Рубрики
Начало » Блог » Нашите мили емоции на Първия учебен ден (2016)

Нашите мили емоции на Първия учебен ден (2016)

 

dany-i-viki-15-sept-2016

Винаги така грея на Първия учебен ден :)

 

Аз съм от родителите, които обичат Първия учебен ден. Обичам всички вълнения, позитивни емоции и най-вече традицията по отбелязване на 15 септември. Може за някои да е остаряла, но за мен е вълнуващо всяка година да преживявам едни и същи емоции. За някои неща обичам промените, но при други – държа да си остават така както са, да следваме нашата традиция, да изразяваме нашите емоции, да споделяме нашите ценности, да запазваме нашата идентичност.

 

zvunec-15-sept

 

За мен българският първи учебен ден е тържествен, с много емоции, с много цветя и с много усмихнати деца и учители.

 

Племенничката ми Ирина (момиченцето със слънчогледа) със своята класна - математичката Златина Митева и със съученици от 4 "А" клас

Племенничката ми Ирина (момиченцето със слънчогледа) със своята класна – математичката Златина Митева и със съученици от 4 „А“ клас

 

Обичам на празниците точно това – консервативното повторение, т.е. да се случва това, което се очаква. Така могат да се усетят най-добре нюансите, които се дължат най-вече на хората, които се включват в празника или са заели дадена роля.

 

sveta-sofia-15-sept-2016

 

Тази година, например, много се замислих върху речта на 7-класничката от нашето училище. Беше много силна и с много хубави послания. Определено това момиче пише страхотни есета. Може и да те развесели, и да те разплаче. С моя съпруг си казахме, че още дълго време ще чуваме за нея, а и се запитахме накъдели ще продължи това умно дете догодина.

 

7clasnichka-sveta-sofia

 

Нашият Първи учебен ден от години е долу-горе един и същ и това много ми харесва.

Сценарият е следният:

Обличаме се официално.

 

viki

 

Аз поливам пред децата вода (винаги забравям, че не е нужно да е много), за да им е успешна годината. Задължително носим цветя. Потегляме дружно.

 

dany-i-viki-kola

 

Големият ми син е в Американския колеж от 3 години и програмата на този ден там е по-различна, което също е съвсем приемливо и много интересно за мен – от една страна са големи и самостоятелни ученици, от друга – имат възможност да се докоснат и до по-различен опит, а и поради по-различната система вълненията там на този ден са много различни.

 

Повече по темата:

Какво да очакваме на Първия учебен ден в Американския колеж (2016)? 

Какъв цвят тениска на какъв блок в Американския колеж съответства?

 

По тази причина емоциите у нас са основно около тържеството на малкия ни син Вики, който е вече 3-класник в ЧОУ „Света София“.

 

Вики и неговият класен ръководител - г-жа Белухова  3 "Г" клас - 15.9.2016 г.

Вики и неговият класен ръководител – г-жа Белухова
3 „Г“ клас – 15.9.2016 г.

 

Аз съм семейният фотограф и гледам да уловя различни мили спомени. Винаги снимам Вики с племенничката ми Ирина, която тази година е 4-класничка в същото училище.

 

Племенничка ти Ирина и малкия ми син Вики - 15.9.2016

Племенничка ти Ирина и малкия ми син Вики – 15.9.2016

 

Винаги правя снимки и с най-близките ни учители – класната на Вики г-жа Белухова и преподавателката му по английски – Мисис Спирова.

 

Вики и неговият класен ръководител - г-жа Белухова  3 "Г" клас - 15.9.2016 г.

Вики и неговият класен ръководител – г-жа Белухова
3 „Г“ клас – 15.9.2016 г.

Вики и Мисис Спирова, преподавател по английски език на 3 "Г" клас   3 "Г" клас - 15.9.2016 г.

Вики и Мисис Спирова, преподавател по английски език на 3 „Г“ клас
3 „Г“ клас – 15.9.2016 г.

 

Винаги поздравявам и първата класна на големия ми син в „Света София“ – г-жа Вълкова.

 

Г-жа Вълкова, класен ръководител на Ники в 1-3 клас, с неговата книга

Г-жа Вълкова, класен ръководител на Ники в 1-3 клас, с неговата книга

 

Тази година носех и няколко бройки от книгата на големия ми син, които той изпрати за няколко свои учители, а на другите ще ги занесе лично.

 

Мисис Спирова с книгата на Ники Ники дължи много на мисис Спирова. Тя му преподаваше от 1 до 3 клас в ЧОУ "Света София". Сега преподава и на Вики.

Мисис Спирова с книгата на Ники
Ники дължи много на мисис Спирова. Тя му преподаваше от 1 до 3 клас в ЧОУ „Света София“. Сега преподава и на Вики.

 

Вики остави в училището и една бройка за г-жа Керкова, директор на ЧОУ „Света София“, която изпрати по-късно мило писмо, с което поздавява Ники.

