато заети. В прозвъняването се включват всички, които могат да съдействат – майката, бащата, асистентката в работата на бащата, съпругът на асистентката. Няма смисъл някой да се изнервя от ситуацията, защото това изобщо няма да помогне на детето му. Обажданията са, за да се запази час за събеседване с детето и със семейството. Никой от родителите никога не е виждал отблизо тези градини. Единствено ако имат по-голямо дете в някоя от тях, са по-запознати.

Отскоро е въведена онлайн платформа и вероятно е една идея по-лесно.

Консултациите за прием в такива частни детски градини са много скъпи. Обикновено досега се е плащало по 6000 долара за подготовка. Цените за обучение по новите тестове ще бъдат между 140-200 долара на урок. Но пък цената на изпита е намалена на 65 долара, а досега е била 568 долара. Преди са се наемали изпитващи и затова цената е била доста по-висока, а сега всичко ще се прави на Ipad. Премахва се и субективният елемент, защото в IQ тестовете е имало и графи, в които изпитващият допълва своите впечатления от детето. Новите тестове дават и повече възможности за изява на децата. Например ако се попита „Мишката какво е?“ и ако детето отговори „Животно“, получава само 1 точка. Но има уточняващ въпрос: „Можеш ли да дадеш по-подробно описание?“ и ако отговори нещо от сорта: „Малко, сиво животно с дълга опашка, обича сирене“, ще спечели 2 точки.

И един въпрос, който няма как да не си зададат всички – „Как хлапетата се справят с Ipad?“. Оказва се, че нямат никакъв проблем и всичките знаят как да го ползват. А и имало и още един плюс – било им е много забавно.

Местата в елитните частни детски градини в Манхатън са само 2500. Половината са запазени за братчета и сестричета. Приемът в тях е равносилно на прием в елитен частен колеж от Бръшляновата лига (Харвард, Йейл, Принстън). Родителите правят всичко възможно само и само децата им да попаднат в точните частни градини, защото обикновено след това продължават в точните частни училища и в точните частни университети.

 

 

източник: http://erblearn.org/aabl-for-families

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.