Рубрики
Начало » Блог » Новини от ЧОУ „Света София“ за новата учебна 2014/2015 г.

Новини от ЧОУ „Света София“ за новата учебна 2014/2015 г.

 

sveta sofia irina i viktor

 

Обичам 15 септември. Все още съм изпълнена с много положителни емоции от празника. Надявам се да мога да разкажа повече за него, но първо иска да ви поднеса няколко информации, които научих по време на церемония по откриване на новата учебна година в нашето училище ЧОУ „Света София“. За 9 година вече съм там на този първи учебен ден. С големия ми син имам стаж от 8 години, с малкия ми – 1 година, с племенничката ми – 2 години. Вече Ники е в Американския колеж, но се радваме на празника с малките – Виктор и Иринка. Вики е първокласник, в 1 „Г“ клас, а Иринка е във 2 „А“ клас. Изчислявах, че (живот и здраве) в „Света София“ ще бъдем общо 15 години с двете ми деца. Сериозен стаж! Но разбрах, че има родители с още по-добри рекорди още отсега. Някои са още от самото начало на училището и имат вече няколко деца, които са били в него, а други продължават да бъдат.

НОВО (18.9.2014) – Вчера Вики отново се върна много щастлив. Още от вратата ми каза: „Мамо, благодаря ви, че сте ме записали в това хубаво училище! Всичко е супер! Учителките са много мили!“. Разказа ни за новия стол и за класната си – г-жа Белухова. Храната била много вкусна. Вчера са ходили на църква за празника на Света Света. Запалил е свещичка. Другата му идея беше ако може винаги да си стои в Света София. Там било много хубаво и там били всичките му най-големи приятели. Било много забавно. Вчера негова голяма приятелка от ПУК „А“, с която сега са отново съученици, му се е извинила, че не могла да дойде на рождения му ден през лятото и му подарила много интересна гумичка и острилка. Това бил най-милият подарък. Та така с първите преживявания на моя първокласник.

И сега продължавам с новините.

Най-важната новина е, че това е 20-тата юбилейна година на училището.

Втората новина вече я съобщих – официално ЧОУ „Света София“ заема отново първо място на матурите в 7 клас в София при випуск 2014 г.

Третата новина – отново я знаем, повече от половината бивши 7-класници продължават в Американския колеж (според моята статистика – 58%).

А ето и другите хубави новини:

В училището има 450 ученици и 73 специалисти.

Към комплекса на „Света София“ вече е присъединен и нов парцел.

Има нова трапезария. Отзивите на децата от първите дни са, че е още по-вкусна храната.

Има нова психоложка. Била млада учителка. Нашата любима Ели Манова, досегашен психолог в „Света София“, очаква първата си рожба, а ние пък очакваме скоро новини от нея.

При най-малките (т.н. ПУК-чета) видях, че във форума има и „джунгла“.

 

svsf 1592014 7

 

Видях и два нови буса, брандирани с надписите и логото на „Света София“. Иначе маршрутите и автобусите са много – май над 20.

 

svsf 1592014 9

 

ПУК (предучилищни класове) са 4 класа. Кандидатствали са към 200 деца. Приети са към 50+.

В първи клас са 4 класа. Първокласниците са 73 деца. Новите деца са към 16. Говори се, че бройката на кандидатствалите е била към 120.

Класните ръководители на 1 клас са:

– г-жа Якимова на 1 „А“ клас

– г-жа Динова на 1 „Б“ клас

– г-жа Аврамова на 1 „В“ клас

– г-жа Белухова на 1 „Г“ клас

Мислех да събера отзиви за всичките госпожи, защото много родители се вълнуват. За всяка получих изключителни препоръки от родители на бивши техни възпитаници.

„Невероятна е!“, това беше най-честото определение за всяка и всеки родител разказваше много мили спомени.

Г-жа Якимова и г-жа Динова са били класни ръководители на сегашните 7-класници на „Света София“ и на сегашните 4-класници. Познавам повече 7-класниците. Изключителни деца има в техните класове. Шампиони в различни дисциплини. Какво да кажа – направо са дори със завидни биографии за своите 13 години. А най-вече не са единични случаи. Класовете са много задружни и силни. Говорят с голяма любов и уважение за своите първи учителки.

Г-жа Аврамова водеше преди един от ПУК и всички родители я описват като изключително харизматична и обичана от децата. В 1 „В“ клас са разпределени няколко деца от ПУК „А“ (бившия ни клас) и няколко познати деца, които имат каки – едни от най-силните математички на училището ни. За всичките, които познавам, мога да кажа, че са много умни, амбициозни и очаквам да пожънат много успехи.

