Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » 4 км бягане на изпита за елитното южнокорейско частно училище Korean Minjok Leadership Academy

4 км бягане на изпита за елитното южнокорейско частно училище Korean Minjok Leadership Academy

 

Korean Minjok Leadership Academy By Snowfalcon cu (Own work (own site, http://glps2.org)) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Korean Minjok Leadership Academy
By Snowfalcon cu (Own work (own site, http://glps2.org)) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

„Това училище е рай за тези, които учат и ад за тези, които не учат“ – този надпис е бил на сградата на Korean Minjok Leadership Academy. Сега е махнат, но ученето не е намаляло. Minjok е едно от двете най-елитни частни училища в Южна Корея, които имат голям процент свои ученици в „Бръшляновата лига“.

 

В проучване на Wall Street Journal това училище е посочено сред топ гимназиите в света, които имат най-много свои възпитаници в престижните американски университети.

 

Денят на учениците в Korean Minjok Leadership Academy започва в 6 часа. Малко след това имат вместо утринна гимнастика – половин час бойни изкуства. После си обличат униформата, която е подобна на традиционни корейски дрехи, имат известно време за консултации с учителите и малко след 8 часа им започва учебният ден, който, заедно с ученето в занималнята, приключва почти в полунощ – в 23 часа, но много ученици продължават да учат тайно с фенерчета под завивките.

 

Дневен режим:

06:00 Ставане
06:30 ~ 07:00 Бойни изкуства (таекуондо и кендо)
07:00 ~ 08:00 Закуска трапезария
08:10 ~ 08:20 Време за среща със съветниците 08:30 ~ 09:20 първи час
09:30 ~ 10:20 втори час
10:30 ~ 11:20 трети час
11:30 ~ 12:20 четвърти час
12:30 ~ 13:30 Обяд трапезария
13:40 ~ 14:30 пети час
14:40 ~ 15:30 шести час
15:40 ~ 16:30 седми час
16:40 ~ 17:30 осми час
17:40 ~ 19:00 вечеря
19:00 ~ 21:00 самообучение в занималнята
21:00 ~ 22:00 Honjung – отправяне на благодарност към родителите
22:00 ~ 23:00 самообучение в занималнята
23:00 Вечерен час

 

Всички ученици живеят в общежитието. Момчешките стаи са от 1 до 5 етаж, а момичешките – от 6 до 9 етаж. В стая са по 3 души. На етаж има обща баня.

 

„Ако спиш 3 часа на денонощие – можеш да влезеш в топ университет. Ако спиш 4 часа – можеш да влезеш в някакъв университет. Ако спиш 5 и повече часове, особено през последната година на гимназията си, забрави за университет“ – това е известна мисъл, която се тачи в Южна Корея и всички ученици учат почти денонощно.

 

Ако не са в частни училища, ходят нощно време в частни школи, където приключват занятията си в 2 часа сутринта, спят малко и стават към 6 часа, за да продължат с ученето в училище.

 

Александър Ганз, немски преподавател по история на Европа в Korean Minjok Leadership Academy, разказва, че някои негови ученици изобщо и не лягат. Често им задавал въпроса дали изобщо са спали предишната нощ, защото мнозина са изключително изморени.

 

„Но ние не сме само умни“, прекъсва го Чоу Юнг-Ю.

 

Той разказва, че в училището всички спортуват, вземат участие в много клубове и дори си имат рок-банда.

 

Korean Minjok Leadership Academy (KMLA) е независимо частно училище-пансион в град Hoengseong (Южна Корея), на 120 километра източно от Сеул. Обучението е от 10 до 12 клас и целта е прием в елитни университети. В училището се набляга изключително много и на формирането на учениците като бъдещи лидери не само в Корея, но и в света. Има разработени специални програми за тази цел.

 

minjok korea

 

Korean Minjok Leadership Academy е една от най-селективни гимназии в Корея. По принцип в Южна Корея подборът на ученици не е желан и в по-малките класове дори е забранен. Много места в училищата се разиграват на лотариен принцип или пък се разпределят на принципа „регион“ – т.е. може да се посещава само училището от рагиона, в който живее дадено семейство, но този регионален принцип пак леко изкривява принципа на равенство, защото училищата в по-хубавите райони показват по-добри резултати. Проповядва се равенство на всички училища. В същото време се развиват частните академии, в които ходят три четвърти от учениците, а най-добрите учители там са милионери.

 

Приемът в Korean Minjok Leadership Academy е на три етапа. Първият е по документи за кандидатстване, в които присъстват: есе, извънкласни дейности и учебни дисциплини. Вторият етап включва – писменни тестове, интервю и проверка на физическата подготовка (има бягане 4 километра). Третият етап – сортиране на тези с най-високи постижения и тези, които са ги постигнали, са приети.

