Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Изпит в Американския колеж за прием след 7 клас (2017)

Изпит в Американския колеж за прием след 7 клас (2017)

Справочник от „Данибон“

обн. 20.3.2017

В тази статия ще добавям всичко ново и полезно около изпита в Американския колеж. Пишете ми, за да ми съобщите новини или важна информация на danybon.pr@gmail.com.

 

acs rozi osnovna sgrada

 

Важни новини:

 

Резултати: 6 април 2017 г. след 12 часа на сайта на АК

Тема: „Коя е най-значимата и въздействаща книга, която сте прочели досега?“ (вижте по-долу по-подробна информация)

 

 

Нова информация

 

20.3.2017

От споделеното с мен ето и една обобщена оценка за изпита:

Децата го оценяват като доста изненадващ. Стреснати са. Особено от теста. Математика и логиката са били трудни и не са успели да минат всички задачи (което е нормално за този изпит). Темата на есето на мен ми хареса. Съвсем очаквана и типична за тема за такъв изпит и за деца на 13-14 години – обикновено винаги може да се очаква въпрос за книга или човек или събитие, които са ти повлияли. Изненадата може би е заради книгата. Децата са писали за последни книги, които са чели, за популярни за тази възраст, или пък за такива, които се изучават в 7 клас и са включени в матурите. Четенето с разбиране е било сравнително лесно.

 

19.3.2017

 

15 ч. – Американският колеж съобщи:

 

Преди няколко часа почти 500 ученици се явиха на нашия приемен изпит. Предизвикахме ги да напишат съчинение в отговор на следния въпрос: „Коя е най-значимата и въздействаща книга, която сте прочели досега?“ Вие как бихте отговорили?

 

 

 

14 ч. – Споделено и 7-класничка, която е била днес на изпита:

 

Здравей, Дани! Искам да ти споделя как мина изпита за Американския колеж, организацията и протичането му. Първо в 8.30 ч ни взе доброволец от единия от входовете на колежа, където бяха сравнително по-малкото деца. След това отидохме до балона, където имаше регистрация отсрани и разбрахме кой в коя стая е. Към 9.25 почти всички бяха настанени и в 9.35 започнаха инструкциите заедно с обявяването на началото на изпита. Започна се с есе на тема: Книгата, която ви е вдъхновила най-много. След това се продължи с теста. Единия раздел по математика беше сравнително лесен с другия. И на трите раздела ( заедно с логиката) имаше много невзети още и нови за нас неща. Макар това, мисля, че се справих доста добре. Логиката беше с много тежки задачи, за които са необходими по 5-6 минути всяка, уви нямахме такова време. Четенето с разбиране не беше трудно, но бих казала леко досадно, тъй като текстовете бяха много дълги с хитри въпроси. Като цяло математиките бяха средно трудни. Изпитът приключи към 12.10 часа и резултатите ще излязат на 06.04! Надявам се да съм била полезна!
Хубава и усмихната неделя!

 

 

Благодаря, Никол! Стискам силно палци!

 

13,50 – За изпита и теста:

 

Детето се е впечатлило от организацията. Единия от математическите раздели за нас е бил „гаден“, имало е няколко геометрични задачи и неравенства, които все още в училище и на курсовете не са решавали. На този раздел не ни е стигнало времето да мислим по всички задачи. За останалите раздели каза, че са били по лесни и е имала време за проверка. Дано да сме се справили!

 

 

Благодаря на Jovka Tsacheva!

 

Ако и други искат да споделят, нека да ми пишат на danybon.pr@gmail.com или като коментар под поста със статията във Фейсбук.

 

12,46 ч. – По-подробна информация за темата на есето:

 

Есето е било за книгата, която им е въздействала най-силно. Първа подточка е искала онази поука, която ще запомнят и защо. Втора подточка ги е питала дали според тях тази поука ще е в сила за поколенията след 30 години.

 

12,27 ч. – Тема на есето:

 

Най-значимата и въздействаща книга, която си чел.

 

 

И още едно съобщение, което получих от родител:

 

Темата: Любима книга!

 

Благодаря на Jovka Tsacheva, София Василева, Ралица и Юлия!

 

12.00 ч. – По информация от тази моя статия за хронологията на изпита, очаква се малко след 12 часа изпитът да свърши.

11,57 ч. – През 2016 г. резултатите са излезли след 9 дни. Изпитът е бил на 20 март, а резултатите са излезли на 29 март. Обикновено ми прави впечатление, че се целят да е преди пролетната ваканция, а тази година тя почва на 8 април. Също така в момента и кандидатите са повече в сравнение с 2016 г.

11,47 – Информация от сайта на АК:

 

Ще можете да проверите резултатите от приемния изпит за колежа на уебсайта ни след 12:00 ч. на 6 април 2017 г.

11,32 ч. – Резултатите ще се очакват на 6 април, предаде родител за „Данибон“.

