Рубрики
Начало » Блог » Ники завършва ЧОУ „Света София“

Ники завършва ЧОУ „Света София“

 

sveta sofia vipusk 2014

 

Днес на няколко пъти се насълзявам, когато се замисля, че Ники вече завършва 7 клас в своето училище – ЧОУ „Света София“. Цели 8 години от живото му минаха там. Като се замисля, май в никое друго учебно заведение няма да бъде толкова дълго време.

Яви се на изпит, когато беше на 5 години. Още помня датата – 14 февруари 2006 г. Дни след това научихме новината, че е приет за предучилищна и може би това беше един от най-щастливите дни в живота ми. Винаги съм казвала – все едно беше приет в Харвард, толкова горда бях със своето момченце. Знам за училището, още когато беше на 1 година и упорито следях всяка информация за „Света София“. Бях щастлива, че избрахме и детска градина, от която редовно влизат деца в желаното училище – ЧДГ „Сияние“.

1 клас за Ники беше много вълнуващ. Започна да се явява на математически състезания и тогава имаше първите си успехи. Продължаваше

Ники започна в ПУК „Б“ (предучилищен клас). Нямахме почти никакви познати. Още тогава започна да се явява на състезания – по шах и когато печелеше, винаги държеше да казват името на училището му. През март се проведе родителска среща и тогава също бях много щастлива, защото разбрахме, че продължава в училище. През тази година имаше доста отпаднали деца. Казаха ни, че ще е разпределен в 1 „А“ клас. Предучилищният клас ще го запомним и с първата си голяма училищна награда – „Оскар“ по тенис. Тогава се запали да играе тенис, благодарение на Алеск Сархачев, треньор в училището.

В първи клас попадна на невероятни съученици и прекрасна класна – г-жа Детелина Вълкова. Винаги съм чувала, че първата класна си е като майчица за децата. Да, наистина е така. Г-жа Вълкова и до ден днешен си е до своите дечица, макар и вече 7-класници. Преди изпита в Американския колеж им пожела успех, после се вълнуваше как е минал. Когато разбра, че Ники е счупил крак, ни се обади и се притесняваше дали успява да се готви за матурите. След матурите пък дойдоха и двете ни класни (г-жа Вълкова – до 3 клас; г-жа Тантилова – до 7 клас), за да се видят с децата. Г-жа Вълкова направи един невероятен клас. Те са повече от приятели. Отделно и родителите сме вече приятелски семейства. До 3 клас по английски бяхме при Мисис Спирова. Ники дължи много на нея за чудесното си произношение. Въобще по английски винаги е бил при прекрасни учители – в ЧДГ Сияние при мис Бети, до 3 клас – мисис Спирова, 4 клас – г-жа Станева и г-жа Ангелова, 5-7 клас – госпожа Станева.

В 1 клас Ники имаше първите си успехи по математика от състезания. Запази и доброто си представяне по шах. Започна да свири на пиано. Продължи с тениса. Ходеше още на плуване, кънки, руски (по-късно добавихме и френски) и какво ли не. Най-запомнящо беше обаче участието му като Малкия принц в театралната постановка „Малкият принц“ на Столичния куклен театър. В училище също се занимаваха с театър заедно с г-жа Чанкова.

Все едно вчера беше, когато с родителите от класа ни, отбелязвахме завършването на 3 клас. Бяхме се събрали заедно с г-жа Вълкова и Мисис Спирова за края на учебната година. А, да, нещо важно. Трети клас се завършва с изпит по английски (Cambridge Flyers). Повечето от нашия клас имаха максимален брой точки. В трети клас и за първи път Ники влезе в „Успелите деца на България“ на Фондация „Димитър Бербатов“.

В четвърти клас ни се смениха класните. Вече класен ръководител ни беше г-жа Тантилова, преподавател по български език и литература. Това е учител, който винаги съм искала да има синът ми по този предмет. Самата аз имах от 4 до 7 клас изключително ерудиран преподавател и класен ръководител – г-жа Станева (ЕСПУ „Христо Ботев“, Русе) и точно заради нея се пренасочих от математиката към литературата за цял живот. Г-жа Тантилова е наистина прекрасен преподавател с изключително богата култура. Родителите на сегашните 3-класници, които догодина ще са в 4 клас, само могат да се радват, че децата им ще бъдат при такъв невероятен учител. В 4 клас Ники имаше много силни представяния по математика. В неофициалните рейтинги винаги беше сред топ състезателите, но нито за миг не сме и помисляли да се премести или дори да кандидатства в СМГ.

