Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Изпитът в Американският колеж може и да не е на 31 май

Изпитът в Американският колеж може и да не е на 31 май

 

art fest acs 2019 4

 

Американският колеж в София може и да промени датата на изпита си, който беше насрочен за 31 май, научи „Данибон“. Това се казва в писмо до кандидатите, което е изпратено от директора по прием в колежа. От училището посочват, че причината би била, ако има по същото време и матури за 12 клас.

 

Ето част от писмото:

 

В началото на април колежът насрочи приемния изпит след 7. клас за 31 май. В зависимост от държавните изпити, понастоящем насрочени за 29 май и 1 юни, колежът може да промени датата за приемния изпит, за да избегне застъпване с другите изпити. Ще информираме кандидатите и техните семейства, веднага щом разполагаме с повече информация.

 

Американският колеж се радва тази година на изключително много кандидати. За първи път от повече от 10 години бройката е над 700. Общо 743 души са кандидатите тази година. Първоначалната дата на изпита беше за 22 март, но беше отложен заради коронавируса. След като беше решено извънредното положение да бъде удължено до 13 май, от училището обявиха нова дата – за 31 май. Прави много добро впечатление, че в този период – март-април, от Американския колеж поддържат връзка с кандидатите и им предоставят материали за подготовка или интересни линкове. Например в това писмо има информация за онлайн класическия концерт на колежа, който ще се излъчи на 30 април от 17 часа в YouTube канала им.

 

Преди дни министърът на образованието заяви, че предлага датите на матурите в 12 клас да се отложат с 1 седмица и да бъдат през юни – т.е. около 6 юни. До дни се очаква официалното решение. Вероятно и тогава ще има по-голяма конкретика от страна на Американския колеж.

 

От писмото до кандидатите правят впечатления две неща:

 

- готовността на Американския колеж да си проведе изпита в традиционния вид – присъствен писмен изпит с есе и 4 части тест.

- Колежът ще се съобрази с датите на матурите в 12 клас, за да няма струпване (макар че в предишни години 12-класниците бяха разпръсквани в различни училища из София и не се явяваха в своите).

 

Датите на матурите в 7 клас се очертават около средата на юни. Към момента, ако се запази датата 31 май за изпит в Американския колеж, учениците ще имат 2 седмици до националните външни оценявания по български и математика, които са много важни за тези, които се целят за прием в елитните държавни гимназии. Очакванията са изпитът в колежа да се проведе наистина преди матурите. Кандидатите се надяват и бързо да си научат резултатите от изпита в Американския колеж, а после да имат и възможност да избират къде да се запишат в Колежа или в някоя желана държавна гимназии – нещо, което винаги се случваше в предишните години, тъй като от частното училище се съобразяваха с излизането на първото класиране за гимназиите.

 

До 10 май министърът на образованието трябва да посочи как ще се процедира до края на учебната година. Вече стана ясно, че ще се завърши дистанционно. Единствено за матурите учениците от 7 и 12 клас ще се явят в училищата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".