Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Китайски инвеститори изкупуват британски частни училища

Китайски инвеститори изкупуват британски частни училища

Азиатските инвеститори са с „вълнуващи планове за по-нататъшни придобивки“

Китайски инвеститори изкупуват британски частни училища и това ще помогне на сектора да изплува на повърхността, защото е изправен пред финансов колапс, споделя бившият директор на Harrow School, цитиран от британския „Телеграф“. Harrow School е английско частно пансионно училище за момчета, основано през 1572 година.

 

„Трябва да сме щастливи, че компании от Далечния Изток искат да купят британските частни училища“, смята Барнаби Ленон, председател на Съвета на независимите училища.

 

Според Ленон, инвестициите на китайски компании в британски частни училища е много окуражаващо явление, тъй като ще помогне да тези образователни институции да оцелеят финансово.

 

„Трябва да признаем, че Китай е по-богата държава от нас. Те имат пари сега, ние нямаме. Трябва да сме щастливи, че те гледат на британските частни училища като на нещо, в което си заслужава да се инвестира“.

 

Няколко британски частни училища бяха изкупени през последните години от китайски инвеститори.

 

През октомври 2018 Bright Scholar, най-голямият оператор на международни и двуезични училища в Китай, купи пансионното училище Bournemouth Collegiate School. От Bright Scholar определиха това като своята първа стъпка извън Китай. Тяхната амбиция е да направят „глобална мрежа от премиум училища“.

 

Частното училище St Bees в Северозападна Англия е купено от Full Circle Education, образователна група от Хонконг. То отваря отново врати през тази учебна година.

 

Ipswich High School for Girls е продадено на Ipswich Education Ltd – компания, зад която стои Chinese Wanda Group, чиито активи възлизат на 6 милиарда британски лири. През тази година за първи път някогашното училище за момичета вече приемат и момчета, за да може да се увеличи броят на учениците.

 

Сингапурската компания The Achieve Group, която вече е с няколко частни училища, заявява, че има „вълнуващи планове за по-нататъшни придобивки през следващите години“.

 

Барнаби Ленон смята, че китайските инвестиции са добри за малките частни училища, защото другата алтернатива за тях е да затворят. Той се надява и на допълнителен ефект – в британските частни училища да се увеличат китайските ученици, сред които често има и такива „с много високо качество“.

 

„Това ще даде на британските ученици от тези училища чувство за глобализация, което днешните деца трябва да притежават“.

 

От Китай идват най-многото чуждестранни ученици в британските пансионни училища. През изминалата година скокът е бил с 10%. Вече са малко над 9000 китайски ученици в британските частни училища.

 

За разлика от британците, други държави, които също са във фокуса на китайците, от няколко години вече се притесняват, че големият им брой в частните им училища всъщност не е от полза за никого. Самите китайски ученици се оплакват често, че мечтаят да отидат в някое престижно американско или европейско частно училище и откриват там, че болшинството са други китайци. Тяхната цел не е само да имат диплом от тези училища, а да общуват с местни богати връстници или с деца от влиятелни семейства от други държави, за да развиват мрежата си от контакти, което ще им носи ползи в бъдеще.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".