Рубрики
Начало » Блог » Мюзикъл „Оливър“ – финален концерт за 3 и 4 клас на ЧОУ „Св. София“

Мюзикъл „Оливър“ – финален концерт за 3 и 4 клас на ЧОУ „Св. София“

 

viki oliver -COLLAGE

 

Признавам си – не успях да спя от вълнения тази нощ. Вчера беше мюзикълът, в който участва малкият ни син Вики, който е 4-класник в ЧОУ „Св. София“. Това беше годишният им концерт, с който традиционно приключват учебната година. Вече 12 години като родител посещавам тези концерти на училището ни – първо покрай големия ни син, а после покрай малкия и племенничката ми. Винаги много се вълнувам. Но този път мисля, че летвата беше вдигната още по-високо. Това изпълнение си мечтая да го имам на диск и да го гледаме не само като скъп спомен, но и защото си заслужава.

 

viki musicle oliver 1

 

В един момент забравих, че на сцената са 9-10-11-годишни деца. Пренесох се в историята на Оливър Туист и преживях всички емоции, описани от Чарлз Дикенс. Оливър си беше същински Оливър – крехко, възпитано, слънчево хлапе. Нанси си беше точно русата фатална красавица, която знае как да впечатли всички. Звънкото гласче на Доджър още звучи в главата ми и припявам песните, които изпълни. Чаровникът в ролята на Фейгън направи невероятни соло изпълнения – този глас, това артистично поведение, тази загадъчна усмивка спечелиха толкова много аплодисменти. Спомням си и батко му преди години как впечатляваше зрителите. Мисис Сауърбъри така добре влезе в ролята си, а също така Мистър Бамбъл и Ноа. Вики изигра ролята на Мистър Бароу – дядото на Оливър. После ни сподели, че макар и с Оливър да са в различни класове и да не се познават добре, чувства го много близък. Имаше също така и други епизодични роли.

 

viki musicle oliver 3

 

Всички деца бяха невероятни – пяха, танцуваха, раздаваха се от все сърце. Изведнъж на сцената човек вижда какъв голям и сплотен екип са. Всеки си знае мястото и ролята. Разбираш как за всеки характер също има местенце. А ролите бяха толкова добре подбрани за всеки от участниците.

 

oliver-COLLAGE

 

В началото на представлението директорът на училището – г-жа Керкова сподели, че това е 14 концерт, организиран в рамките на 10 дни от учителите от „Св. София“, които водят занятията и часовете по театър, музика, танци и рисуване. Не мога да си представя дори на професионална сцена екип да успее да организира толкова много спектакли и то все на изключително високо ниво, а още повече с хлапета. Поздравления за огромния професионализъм!

 

viki oliver 3-COLLAGE

 

И още нещо ме впечатли. Всъщност до вчерашния ден всеки детайл от мюзикъла е отработват отделно. Едва вчера са имали генерална репетиция на голяма сцена и всички сцени са били сглобени. И след цял ден репетиции, тези малки геройчета излязоха привечер и впечатлиха всички. Представлението беше в театър Азарян в НДК.

 

IMG_20180531_171757

 

Виждах как изключителен математик, който често е на челните места в класациите за 4 клас,  пее и играе невероятно. Виждах талант във всяко едно дете. А също така дори и тези, които не бяха в главните роли, спокойно в друго представление могат да са с централен образ. Скамейката от можещи деца е толкова голяма, че не едно, а няколко представления са им по силите да изпълнят професионално, а след това отново да си влязат в класните стаи и да са отлични ученици.

 

viki musicle oliver 2

 

„Оливър Туист“ е вторият роман на Чарлз Дикенс и първата книга в английската литература, в която главен герой е дете, ни разказа в началото сладко хлапе. Подобно на самия автор, Оливър израства в нищета. Принуден е да живее в приют за сираци, а гладът и побоите са негово ежедневие. Въпреки многобройните несгоди, Оливър успява да съхрани доброто си сърце. Когато отива сам в Лондон, малкият герой попада в компанията на джебчии и крадци, водени от алчния и хитър Фейгън. След много премеждия Оливър узнава тайната на своя произход и намира истинско семейство, пишеше в либретото, което получихме в електронния дневник преди спектакъла.

 

viki oliver 2-COLLAGE

 

Лайънъл Барт (1930–1999), популярен в Лондон като автор на песни за поп-изпълнители, пише през 1960 г. текста и музиката на „Оливър“. Първата постановка се играе 2700 пъти. Осем години по-късно филмът, създаден по театралната постановка, печели пет награди „Оскар“ и завладява света, научихме още през вчерашния ден.

 

Представлението на хлапетата от „Св. София“ наистина ни докосна и замисли. Изпитах отново и радост, и гордост, които винаги така ме окриляват като родител през всичките тези години. Вълнувам като виждам как се работи с тези деца и какво те могат да постигнат.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".