9 ч. – Американският колеж приветстваха кандидатите:

 

 

Основна информация

 

На 19 март 2017 година, неделя, е приеминият изпит в Американския колеж в София. През тази година кандидатите са 492. Това е най-голямата бройка от 2010 година наса. Момичетата са малко повече от момчетата. Момичетата са 257, а момчетата – 235. Приемат се 160 ученици. Канят се първите 100 момичета и първите 100 момчета.

 

Кандидатите трябва да се явят в 8,30 часа на един от двата портала (откъм „Младост“ 2 или откъм вилна зона „Американски колеж“, Малинова долина и бул. „Климент Охридски“). Изпитът започва в 10,00 часа.

 

Резултатите в последните години излизат доста бързо. На изпита учениците ще разберат кога да ги очакват. Проверката става през електронна система и всеки научава само своя резултат и дали е приет. Записването обикновено е до почти края на юни. От Колежа досега винаги толерантно са изчаквали учениците да си видят и първото класиране от матурите. Кандидатстването за финансова помощ и стипендии обичайно е до началото на юни. Към средата на юни става ясно каква финансова помощ е отпусната и дали кандидатът е допуснат до следващите етапи за стипендия.

 

Какво трябва да носят кандидатите?

 

За да бъдете допуснати до изпита, трябва да представите един от изброените документи:

Ученическа лична карта, заверена от училището, което ученикът посещава. Картата трябва да има печати върху снимката на ученика и подписа на директора

или

лична карта

или

задграничен паспорт

 

Какво НЕ трябва да носят кандидатите по време на изпита?

Преди време бях отправила този въпрос към ПР в Американския колеж и въз основа на отговорите им оформих тази публикация.

 

Какво представлява изпитът?

acs 40

Изпитът се състои от кратко съчинение и тестова част и се провежда на български език. Тестовата част носи 80% от крайната оценка, а съчинението – останалите 20%. Изпитът е съобразен с очакваното учебно развитие на учениците от 7. клас и за него не е необходима предварителна подготовка. Колежът не организира курсове и никога не е упълномощавал организации или отделни личности да се занимават с тази дейност. (източник)

Какво представлява есето?

acs 36

 

Есето (съчинението) представлява текст по зададена на момента тема, която не е свързана с материала по литература, изучаван в училище. Кандидатите разполагат с 30 минути за написване на съчинението. Основните критерии при оценяването са обединени в две групи: реторични способности (умения за формулиране на теза и за създаване на цялостен текст, оригиналност на подхода към поставената тема) и езикова култура (правопис, пунктуация, стил). Всеки от посочените компоненти се оценява по точкова система, като максималният брой точки, който може да даде всеки проверител, е 20. Съчиненията се преглеждат от двама проверители и крайният резултат е сборът от техните оценки. При разлика от четири или повече точки, работата се проверява от арбитър. (източник)

Какви са критериите за оценяване на есето?

КОМПЕТЕНТНОСТИ КРИТЕРИИ
КОМПЕТЕНТНОСТИ ЗА ОРИЕНТИРАНЕ В ЗАДАЧАТА
- Правилно разбрани задача и проблем, с ясна позиция по тях.
- Компетентност по проблема: отговорът е разгърнат в подходящ контекст и предлага адекватни разсъждения.
КОМПЕТЕНТНОСТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА АРГУМЕНТАТИВЕН ТЕКСТ - Логически конструирани параграфи.- Теза, съответстваща на проблема.- Целенасочена, убедителна и завършена аргументация.
ЕЗИКОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ - Правопис- Граматическа, лексикална и пунктуационна норма- Стилово единство

(източник)

Какви теми за есета са се падали в последните години?

 

izpit acs riba

 

Тук можете да прочетете какви са били всичките теми от 2009 година до 2016 година.

 

Моля, пишете ми след изпита на danybon.pr@gmail.com каква е била темата, за да я добавя в статията и да е полезна за всички останали!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРОЧЕТЕТЕ:

60 ценни съвета и стратегии за изпита в Американския колеж >>

13 съвета за теста в Американския колеж >>

Какви са били темите за есе на изпита в Американския колеж от 2009 до 2016 г.? >>

Кога декласират от изпита в Американския колеж? >>

Какво трябва да носите и какво НЕ трябва да носите на изпита в Американския колеж? >>

Как протича изпитът в Американския колеж? >>

Какво да очакват кандидатите на изпита в Американския колеж? >>

 

Колко ученици ще бъдат приети?

 

acs 1

 

Колежът ще приеме 160 кандидати, класирани на базата на техните резултати от приемния изпит. След публикуване на резултатите първите 100 момчета и 100 момичета ще бъдат поканени за записване. Останалите класирани кандидати ще формират списък на резервите. Те могат да бъдат поканени, в случай че в края на срока на записване останат незаети места. При записване на кандидати от списъка на резервите ще се взема предвид техният резултат на изпита независимо от техния пол. (източник)

 

Каква е таксата?

 

През следващата учебна година таксата за български ученици е 6150 евро.

 

Има ли възможност за намаляване на таксата?