Г-жа Белухова на Първия учебен ден със своите нови ученици от 1 „Г“ клас:

 

svsf 1592014 2

 

Г-жа Белухова е една от най-любимите учители в училище. Познават я всички. Родителите я описват като много креативен и фин човек. Спомням си, че преди време беше запалила много деца по готварството. Беше им организирала курс по готварство, когато големият ми син беше в 3 клас. Имаше толкова много желаещи за този курс и много се забавляваха. Тогава г-жа Белухова беше заместник-директор на „Света София“, а след това пое един първи клас, т.е. сегашен 4 „В“.
svsf 1592014 6
По английски випускът се поема от Елиза Николова и мисис Спирова. И двете учителки са преподавали на големия ми син. Г-жа Николова му преподаваше в ПУК. Много мил човек и прекрасен преподавател. Мисис Спирова водеше английския на Ники от 1-3 клас. При нея беше и първият му сертификат по английски – в 3 клас. Почти всички съученици покриха на максимум Cambridge Flyers. Мисис Спирова държи изключително много на произношението. Говори се бритиш английски. Това произношение от личен опит мога да ви кажа, че досега е оценявано високо от всички, които са разговаряли с Ники. Г-жа Вълкова, класната на Ники от 1-3 клас (сегашен класен ръководител и на племенничката ми Ирина) и мисис Спирова си останаха за класа на Ники като много-много близки хора и все още много ги уважават и обичат. Доколкото разбирам това е и целта в „Света София“ – да имаш подкрепа до край от първите си основни преподаватели. Г-жа Вълкова, например, идваше да види „дечицата си“ преди изпита в Американския колеж и след матурите в 7 клас. Винаги се е вълнувала как са. Мисис Спирова си има изисквания (например, папка, в която да е целият комплект по английски, важно е винаги всички моливи да са подострени), които учат децата да са организирани. Не трябва да се губи време в търсене на тетрадки, учебници, моливи, а бързо да се преминава към по-забавната част – ученето на английски. Вчера вече са взели две песнички. Това ми разказа Вики.

 

Мисис Спирова на Първия учебен ден:

 

svsf 1592014 3

 

 

Малкият ми син Виктор е в 1 „Г“ клас при г-жа Белухова. По английски ще бъде при мисис Спирова. В класа му са 19 деца. Очертава се момчешки клас. Има 11 момчета и 8 момичета. 13 деца са от старите ПУК на „Света София“ и 6 са новите деца.

 

svsf 1592014 8 (1) svsf 1592014 1

 

В 1 „Г“ клас Вики има няколко съученици от ПУК „А“. Хубавото е, че има и братчета на съученици от класа на Ники. Батковците и каките им са били в 1 клас на „Света София“, когато те са се родили. Очертава се прекрасен и много силен клас. Надявам се и да така задружен като класа на Ники. Първото тържество в „Света София“, на което присъства Вики беше Коледното през 2007 г. Тогава беше на няколко месеца и спеше в кошницата. После пък се засякоха на Празника на буквите с друго бебче, което беше в кенгуру. Сега са съученици и големи приятели. С всички някогашни бебета през годините изградиха големи приятелства и се радвам, че сега са и съученици. С родителите си говорим често как не сме се познавали, но „Света София“ ни събра и децата ни станаха големи приятели, а и ние също.

 

 

 

svsf 1592014 4 svsf 1592014 5

 

 

От нашата детска градина – ЧДГ „Слънчогледи“ има тази година две деца в ПУК. За едното разбрах, че дори е в ПУК „А“ при бившата класна на Вики – г-жа Москова, която също е невероятен преподавател и децата я обожаваха.

4 клас са три паралелки. Две от класните ръководители са тези, които изведоха бившите 7 класове и отново имаха отлични резултати на матурите. Това са г-жа Тантилова (БЕЛ) и г-жа Власова (математика). По математика на бившия 7 „А“ клас преподаваше г-жа Демебукова, която сега отново ще се изправи пред предизвикателството матури със сегашния си 7 Б клас, а г-жа Власова мисля, че води математиката на 7 „А“ клас. Желая им успех!

Госпожа Тантилова беше нашата класна ръководителка от 4 до 7 клас. Тя отново поема „А“ паралелка. Невероятно ерудиран преподавател. Изключително съм щастлива, че синът ми беше нейн ученик.

Г-жа Тантилова, преподавател по БЕЛ и класен ръководите вече на 4 „А“ клас:

 

svsf 1592014 10

 

Обичам хубавите новини, особено когато ги чуя на този празник. А и винаги се радвам, когато на 15 септември открия нещо новичко в училището ни. Винаги има изненади и човек вижда колко много се прави и мисли за подобренията.

Успех на всички през новата учебна година!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.