Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » „Криминале“ в Американския колеж

„Криминале“ в Американския колеж

 

kriminale acs

 

Наскоро, когато писах за историята на Американския колеж, ми направи впечатление нещо, което беше много интересно. Едно време в Колежа са имали драмсъстав и всички техни представления са били много посещавани. Училището е било извън София, а са идвали хора от града само и само да видят новата им изява. За миг се замислих за това чувство, което са изпитвали – разходка из красив парк с гледка към Витоша, аристократични сгради, прекрасна обстановка и силни представления, които си заслужава човек да види.

Миналата година, преди да прочета този разказ как е било през 30-те и 40-те години на миналия век, изпитах абсолютно същите преживявания. Ходих на почти всичките изяви, които са отворени за външни лица. Знаете ли – много интересно е усещането. Отива човек, най-вече воден от любопитство дали това би било добро училище за детето му. Разхожда се обаче из парка, влиза в много хубава сграда, общува с приветливи хора, настанява се удобно в залата. Вижда наоколо как бързо се запълват местата. Започва представлението. Пак гледа с едно любопитство какво правят учениците в Американския колеж и пак премисля как би се чувствало собственото му дете, но някак неусетно се отпуска и вече мисли само за това, в което е въвлечен от чудесната игра. Забравя, че това са деца, защото играят много професионално. Смее се. Вълнува се. Съпреживява. „Съвсем истинско представление“, чува в края от съседа вляво, който го сравнява с последното си посещение на театър преди дни и дава оценка, че тук актьорите и играта им са му въздействали много повече.

И така бавно преминавам към това, което предстои тази година, всъщност още другата седмица. Горещо препоръчвам на родителите на по-малки ученици – например в 6 клас, да посетят едно такова представление и да усетят Колежа и по такъв начин. Хубаво е да вземат със себе си и детето или пък да поканят и семейството на някой негов приятел, съученик. Тогава е още по-забавно, а и после децата си имат общо вълнение и преживяване. Ние направихме точно така. Мисля, че и децата останаха много доволни. А най-щастливи бяха, когато виждаха на сцената свои бивши съученици от по-големите випуски на училището си (ЧОУ “ Св. София“). На едно от представленията пък точно бяха излезли резултатите от изпита и на задния ред зад нас се оказаха бивши възпитаници на „Св. София“, които дискутираха кой от тогавашните 7-класници е приет в Американския колеж. Бяха влезли вече във връзка с тях и се знаеше всичко. Запомних ги тези неща, защото за мен носят и много важна допълнителна информация – връзката с бившите възпитаници и приятели. Леко отклонение от темата: по неофициална информация и мои наблюдения тази година ще кандидатстват 80% от сегашните седмокласници на „Света София“ в Американския колеж. За колко от тях е основно желание – нямам представа, но определено за много. Статистиката сочи, че в последните години около 50% от възпитаниците на „Света София“ избират да учат в Колежа.

Вече преминавам към представлението:

„Криминале“ е най-новата продукция на клуба „Българска драма“ към Американския колеж. Режисьор е Христо Чешмеджиев. Представленията са на 10 март (понеделник) от 16 часа и на 11 март (вторник) от 19 часа в аудитория „Уитакър“, Острандър Хол, Американски колеж в София.

Всички, освен режисьорът, са възпитаници на Колежа.

Режисьор: Христо Чешмеджиев
Инсципиенти: Зара Ранчева, Ева Русева
Организатори: Косьо Лафчис, Лата Гочева
Декори: Росен Русев
Художествен дизайн: Константин Карчев
Озвучаване: Стефан Пацов
Осветление: Ле Анх Хай
Церемониалмайстор: Яна Николова

В програмата:
– Адаптация на „Отрова“ на Роалд Дал
– Откъси от „Плешивата певица“ на Йожен Йонеско
– Пиесата „Само за мъже“ на Дарио Фо

Цената на билетите за ученици е 3 лева, а за възрастни – 6 лв. Билетите се продават във фоайето на Острандър Хол, точно преди залата. Събитието е отворено за външни гости.

Има възможност да се отбележите и във Фейсбук, че ще присъствате.

източник и снимка: АК

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.