Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Частните училища и частните детски градини може да получават пари от държавата през 2016 г.

Частните училища и частните детски градини може да получават пари от държавата през 2016 г.

bulgarsko shkoloДържавата да отпуска субсидии и на частните детски градини и училища, както на общинските, гласуваха днес депутатите. Това може да се случи чак през учебната година 2016/2017 г.

Със 73 гласа „За“ от 85 присъстващи депутати, парламентът прие чл.10 от законопроекта за предучилищното и училищното образование, съобщи в. „Дневник“.

В подкрепа на идеята се изказа Веселин Методиев от „Синята коалиция“, пише „Дневник“. Той заяви, че е остарял възгледът, че този текст ще засили пропастта между социалните слоеве като за учениците в общинските училища ще останат по-малко пари, а за и без друго заможните хора в частните училища почти нищо няма да се промени.

Методиев изрази недоволство, че законът ще влезе в сила чак през 2016 г. Според него, това „отместване във времето“ се дължи на липсата на „смелост“ от страна на финансовото министерство.

Катя Чалъкова от ГЕРБ обърна внимание на прочита на конкретния член, при който опозицията пропуска думата „може“ („частните детски градини и частните училища може да получават държавна субсидия при условията и по реда на този закон“). Това е възможност, но не правило. Идеята е, че за всяко дете трябва да се осигури държавна подкрепа и равен достъп до образование, независимо от избора му на училище, пише в. Дневник.

Идеята за „Парите следват детето“ я слушам откакто големият ми син беше в първи клас и винаги се „връзвам на въдицата“, че нещо ще се случи. Единственото, което досега се е случило в тази насока, е още по-голяма омраза към децата от частните училища и градини, когато политиците заговорят за „Парите следват детето“ (вече си мисля, че го правят умишлено). Не знам дали и този път си заслужава да обяснявам какво точно означава и че всички деца в България са равни. Дано поне до завършването на големия ми син наистина има промяна. През 2016/2017 ще бъде на 16-17 години, значи почти 10 години напразни надежди.

източник: http://www.dnevnik.bg/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.