 

Катерина Керкова:

Получихме книгата на Ники и много й се зарадвахме. Поздравете го от името на целия колектив. Сигурни сме, че ще четем още много от и за него.

Повече по темата:

„Why, rules?“ – първата книга на Николай Благоев

Американският колеж анонсира първата книга на Николай Благоев

 

Преди да започне тържествената част в нашето училище децата се прегръщат и се радват, че са заедно, а пък родителите водим приятелски разговори.

Тържеството започва.

Алекс Паунов, преподавател по спорт, обявява началото със своя силен глас и съобщава кои са знаменосците, които ще вдигнат знамето. Обикновено са едни от най-изявените ученици на „Света София“.

 

zname-sveta-sofia

 

Когато Ники беше 7-класник в училището, също беше избран за знаменосец.

 

Ники като знаменосец в ЧОУ "Света София" - Първи учебен ден 2013 г.

Ники като знаменосец в ЧОУ „Света София“ – Първи учебен ден 2013 г.

 

Следва програмата – водосвет, стихчета от 1-клас, песни от хора на по-малките ученици, песни от хора на по-големите ученици.

 

vodosvet-sveta-sofia

 

В хора на 4-класниците беше племенничката ми Ирина. Веднага успях да се похваля на майките околко мен с „оново сладко момиченце на първи ред с роклята в бяло и розово“.

 

irina-hor-sveta-sofia

 

А след това идва реч от 7-класник, който се обръща към по-малките, към родителите и учителите. Винаги има тъга, че това им е последната година и обещание, че ще дадат всичко от себе си за училището, за да запазят достойното му представяне на матурите. Много ме докосват посланията на тези поотраснали деца – много силни, много емоционални, много искрени. Идва ред и за изказването на г-жа Ковачева, заместник-директор на училището, която представя випуските на първокласниците и на ПУК-четата.

 

kovacheva-sveta-sofia

 

Големите ученици от 6 и 7 клас им поднасят подаръци, а ние ги аплодираме.

 

vulkova-1a-class-2016

 

На финала е г-жа Керкова, която обявява най-големите постижения на училището през изминалата година – резултати от матурите, накъде продължават бившите 7-класници, успехи от изпитите по английски. Аз чакам този момент въоръжена с лист хартия и химикал. Винаги си ги записвам и после оформям статия.

 

kerkova-15-sept-2016

Oще по темата:

ЧОУ „Света София“: „Първи сме на матурите. 41% продължават в Американския колеж.“ 

 

И след тази кратка реч г-жа Керкова бие звънеца, открива учебната година и кани всички класове да влязат в сградата.

 

3g-class-2016-sveta-sofia

 

Малко по-късно най-развълнуваните родители също посещават класните стаи.

 

3 "г" клас  15 септември 2016 г.

3 „г“ клас
15 септември 2016 г.

 

Всеки запечатва този миг в своя снимка.

 

Вики като третокласник 15 септ. 2016 г.

Вики като третокласник
15 септ. 2016 г.

 

Страничният човек може и да не разбере цялата магия на тези хубави емоции, които се случват всяка година, но за мен не е така. Целият ми ден е много позитивен, виждам прекрасни хора, всички бъбрим приятелски, всички са усмихнати, всички си пожелават успех и на добър час. Вълнуващ е този старт.

А понякога има леки нововъведения. Например, изненадвали са ни в училището с нова сграда, с големи ремонти, някои нови инициативи. За мен тази година новият момент е по-емоционален. Класната на Вики – г-жа Белухова, беше подготвила за всяко дете персонално писмо. В писмото, като в типична лична кореспонденция имаше и въпроси как е, как е изкарал ваканцията, с кого се е запознал, с кого е станал приятел. Още щом се качи в буса си, Вики започна да си чете писмото. В наше време рядко се води кореспонденция, а си представете за тези деца какво нещо е да получат лично писмо от много важен за тях човек!

 

pismo-beluhova

 

Вик нямаше търпение да отговори. Дори докато обядвахме, започна да си нахвърля бележките, които да са му водещи в неговия отговор.

 

viki-pismo-beluhova

 

Реално това писмо беше прекрасен начин да се провокират децата да напишат хубаво съчинение за летните си преживявания.

Нашият 15 септември винаги е свързан и със семеен празник. Сестра ми Биляна има рожден ден и финалът на този усмихнат ден е още по-вълнуващ. Събираме се цялото семейство, за да поздравим сестричката ми.

 

biliyanabonevairina

 

Това е нашият типичен 15 септември, който много обичам. Вълненията са ми свързани с празника, с хубавото ни училище, с всеотдайните ни учители, с деца ми, със семейството ми и с хубавите хора, с които въодушевено се поздравяваме.

 

„Когато нещо не е необходимо да се променя, значи не е необходимо да се променя.“

Хампдън-Сидни

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".