Има две възможности – чрез финансова помощ и чрез стипендии.

 

Финансова помощ

 

acs 2

 

Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени да се запишат в Американския колеж в София, могат да кандидатстват за намаляване на таксата за обучение. След като бъдат предоставени всички необходими документи, комисията за финансова помощ определя размера на таксата индивидуално за всяко семейство.

Американски филантроп е направил щедро дарение, благодарение на което семействата на учениците, които не са от София могат да получат допълнително намаляване на учебната такса. Семействата могат да кандидатстват за намаляване на сумата, включваща учебната такса и разходите за настаняване в София. Стойността, с която ще бъде намалена таксата за обучение, ще бъде изчислена на база на общата сума от таксата за обучение и разходите за настаняване.

Финансовата помощ в Американския колеж се отпуска единствено на база на финансова нужда и се дава на семействата, които могат да я докажат. Те могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса всяка година, през която синът или дъщеря им учи в Колежа.

На 81% от кандидатствалите за намаляване на учебната такса от випуска, приет през 2014 г., е предоставено такова. Намаляването на годишната учебна такса варира от 10% до 90%. Общо над €160 000 са отпуснати на семействата на нашите осмокласници.

Средствата за финансова помощ идват предимно от дарения на частни лица и фондации. Най-значителен е приносът на фондация Tianaderrah със седалище в Ню Йорк, която е дарила над €500,000 за отпускане на финансова помощ от учебната 2009-10 година досега. (източник)

 

Пълни стипендии за български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас

acs snimka s rozi

 

Колежът предлага три пълни стипендии за новоприети ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас – Стипендиите „Полански“ и „Обербауер“. Тези стипендии се отпускат еднократно и покриват пълната такса за обучение за петте години в Американския колеж.

Всички семейства на български ученици, успешно положили приемния изпит в 7. клас и поканени за записване в Колежа, могат да кандидатстват за стипендиите „Полански“ и „Обербауер“. Комисията се ръководи от няколко критерии при отпускането им, като финансовата нужда е най-важният от тях.

Стипендиите „Полански“ и „Обербауер“ се финансират от фондация Tianaderrah, със седалище в Ню Йорк.

 

Пълни стипендии „Полански” и „Обербауер”

 

Американският колеж в София ще отпусне две стипендии „Полански” – на едно момче и на едно момиче, както и една стипендия „Обербауер”. Стипендиите „Полански” и „Обербауер” са учредени през 2008 г. и покриват пълните учебни такси на ученици, които показват високо академично ниво през целия курс на обучение.

 

Стипендия „Полански“

 

Стипендията „Полански“ носи името на Н. Пр. Сол Полански, бивш посланик на САЩ в България (1987-1990). Г-н Полански изиграва важна роля за възстановяването на Колежа през 1992 г. Той продължава да работи с институции, ангажирани с политическото, икономическото и културното развитие на България. Понастоящем г-н Сол Полански е член на Борда на настоятелите на Американски колеж в София и на Американския университет в България.

 

Стипендия „Обербауер“

 

Стипендията „Обербауер“ носи името на Джоузеф Обербауер. Инженер и архитект, г-н Обербауер пристига от Австрия в София през 90-те години на 19. век. Той е един от главните архитекти, изготвили градоустройствения план на модерна София. Г-н Обербауер живее в България до смъртта си през 1930 г.

Стипендиите са учредени с щедрото дарение на фондация Tianaderrah. Те са израз на стремежа да се подпомогне развитието на гражданското общество в България.

 

Критерии за определяне на пълните стипендии:

 

1. Одобрени документи за финансова помощ.

2. Резултати от съчинение – отговор на въпрос. Кандидатите ще бъдат поканени да напишат съчинението в Колежа.

3. Интервю с кандидатите, избрани по резултати от съчинението.

4. Общ резултат от приемния изпит.  (източник)

 

Какво още важно трябва да знаете?

acs 39

 

Най-големият стрес в българското образование е кандидатстването след 7 клас, защото обикновено е единствен шанс за класиране в хубаво училище. Американският колеж, едно от топ училищата на България, разчупва този модел като е въвел и прием след 8 и след 9 клас. Така че изпитът след 7 клас не е единствената възможност за учене в Колежа. Всички знаем, че не всеки ден човек е в най-добрата си форма и е хубаво да има допълнителен шанс. Научете още за кандидатстването след 8 и 9 клас тук.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Изпит в Американския колеж 2016 >>

Изпит в Американския колеж 2015 >>

Изпитът за Американския колеж 2014 >>

Споделено от Радост: За изпита в Колежа >>

Какъв е бил изпитът в Американския колеж през 1992 г.? >> 

Над 250 статии за Американския колеж в „Данибон“ >> 

Успех на кандидатите за Колежа!

 

Моля, пишете ми на danybon.pr@gmail.com каква тема се е паднала, кога ще излязат резултатите, а и ако имате още интересна информация – например, от кои училища са кандидатите!

 

В тази статия ще добавям новини, които науча.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".