 

За Korean Minjok Leadership Academy има много желаещи. В началото са приемани само 20-30 деца, вече са 160 ученика. От 2008 година се въвежда правилото, че половината ученици ще бъдат избрани на квотен принцип от различни региони, за да се тушират неравностойното положение на тези, които идват от по-малки градчета, в които няма възможности за високо образование, например, като в Сеул.

 

Таксата в Korean Minjok Leadership Academy е 15 800 долара на година.

 

Основател на Korean Minjok Leadership Academy (KMLA) е Чой Миюнг-Джей. Идеята за създаване на такъв тип училище му хрумва през 1977 година след като посещава Итън. Чой разбира необходимостта от образователна институция, в която да учат бъдещите световни лидери на Корея. Той получава разрешение от правителството за създаване на училището едва през 1993 г. На 1 март 1995 г. е назначен първият директор, а година по-късно е приет и първият випуск на академията.

 

През 1997 г. се възприема политиката да се говори само на английски в училището, с изключение на часовете по корейски и корейска история.

 

От 2003 г. се провежда и първото математическо състезание на академията, в което могат да участват ученици от средните класове в Корея.

 

През 2004 година се създава специална програма:

 

„Глобална лидерска програма за ученици“.

Директори на училището са все известни имена в образователната сфера в Южна Корея. Например, през август 2003 г. начело застава бившият министър на образованието. През 2008 година пък за директор е назначен бивш декан от топ университета на Южна Корея – Националния унивеситет на Сеул.

 

Някои от характеристиките на училището:

Подкрепа за научни изследвания на учителите;

Политика да се говори само английски.

Индивидуални консултации за учениците по всички предмети;

Всекидневна физическа подготовка. Започва се от ранна сутрин с бойни изкуства;

Насърчаване на класове и клубове за корейски традиционна музика и изкуства;

Индивидуални изследвания в области, от които се интересува ученикъ, за да може да развие своя талант или да осъществи мечтите си.

Политика без надзор по време на изпитите;

Голямо разнообразие от клубове – спортни отбори, оркестър, обществена дейност, публикации и др.

Още интересни неща:

 

Обогатяващо образование

Извън задължителните учебни дисциплини в училището всеки ученик може да се дообогати с теми, които го интересуват или пък да работи в сфера, в която мечтае да се развива. Този тип обучение позволява да се правят индивидуални изследвания, които са в рамките на 8 часа на седмица и са залегнали като задължителни за всеки в учебната програма. Всеки се развива в своята си индивидуална сфера. Учителите могат да подпомогнат търсенията на учениците.

 

Лятна сесия също е на разположение на учениците. Тя е след седемнадесетата седмица на първия семестър (учебната година започва на 1 март) и се използва, за да се печелят кредити за извън училищни дейности, доброволен труд или изпълнение на изискванията, заложени в учебния план. Курсовете са три седмици и половина, от два до четири часа на ден (17 часа носят един кредит).

 

6 сфери за развитие в Академията:

За да могат учениците да се превърнат един ден в световни лидери, а така също и за да отговорят на изискванията на училището, в Академията има 6 задължителни сфери за развитие.

 

1. Езикови умения

 

Tе са важни, за да се общува в глобалния свят. В момента в Академията се изучават – английски, китайски, френски, немски, испански и латински.

 

2. Китайските йероглифи

 

3. Физическо и психическо обучение

 

4. Академичност и изкуство

 

Развитието трябва да бъде интелектуално и духовно, за да се продължат гордите традиции и етика на Корея, а по този начин страната ще се изправи като величие пред света;

 

5. Доброволчески труд

 

Грижата за другите помага за развитието на личността;

 

6. Четенето

 

Помага за развитие на личността и за разширяване на знанията.

 

Политика „Говорене само на английски“

В училището се насърчава използването само на английски. Целта е да се добие непринуденост в боравенето с езика, за да станат учениците истински световни лидери в бъдеще.

 

Използването само на английски преминава през 3 стъпки:

1 стъпка: основна терминология на английски
2 стъпка: използване на корейски като поддържащ език, докато се учи английски
3 стъпка: използване само на английски

Изпити без надзор

За да се създадат истински лидери, училищните изпити в Академията се провеждат без надзор. Истинският лидер трябва да знае как да се самоуправлява отговорно. Прилагането на политиката „Без надзор“ дава възможност на учениците да развият самодисциплина и съвест.

 

Образование в 3 стъпки:

Съотношението ученици – учители е приблизително 6 към 1. Това е много по-добре в сравнение с известните частни училища в чужбина. Всеки клас се състои по-малко от 15 ученика. Това позволява да се следва система от 3 стъпки:

 

преподаване/лекции
дискусия/дебат
писане/учене

Обстановката е такава, че позволява учениците свободно да могат да обсъждат. Специфично за корейската образователна система или по-скоро за държавното образование е, че учениците не задават въпроси на учителите си, а само запаметяват това, което те са им казали. Коренно различно е положението в частните училища или частните академии, където учениците са подтиквани да питат и да обсъждат.