В пети клас Ники имаше една цел – да хване В2 по английски. Успя. Другото, което го вълнуваше, беше Лего. Заедно със съученици успяха да организират клуб по Лего в училище, а така също направиха и Лего изложба. Още си спомням как Ники се вълнуваше у нас какви доводи да си подготви, за да отиде да разговаря с директора на училището – г-жа Керкова, че имат нужда от този Лего клуб. Проектът им беше одобрен и децата бяха много щастливи. Междувременно Ники продължаваше да се явява на математика. Беше решил да не се дава на СМГ-ейци, които наистина са изключителни състезатели и винаги се е отнасял с голямо уважение към тях. В 5 клас бяха и първите математически лагер школи, на които беше поканен. Там се радваше на лекциите на Ивайло Кортезов, Ирина Шаркова, Борислав Лазаров и др.

В 6 клас покрай ученето, момчета от класа се запалиха да правят анимационни филмчета. Първо правиха Лего филмчета, а след това преминаха и на друга анимация. Това, което беше интересното, е, че си бяха направили виртуални екипи и работеха от дистанция. За Ники математиката продължаваше да е важна и аз се превърнах покрай него в „математически турист“, тъй като се налагаше да го придружавам. Да си призная – много е забавно по тези математически състезания из страната! Не ги изпускайте! Незабравими спомени са. А, да, още в 5 клас Ники се срещна с Яшу, легендарния преподавател по информатика. Започна да ходи в Детската академия на „Телерик“ и за няколко месеца Яшу успя да го направи сред най-силните за випуска му. В 6 клас завърши в топ 10 програмисти (шестокласници) за България.

В 7 клас цел номер едно за повечето от класа ни беше влизане в Американския колеж. В училище пък започна супер сериозна подготовка и за матурите. Нашата стратегия беше Ники да го кара по-лежерно. Мъжът ми държеше да спортува повече. Ники пишеше с мен есета (чат-пат), решаваше по-логически задачи, понамали математическите състезания и тези по информатика, основно, за да не се разфокусира и да пести сили. Когато можеше ходеше на френски, тенис и кунг фу. Едва дочакахме датата на изпита за Американския колеж. Там се събра отново почти целия ни клас. През цялото времето докато чакаха и после влизаха, децата се движеха заедно в комплект. По време на изпита много родители заедно стискахме палци, а след изпита към нас се присъединиха и кандидат колежаните. Чакането на резултатите беше още по-трудно. На мен ми се появиха първите три бели косъма в косата. Ужас! Бяха големи вълнения. Когато излязоха резултатите, бяхме на път и през цялото време се чувахме родители от класа. 10 деца от 7 „А“ клас са приети, а други 5 са сред първите резерви. Останалите три деца се бяха насочили към гимназии. След еуфорията с приема в Колежа, се започна сериозно учене за матурите. За съжаление в края на април Ники счупи крак. Най-голямото му притеснение беше да не изложи училището си. Доста време беше на легло. Смениха му гипса и започна леко да се движи едва преди първата матура по български език. От училището му бяха приготвили и количка, а чичо Стефчо и заместник директорката г-жа Ковачева го придружаваха до изпитната зала. Отметнахме матурите. Децата са се представили повече от чудесно. Когато са си научили резултатите, в училище е било голяма еуфория.

Та така. Дойде и днешното официално изпращане на випуск 2014 г. Пак се насълзих. Добре, че повечето деца продължават заедно в Колежа и ще могат да са си пак заедно. А пък много родители имаме и по-малки деца и пак ще се радваме на „Света София“.

Другата седмица предстои една друга тръпка за група „А“ по английски. Ще се борят за С1 ниво. Пробните изпити показват, че всички ще успеят да го вземат. Браво на децата и на г-жа Станева!

Благодаря на всички наши учители и на ръководството на ЧОУ „Света София“! Бяха незабравими 8 години. Благодаря на психоложката Елица Манова, която винаги е съдействала и помагала на децата и на нас, родителите! Благодаря на нашите класни – г-жа Вълкова и г-жа Тантилова! Дадоха толкова много на деца. Пожелавам на всички такива класни ръководители! Пожелавам на всички и такива съученици като децата от 7 „А“ клас – Ани, Боги, Венци, Ели, Иви, Лео, Лили, Лора, Кали, Калина, Камен, Кики, Криси, Ники, Рали, Руми, Фифи, Ясен.

Тази вечер е тържеството. А по-късно класът ни – седмокласници, родители, братя и сестри ще купонясваме заедно. Открихме учебната година с купон и я закриваме така.

Успех на всички наши приятели!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.