 

В училището има и система на „академични съветници“ – двама учители за всеки клас: един основен и един заместник.

 

Ранно дипломиране:

Училището допуска най-добрите ученици да се дипломират и да отидат в колеж по-рано.

 

В началото на втори курс (11 клас) учениците могат да кандидатстват за „ранно завършване“. Разрешава се на тези, които са постигнали висока степен на успеваемост в 10 клас.

 

Има офис за консултации, където съветват учениците, искащи да завършат рано, какво трябва да направят. Те ги насочват и как да се готвят за интервютата и за корейския SAT.

 

В училището се провеждат редица престижни състезания за по-малки ученици. Например, по математика, по английски (English Debate Competition), а така също по-малки ученици от 5-8 клас се включват в Глобалната лидерска програма на учениците от KMLA. Победителите в повечето състезания обикновено после стават и ученици в Академията.

 

Два пъти в годината в Академията се провежда и още една специална програма, която е насочена към наука и математика. Около 120 избрани по-малки ученици изучават математика, физика, химия, биология, астрономия и информационни технологии. В училището ги подготвят за олимпиади, а така също им дават възможност да правят експерименти, научни проекти.

 

„Отглеждаме креативни световни и национални лидери, закърмени с патриотизъм и с глобална визия“, пише на сайта на училището.

 

1. Култура

В епохата на глобализацията и на достъпа до всякаква информация, запазване на националната идентичност е задължителна.

 

Изучава се корейска етика, музика, език, спорт, история. Посещават се музеи, паметници. Носят се като униформи традиционни корейски дрехи. Изучават се корейски игри. Денят започва с 30-минутни упражнения по бойни изкуства.

 

В ежедневието на децата са включени задължителни поздрави към родителите – сутрин и вечер, с които им се благодари за това, което са направили за тях.

 

2. Образование за таланти

Училището трябва да отговори по всякакъв начин на нуждите на надарените деца. Една от причините е – да не се допусне тези талантливи ученици да използват своите способности за егоистични и антисоциални цели, защото могат да бъдат нанесени толкова големи вредите, които дори с въображението в момента никой не може да си представи. Затова училището обръща специално внимание на надарените деца, предоставя им условия за развитие.

 

Талантът трябва да се насочи към положително въздействие в обществото, нацията и света, смятат в училището.

 

3. Философия

В училището се работи за създаването на лидери, които съчетават национален дух с глобална визия. Обучението им включва образование, физическа подготовка и творческо развитие – неща, които са необходими за истинските лидери.

4. Социални връзки и лидерство

 

Всички ученици развиват свои собствени социални връзки и стил на лидерство, за да се превърнат  в лидери на обществото и държавата. Чрез обучението в училището те се развиват балансирано – и умствено, и физическо.

 

5. Как се избират различните курсове?

Няма разлика за класовете и сферата на развитие, когато се избират курсовете. Всичко зависи от таланта и способностите на учениците.

 

Има възможност всеки да си подбира курсовете, спрямо своята цел за бъдеща кариера.

 

6. Различни начини на обучение

Лекции, лабораторни упражнения, самостоятелни проучвания, изследвания, проекти, посещения с учебна цел

 

7. Обогатяващи дейности

Креативно решаване на проблеми, умения за критично мислене, умение за вземане на решения

 

Макар и с кратка история (реално съществува почти колкото повечето български частни училища) училището има редица победители в международни олимпиади в различни научни дисциплини, а най-голямата им гордост са многото приети ученици в елитните университети по света.

 

Korean Minjok Leadership Academy е сред топ гимназиите в света, които имат най-много ученици в елитните американски университети.  Това се постига с целенасочена подготовка в последните три години преди кандидастването. Резултатите от тестовете им са почти близки до максималните. В допълнение към биографиите си добавят и много извънкласни дейности, доброволчески труд, а така също се развиват и като лидери.

 

Прием на ученици в чужди престижни университети:

University     1999 ~ 2012     2013     Total

Cornell     40     3     43
UPENN             31     3     34
Duke             32           32
UC Berkeley     27     1     28
Stanford     24           24
Northwestern     21     3     24
Chicago     22     1     23
Brown             20     2     22
Princeton     20     1     21
New York     18     2     20
Illinois     16     1     17
Cal-Tech     16     1     17
Rice             14     1     15
Carnegie Mellon 13     2     15
MIT             13     1     14
Columbia     12     2     14
Yale             11     1     12
Harvard     10     1     11
Dartmouth     9     2     11
Williams     8     1     9
Други             226     27     253

Общо             603     56     659

 

източник: http://english.minjok.hs.kr/ (снимка), Wikipedia, NYT, WSJ

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.